802
Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει τα υπουργικά έδρανα που ήταν ασυνήθιστα άδεια κατά την αγόρευσή του | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ο Τσίπρας μίλησε μόνος του στη Βουλή: «Γιατί δεν παραπέμπουν κι εμένα;»

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2019, 19:46
Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει τα υπουργικά έδρανα που ήταν ασυνήθιστα άδεια κατά την αγόρευσή του
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ο Τσίπρας μίλησε μόνος του στη Βουλή: «Γιατί δεν παραπέμπουν κι εμένα;»

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2019, 19:46

Η συζήτηση στην Ολομέλεια για τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και για την καταγγελλόμενη χειραγώγηση της δικαστικής έρευνας για τη Novartis ξεκίνησε με μια μικρή καθυστέρηση, λίγο μετά τις 5 μ.μ. της Τρίτης. Και για δύο ώρες κύλησε ήσυχα.

Μίλησε ο βασικός εισηγητής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης που απαρίθμησε τα αδικήματα για τα οποία εξετάζεται ο κ. Παπαγγελόπουλος –ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών, πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος και τέλος, ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση– και προειδοποίησε: «Ξεκαθαρίζουμε από τώρα, το κατηγορητήριο είναι ανοιχτό, κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής διαδικασίας και για άλλα αδικήματα, αν υπάρξουν στοιχεία για περαιτέρω παρεμβάσεις και για άλλα πρόσωπα. Αυτή είναι η θεσμικότητα. Ενώ εσείς επιλέξατε με τρεις μαρτυρίες κουκουλοφόρων μαρτύρων να σύρετε 10 πολιτικά πρόσωπα στη Δικαιοσύνη, και μάλιστα με καταθέσεις που βγήκαν ψευδείς, εμείς ερχόμαστε με στοιχεία και επαρκές αποδεικτικό υλικό που δεν στηρίζεται σε κουκουλοφόρους μάρτυρες αλλά σε πρώην συναδέλφους τού πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, δύο εισαγγελικούς λειτουργούς».

Ανταπάντησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας ο οποίος όπως αναμενόταν κατήγγειλε ότι η ΝΔ θέλει να αποπροσανατολίσει:  «Αυτό που θέλετε να κρύψετε, είναι να μην μιλά η Βουλή και να μην καταλαβαίνει ο κόσμος ότι η Novartis είναι το υπ’ αριθμό ένα σκάνδαλο στο χώρο της υγείας. Αυτό θέλετε να κρύψετε. Να μην μιλά η Βουλή και να μην κατανοεί η κοινωνία τι έγινε στην υγεία. Όλα τα υπόλοιπα θα τα βρει η Δικαιοσύνη» πρόσθεσε.

Μετά μίλησαν και οι εισηγητές του ΚΙΝΑΛ, της Ελληνικής Λύσης, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, παρενέβη επί προσωπικού (εδώ) η Ντόρα Μπακογιάννη, πήρε και τον λόγο η Φώφη Γεννηματά που είπε (εδώ) ότι θα ψηφίσει την Προανακριτική για τον κ. Παπαγγελόπουλο αλλά παραπονέθηκε ότι κανείς δεν μίλησε για το ποιος αύξησε την φαρμακευτική δαπάνη τη δεκαετία που οδήγησε στην κρίση, δηλαδή η κυβέρνηση Καραμανλή, και όλα παρέμειναν ήσυχα.

Μέχρι που ανέβηκε στο βήμα ο Αλέξης Τσίπρας. Το ρολόι έγραφε 7:16 μ.μ. Ο κ. Τσίπρας είχε αμφιταλαντευτεί αν θα έπαιρνε τον λόγο (εδώ) στη συζήτηση, αλλά τελικά αποφάσισε να μιλήσει. Και ξεκίνησε κατηγορώντας την κυβέρνηση για πολιτική δειλία.

