1511
«Γιάνη τα κάναμε σαλάτα», φέρεται να ήταν η πρώτη ατάκα του Αλέξη Τσίπρα στον υπουργό του των Οικονομικών σε συνάντησή τους στο Μαξίμου τον Ιούλιο 2015 όταν η «υπερήφανη διαπραγμάτευση» είχε βρει τοίχο | INTIMEnews

O Βαρουφάκης για τον «ανόητο» Ολάντ, η «προκαταβολή» της Gazprom και τα ΙΟU’s τύπου Εκουαδόρ

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2019, 12:19
«Γιάνη τα κάναμε σαλάτα», φέρεται να ήταν η πρώτη ατάκα του Αλέξη Τσίπρα στον υπουργό του των Οικονομικών σε συνάντησή τους στο Μαξίμου τον Ιούλιο 2015 όταν η «υπερήφανη διαπραγμάτευση» είχε βρει τοίχο
|INTIMEnews

O Βαρουφάκης για τον «ανόητο» Ολάντ, η «προκαταβολή» της Gazprom και τα ΙΟU’s τύπου Εκουαδόρ

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2019, 12:19

Ο Γιάνης Βαρουφάκης παρενέβη στη κουβέντα περί δραχμής και ρωσικών εκτυπωτηρίων παίρνοντας θέση για τα (αλληλο)μαχαιρώματα των πρώην «συντρόφων» του (εδώ). Χαρακτήρισε ανόητο και ψεύτη τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, για όσα έχει πει στο βιβλίο του σχετικά με το ελληνικό αίτημα στον Πούτιν να εκτυπωθούν δραχμές στη Μόσχα, παραδέχθηκε ότι υπήρχε plan B (λόγω Σόιμπλε, όπως υποστήριξε), ενώ αναφέρθηκε και στο δάνειο των 5 δισ. που θα έπαιρνε η Ελλάδα αν έβγαινε από το ευρώ υπό τη μορφή προκαταβολής για τον αγωγό φυσικού αερίου από την Gazprom.

«Οχι σε καμία περίπτωση. Αυτά είναι ανοησίες», δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για τα περί αιτήματος στη Μόσχα να εκτυπωθούν δραχμές, αν και παράδεχθηκε ότι υπήρχε Plan B.

«Plan B βεβαίως έπρεπε να υπάρχει και υπήρχε. Αλλο αυτό κι άλλο αν ζητήσαμε, –το Plan Β είναι τι θα κάνεις εάν χρειαστεί να προβείς στην κίνηση του Grexit– γιατί το Grexit δεν το θέλαμε εμείς. Ο κ. Σόιμπλε μιλούσε για αυτό», παρατήρησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Περί plan B

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος», ο κορεάτικης καταγωγής σύμβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη (και μετέπειτα του Ευκλείδη Τσακαλώτου), Γκλεν Κιμ,  είχε αποκαλύψει ό τι δρομολογείτο από το υπουργείο Οικονομικών «δημοσιονομικό νόμισμα που έπρεπε να μοιάζει, να μυρίζει και να έχει την ίδια υφή με το ευρώ, χωρίς να είναι».

Στο πίσω μέρος του νομίσματος -αναφέρει το δημοσίευμα– θα αναγραφόταν η αντιπροσωπευτική του αξία, η διάρκεια ισχύος του, αλλά και για ποιον σκοπό δημιουργήθηκε – την εξόφληση πληρωμών στην Εφορία, στο πρότυπο των κουπονιών σίτισης! Η εφαρμογή του θα ξεκινούσε από τους περίπου 500.000 δημόσιους υπαλλήλους στο μισθολόγιο των οποίων η πρόσβαση της κυβέρνησης ήταν εύκολη και θα αφορούσε το 10% του μισθού εκδίδοντας κουπόνια για το 10% αυτού. Επειδη όμως το νομικό πλαίσιο του 1927 απαγόρευε στο κράτος να εκδίδει χρήματα για την αποπληρωμή οφειλών, το πρόβλημα ξεπεράστηκε από την ομάδα του Κιμ, που αποφάσισε ότι το ειδικό αυτό νόμισμα θα ήταν «πιλοτικό και όχι μόνιμο» και θα είχε χρήση για πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αν το σύστημα πετύχαινε,  θα επεκτεινόταν για πληρωμές και σε άλλους τομείς.

