741
Ανδρες της Εθνοφρουράς έχουν αναπτυχθεί σε κεντρικούς δρόμους στη Μινεάπολη για να ελέγξουν την κατάσταση | Reuters

Διαταγή Τραμπ για στρατό στη Μινεάπολη

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2020, 22:41
Ανδρες της Εθνοφρουράς έχουν αναπτυχθεί σε κεντρικούς δρόμους στη Μινεάπολη για να ελέγξουν την κατάσταση
|Reuters

Διαταγή Τραμπ για στρατό στη Μινεάπολη

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2020, 22:41

Η Αμερική βρίσκεται σε σοκ. Ενας φόνος, ενός 46χρονου Αφροαμερικανού από έναν λευκό αστυφύλακα στα Μεσοδυτικά, αρκούσε για να βγάλει στην επιφάνεια πάθη τρομερά, να αναδείξει τον βαθύ διχασμό της αμερικανικής κοινωνίας, τις ανισότητες και τον ρατσισμό, τη φτώχεια και τη βία.

Τώρα η πολιτεία της Μινεσότα ζει καταστάσεις που είχε να ζήσει 80 χρόνια, με την Εθνοφρουρά στους δρόμους της Μινεάπολης να προσπαθεί να επιβάλει την τάξη. Και με τον πρόεδρο της χώρας, τον αμετροεπή Ντόναλντ Τραμπ, να μην έχει πρόβλημα να ρίξει λάδι στη φωτιά λέγοντας ότι αυτοί που διαμαρτύρονταν για τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ έξω από τον Λευκό Οίκο θα αντιμετωπίζονταν με «τα αγριότερα σκυλιά και τα απειλητικότερα όπλα που έχει ποτέ δει» αν είχαν τολμήσει να εισβάλουν στο προεδρικό γκαζόν.

Ο Τραμπ δεν σταμάτησε φυσικά στις απειλές για τους «αλήτες», όπως χαρακτήρισε όσους διαδηλώνουν και δυστυχώς λεηλατούν. «Εχουμε την δυνατότητα να αναπτύξουμε εκεί τον στρατό μας πολύ γρήγορα», είπε το Σάββατο για τη Μινεάπολη, ενώ αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε λίγο αργότερα ότι ο στρατός έχει δώσει εντολή σε δυνάμεις της Στρατιωτικής Αστυνομίας να είναι έτοιμες να επέμβουν αν οι τοπικές αρχές χρειασθούν την βοήθειά τους.

Ηδη η Εθνοφορουρά της Μινεσότα τέθηκε σε πλήρη κινητοποίηση για πρώτη φορά από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο έπειτα από τέσσερις νύκτες, βίαιων σε ορισμένες περιπτώσεις, ταραχών, που επεκτάθηκαν σε πολλές πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολη.

Ο κυβερνήτης της Μινεσότα Τιμ Γουόλτς δήλωσε ότι η ανάπτυξη της Εθνοφρουράς είναι αναγκαία διότι ξένα στοιχεία εκμεταλλεύονται τις διαδηλώσεις για να σπείρουν το χάος και ότι περιμένει πως οι σαββατιάτικες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα είναι οι βιαιότερες μέχρι σήμερα.

Από τη Μινεάπολη μέχρι την Νέα Υόρκη και από την Ατλάντα μέχρι την Ουάσιγκτον, διαδηλωτές συγκρούσθηκαν με την αστυνομία τη νύχτα της Παρασκευής καθώς φουσκώνει το κύμα της οργής για την μεταχείριση που επιφυλάσσουν οι αστυνομικές δυνάμεις στα μέλη των μειονοτήτων.