Είπε ότι δεν έχει δει τόσα χρόνια άδεια υπουργικά έδρανα, ενώ επεσήμανε ότι και ο Πρωθυπουργός απουσιάζει, επιλέγοντας να αγνοήσει το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλειπε στο Κάιρο για την κρίσιμη τριμερή Αιγύπτου, Ελλάδας, Κύπρου (εδώ).

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι όντως τα υπουργικά έδρανα ήταν ασυνήθιστα άδεια για τέτοιου επιπέδου συζήτηση, αλλά ο κ. Πλεύρης το είχε νωρίτερα εξηγήσει. «Η πρωτοβουλία ανήκει στους βουλευτές και για τον λόγο αυτό δεν βλέπετε υπουργούς στα έδρανα» είχε πει ο εισηγητής της ΝΔ, για να συμπληρώσει: «Δεν βλέπετε υπουργούς να τοποθετούνται και δεν θα υπάρξει αυτό που ενδεχομένως είχατε μάθει κάποιοι εδώ πέρα, κάποιος κ. Παπαγγελόπουλος να έρθει σε αυτό το βήμα και να σας ζητήσει να πειθαρχήσετε να αλλάξει η νομολογία του Ειδικού Δικαστηρίου, και ενώ φάκελος είχε έρθει στη Βουλή με το άρθρο 86, να ζητήσει από εσάς να αγνοήσουμε τη νομολογία. Κινούμαστε με αυστηρό πλαίσιο».

Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε τον κ. Τσίπρα να καταγγείλει τον «πιο δειλό ρεβανσισμό στη σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου», να μιλήσει για «παρωδία», να υποστηρίξει όσα επαναλαμβάνει εδώ και καιρό ότι η συζήτηση για τον σκοτεινό ρόλο του κ. Παπαγγελόπουλου είναι τάχα για να αποπροσανατολίσει τον κόσμο για το πραγματικό σκάνδαλο, που είναι η φαρμακευτική δαπάνη κλπ.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ αποφασίζει να παραπέμψει -για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου- έναν πρώην υπουργό σε ειδικό δικαστήριο, όχι γιατί έχει κάποια ένδειξη σκανδάλου, αλλά γιατί είχε το θράσος να αναδείξει το σκάνδαλο της Novartis» είπε ο τέως Πρωθυπουργός, ο οποίος αναρωτήθηκε γιατί δεν τον παρέπεμψαν και αυτόν.

«Και άντε έκανε τη σκευωρία ο κ. Παπαγγελόπουλος, μόνος του την έκανε; Δεν υπήρχε Πρωθυπουργός;» ανέφερε χαρακτηριστικά με το γνωστό του πολιτικό ύφος ο κ. Τσίπρας για να συμπληρώσει:

«Στην ουσία, το πρόβλημα της ΝΔ δεν είναι ο κ. Παπαγγελόπουλος. Το πρόβλημά της είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το μέτωπο κατά της διαφθοράς που συγκροτήθηκε από την κυβέρνησή μας, για να εκφράσει το αίτημα της κοινωνίας για διαφάνεια και κράτος δικαίου» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές του.

Προκάλεσε δε εκ νέου τον κ. Μητσοτάκη να τον παραπέμψει και αυτόν. «Αν είναι μία φορά δειλός ο κ. Μητσοτάκης γιατί παραπέμπει τον κ. Παπαγγελόπουλο, κάνοντας το χατίρι του κ. Σαμαρά, είναι δύο φορές δειλός γιατί δεν έχει το σθένος να παραπέμψει εμένα» είπε.

Είπε ότι «η συμμετοχή μας στην Προανακριτική θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να μάθουν όλοι οι πολίτες πώς στήθηκε αυτός ο άθλιος μηχανισμός, ένας μηχανισμός που είχε ως αποτέλεσμα να πληρώνουν πιο ακριβά τα φάρμακά τους, ενώ τους κόβατε μισθούς και συντάξεις» και έκλεισε την ομιλία του που κράτησε μισή ώρα με τη φράση: «Δεν θα σας βγει σε καλό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...