Σε επιστολή εξάλλου που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα, ο Αμερικανοκορεάτης παρουσιάζει στον Γιάνη Βαρουφάκη τις σκέψεις του για τις ενναλακτικές που είχε η Ελλάδα σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, παραπέμποντας σε προσπάθειες υιοθέτησης εναλλακτικών νομισμάτων από άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα το Εκουαδόρ!

«Στις αρχές του έτους [το Εκουαδόρ] κυκλοφόρησε ένα ηλεκτρονικό νόμισμα μέσω των κινητών τηλεφώνων. Από όσα γνωρίζω, καμία χώρα δεν εισήλθε σε αυτή τη διαδικασία ελαφρά τη καρδία και χωρίς να έχει αφιερώσει πολύ χρόνο και προσπάθεια στον σχεδιασμό και την εκτέλεση του εγχειρήματος. Ακόμα και στις πιο καλά οργανωμένες περιπτώσεις, το ρίσκο αποτυχίας θα είναι μεγάλο και δύσκολο στον σχεδιασμό και τον έλεγχό του. Στην περίπτωση του Εκουαδόρ, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν μήνες σχεδιασμού και στενή συνεργασία τοπικών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, τα αποτελέσματα ήταν σχετικά μέτρια (ύστερα από 2 μήνες, μόνο 8.000 πολίτες από τα συνολικά 15 εκατομμύρια του Εκουαδόρ συμμετείχαν στο πρόγραμμα). Δεν λέω ότι δεν είναι εφικτό, αλλά απαιτεί πολύ περισσότερη έρευνα και σκέψη, καθώς και την άμεση εμπλοκή ορισμένων τμημάτων σε πολλούς διαφορετικούς οργανισμούς και υπουργεία», ανέφερε στη συγκεκριμένη αναφορά του ο σύμβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη (το πλήρες κείμενο της επιστολής, όπως την παρουσίασε το «Πρώτο Θέμα» στο τέλος του άρθρου).

O ιδιος ο κ. Βαρουφάκης επιβεβαίωσε το περιεχόμενο της επιστολής, με ένα tweet.

Ερωτηθείς αν και γιατί λέει ψέματα ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, για την… «απεύθυνση» Τσίπρα στον Βλάντιμιρ Πούτιν για να τυπωθούν δραχμές στη Ρωσία, ο κ. Βαρουφάκης επέμεινε ότι ποτέ δεν υπέπεσε στην αντίληψή του όσο ήταν υπουργός Οικονομικών μια τέτοια απαίτηση προς τη Ρωσία.

«Κάποιοι από εμάς έχουμε πιάσει τον κ. Ολάντ να λέει ψέματα πολύ συχνά με έναν σκοπό. Να αλλάξει την εικόνα του εαυτού του. Ο κ. Ολάντ ήταν ανύπαρκτος. Εκανε δύο τρεις προσπάθειες να μας βοηθήσει. Αυτό είναι αλήθεια. Οπως ο κ. Μοσκοβισί, όπως και ο κ. Γιούνκερ. Οι χειρότερες στιγμές που πέρασα στις Βρυξέλλες ήταν όταν ο κ. Ολάντ, ο κ. Γιούνκερ και ο κ. Μοσκοβισί προσπαθούσαν να μας βοηθήσουν γιατί θύμωνε ο Σόιμπλε και γινόταν ακόμα πιο σκληρός», περιέγραψε για τις κρίσιμες εκείνες ημέρες της λεγόμενης «υπερήφανης διαπραγμάτευσης».