Ογκώδης διαδήλωση το μεσημέρι του Σαββάτου στην Ουάσινγκτον, με πορεία από το Καπιτώλειο προς τον Λευκό Οίκο (REUTERS/Yuri Gripas)

«Δεχόμαστε επίθεση. Πρέπει να επιβληθεί η τάξη… Θα χρησιμοποιήσουμε όλη την δύναμη της καλωσύνης και της δικαιοσύνης για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα τελειώσει», δήλωσε κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο κυβερνήτης, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως ξένα στοιχεία, ορισμένοι υπέρμαχοι της λευκής κυριαρχίας και μέλη καρτέλ ναρκωτικών ευθύνονται για ορισμένα από τα βίαια επεισόδια στη Μινεάπολη.

Οταν του ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να δώσει διευκρινίσεις, δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει την σκέψη του.

Είναι φυλακή ο κατηγορούμενος;

Οι διαδηλώσεις συνεχίσθηκαν για τέταρτη νύκτα χθες και μετά την ανακοίνωση της σύλληψης και της απαγγελίας κατηγοριών για ανθρωποκτονία τρίτου βαθμού κατά του Ντέρεκ Τσόβιν, του αστυνομικού που δολοφόνησε τον Τζορτζ Φλόιντ. Τρεις ακόμη αστυνομικοί αποπέμφθηκαν από το σώμα και έρευνα διεξάγεται για το συμβάν.

Η εγγύηση για τον κατηγορούμενο αστυφύλακα ορίστηκε στις 500.000 δολάρια, ωστόσο, σήμερα το πρωί, δεν ήταν σαφές αν παραμένει υπό κράτησιν. Το όνομά του πάντως δεν περιλαμβάνεται στους καταλόγους των φυλακισμένων της κομητείας του Χένεπιν. Εάν καταδικασθεί, προβλέπεται ποινή 25 ετών κάθειρξης.

Ογκώδεις διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το βράδυ στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και  έξω από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον. Στην Ατλάντα, η Μπέρνις Κινγκ, η μικρότερη κόρη του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, κάλεσε τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους, όταν εκατοντάδες άνθρωποι έκαναν πορεία προς το κοινοβούλιο της πολιτείας και απέκλεισαν αυτοκινητόδρομο. Η διαδήλωση έγινε βίαιη όταν φωτιές άναψαν κοντά στα κεντρικά γραφεία του CNN και τζάμια έσπασαν στο λόμπι του κτιρίου. Πολλά αυτοκίνητα, μεταξύ τους και τουλάχιστον ένα περιπολικό, κάηκαν.

Ο ράπερ Killer Mike, έχοντας στο πλευρό του τον δήμαρχο της πόλης και τον αρχηγό της αστυνομίας, κάλεσε τους οργισμένους διαδηλωτές να μείνουν στα σπίτια τους και να κινητοποιηθούν για να νικήσουν στην κάλπη.

Η ώρα του στρατού

Ασφαλώς ο Τραμπ επιχείρησε να το πολιτικοποιήσει και δεν είχε πρόβλημα να ρίξει λάδι στη φωτιά. Κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς τους Δημοκρατικούς δημάρχους και κυβερνήτες ότι είναι πολύ χαλαροί και εμφανίστηκε ο ίδιος ως ο εκπρόσωπος του νόμου και της τάξης. Σε μήνυμά του, όπως πάντα στο Twitter, ο πρόεδρος των ΗΠΑ διεμήνυσε στις αρχές των αμερικανικών πολιτειών και πόλεων να σκληρύνουν κατά πολύ την στάση τους κατά των διαμαρτυριών εναντίον της αστυνομίας, διαφορετικά θα επέμβει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας και τον στρατό και προχωρώντας σε συλλήψεις.

«Φιλελεύθεροι κυβερνήτες και δήμαρχοι πρέπει να τηρήσουν ΠΟΛΥ σκληρότερη στάση, διαφορετικά η oμοσπονδιακή κυβέρνηση θα επέμβει και θα κάνει ό,τι πρέπει να γίνει, και αυτό περιλαμβάνει την χρήση της απεριόριστης ισχύος του στρατού μας και πολλές συλλήψεις», απείλησε ο Τραμπ με ένα ακόμη tweet.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...