Οσο για το σενάριο που ήθελε την κυβέρνηση Τσίπρα να ζητάει χρήματα από τη Ρωσία, υπό τη μορφή δανείου ή κάτι άλλο, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 απάντησε πως «η συζήτηση μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Πούτιν για αγωγούς φυσικού αερίου είχε γίνει με αντάλλαγμα κάποια δισεκατομμύρια προκαταβολή, γύρω στα 5-6 από ό,τι είχα ακούσει».

Σύμφωνα  με τα σενάρια αυτά,  κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος είχε βολιδοσκοπήσει την «προθυμία» της ρωσικής Gazprom για δάνειο 5 δισ. έναντι μελλοντικών εσόδων από τον αγωγό φυσικού αερίου.

«Εχουμε τράπεζες στη Ρωσία που μπορούν να το συζητήσουν. Αλλά θα σας χρεώσουν επιτόκια δανεισμού κοντά στο 5%-6%. Εσείς δανείζεστε από την ΕΚΤ με 1%. Είστε βέβαιος ότι σας συμφέρει;» ήταν το ερώτημα που είχε απευθύνει στον εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης ο διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, Αλεξέι Μίλερ.

Η επιστολή Γκλεν Κιμ στον Γιάνη Βαρουφάκη

«Γιάνη, θα ήθελα να σου εκφράσω τις σκέψεις μου για τις προοπτικές σχετικά με τη διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων για το ευρώ από την εκτελεστική/πρακτική πλευρά του θέματος.

Κρίνοντας τα πράγματα εκ των υστέρων, εάν η Ελλάδα είχε διατηρήσει το παλαιό νόμισμα της δραχμής, πολλά από τα σκληρά μακροοικονομικά σχέδια προσαρμογής, που σχετίζονται με τη λιτότητα και την εσωτερική υποτίμηση που επιβλήθηκαν στη χώρα μας από τους πιστωτές, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Πράγματι, είναι μια ελκυστική σκέψη η στρατηγική της “Επιστροφής στο μέλλον”, όπως μια επανάκαμψη ενός εναλλακτικού νομίσματος σε σχέση με το ευρώ. Ωστόσο, δεν μπορώ να μην είμαι προβληματισμένος με την κλίμακα, την πολυπλοκότητα και τον βαθμό δυσκολίας όταν εφαρμόζει κανείς τέτοιου είδους ιδέες στην πραγματικότητα.

Με βάση πολλαπλές ανεπίσημες συζητήσεις και άλλα γεγονότα, όπως συνομιλίες που σχετίζονται με το προσωπικό μιας σειράς οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων του υπουργείου Οικονομικών, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, της Τραπέζης της Ελλάδος και των εγχώριων τραπεζών, όπως επίσης και μυστικές και ανεπίσημες συζητήσεις με το δικό μου δίκτυο επαφών μέσω του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, είναι για μένα ξεκάθαρο πως χωρίς τη δέουσα εξουσιοδότηση και κινητοποίηση ενός μεγάλου αριθμού εξειδικευμένων πηγών που να εργάζονται στενά και με υψηλό βαθμό συντονισμού, ακόμα και η σύνταξη ενός συνετού κειμένου εργασίας για την κυβέρνηση θα μπορούσε να αποδειχθεί προκλητική και ριψοκίνδυνη.

Οπως έχεις προτείνει, έχω κάνει έρευνα για το πώς κάποια έθνη διερεύνησαν εναλλακτικά νομίσματα, όπως το Εκουαδόρ, το οποίο στις αρχές του έτους κυκλοφόρησε ένα ηλεκτρονικό νόμισμα μέσω των κινητών τηλεφώνων. Από όσα γνωρίζω, καμία χώρα δεν εισήλθε σε αυτή τη διαδικασία ελαφρά τη καρδία και χωρίς να έχει αφιερώσει πολύ χρόνο και προσπάθεια στον σχεδιασμό και την εκτέλεση του εγχειρήματος. Ακόμα και στις πιο καλά οργανωμένες περιπτώσεις, το ρίσκο αποτυχίας θα είναι μεγάλο και δύσκολο στον σχεδιασμό και τον έλεγχό του. Στην περίπτωση του Εκουαδόρ, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν μήνες σχεδιασμού και στενή συνεργασία τοπικών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, τα αποτελέσματα ήταν σχετικά μέτρια (ύστερα από 2 μήνες, μόνο 8.000 πολίτες από τα συνολικά 15 εκατομμύρια του Εκουαδόρ συμμετείχαν στο πρόγραμμα). Δεν λέω ότι δεν είναι εφικτό, αλλά απαιτεί πολύ περισσότερη έρευνα και σκέψη, καθώς και την άμεση εμπλοκή ορισμένων τμημάτων σε πολλούς διαφορετικούς οργανισμούς και υπουργεία.

Εκτός από τα προαναφερθέντα που απαιτούν συντονισμό και υποστήριξη των απαιτήσεων, υπάρχει και το στοιχείο του απλού ανθρώπου, “του ανθρώπου στον δρόμο”, που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη. Από το 2010 η Ελλάδα μαστίζεται από μία οικονομική καταστροφή και θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις αν παραμείνει στο ευρώ χωρίς μία γενναία ελάφρυνση του χρέους μαζί με πολιτικές που θα ενισχύουν αντί να επιβραδύνουν την ανάπτυξη.

Μία έξοδος από το ευρώ αυτή τη χρονική περίοδο θα έθετε περισσότερες και όχι λιγότερες δυσκολίες και ρίσκα στις πλάτες μιας κακοποιημένης οικονομίας και των πολιτών της. Οποιαδήποτε λάθος κίνηση ή υπολογισμός σίγουρα θα επιβάρυνε ακόμη περισσότερο τη χώρα και πιθανόν θα απέκλειε οποιοδήποτε όφελος από μία έξοδό της στο μέλλον. Τα ακραία κοινωνικά γεγονότα είναι μία πραγματική πιθανότητα στο εγγύς μέλλον λόγω της εξόδου της χώρας από το ευρώ, ανεξάρτητα από τον βαθμό σχεδιασμού (για την αποτροπή τους). Εάν υπάρχει οποιαδήποτε σοβαρή σκέψη από την κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα αξιόπιστο σχέδιο για εναλλακτικό νόμισμα αντί του ευρώ, πρέπει να το επισημοποιήσει μέσω μιας ομάδας εργασίας και να αφιερώσει τον απαραίτητο χρόνο, οικονομικούς πόρους και υποστήριξη από αυτά που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμα. Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν βλέπω πώς ένα τέτοιο σχέδιο μπορεί να καταρτιστεί σε έναν αξιόπιστο βαθμό ακρίβειας που θα μπορούσε να προστατεύσει τους πολίτες του έθνους από περαιτέρω δεινά.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι οποιοδήποτε εγχείρημα εξόδου από το ευρώ θα ήταν ξεκάθαρα η πιο σημαντική απόφαση που θα λάμβαναν οι Αρχές για πολλά χρόνια. Επομένως, θα ήταν σοφό και προτεινόμενο να υπάρχει απόλυτη ομοφωνία πάνω σε αυτό το ζήτημα με τους ανώτερους πολιτικούς σου εταίρους.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Βεβαίως, αν η Ελλάδα αναγκαστεί να αποχωρήσει από το ευρώ παρά τη θέλησή της (από όσα μπορώ να καταλάβω, επαναλαμβανόμενες δημοσκοπήσεις και δηλώσεις του πρωθυπουργού δείχνουν πως δεν υπάρχει επιθυμία εξόδου από το ευρώ), τότε υπάρχει η ανάγκη της σύστασης αυτής της ομάδας εργασίας».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...