245
Ο περιβόητος τάφος στο νεκροταφείο της Μονμάρτης | .Le Monde

Ο τάφος με το υψωμένο δάχτυλο

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2015, 16:25
Ο περιβόητος τάφος στο νεκροταφείο της Μονμάρτης
|.Le Monde

Ο τάφος με το υψωμένο δάχτυλο

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2015, 16:25

Ο ακανθώδης κάκτος της φωτογραφίας που μοιάζει με υψωμένο δάχτυλο, βρίσκεται στο νεκροταφείο της Μονμάρτης και είναι… τάφος. Χωράει 60 τεφροδόχους και ήδη 7 άνθρωποι έχουν κάνει κράτηση για 500 ευρώ ο καθένας.

Ολοι καλλιτέχνες και όλοι αντισυμβατικοί: Κινηματογραφιστές, ένας δημοσιογράφος, κάποιος κριτικός της τζαζ, ένας κωμικός συγγραφέας, ένας πρώην σκιτσογράφος της Charlie Hebdo και ο γάλλος σκηνοθέτης Μπενουά Ντελπίν. Ο τελευταίος συνηθίζει να επισκέπτεται συχνά τον χώρο, όπου παρατηρεί τους γείτονες αλλά και τις νέες αφίξεις. Κάποιες φορές περιποιείται το μνημείο απομακρύνοντας θραύσματα.

Ενα σύμβολο γελοιότητας μέσα στο παριζιάνικο χωριό των 21.500 τάφων, μεταξύ των οποίων και αυτός του γάλλου ζωγράφου Εντγκάρ Ντεγκά ή του σκηνοθέτη Φρανσουά Τρυφώ.

Ο στόχος της παρέας των καλλιτεχνών είναι να δημιουργήσουν ένα μαυσωλείο ασέβειας για τη μελλοντική τους τελευταία κατοικία. Ενα σύμβολο γελοιότητας μέσα στο παριζιάνικο χωριό των 21.500 τάφων, μεταξύ των οποίων και αυτός του γάλλου ζωγράφου Εντγκάρ Ντεγκά ή του σκηνοθέτη Φρανσουά Τρυφώ.

Ο τάφος στήθηκε το 2010 και περιγράφεται με την απλή επιγραφή «Πεθαίνεις; Καλύτερα ψόφα!»

«Ο θάνατος είναι τρελός. Δεν είναι σοβαρός», λέει στους New York Times, ο 87χρονος Μορίς Σινέ, πολιτικός σκιτσογράφος και ένας εξ αυτών που εμπνεύστηκαν το μνημείο. «Δεν πιστεύουμε στον Θεό. Έτσι ο κάκτος είναι ένα σύμβολο για το πώς αισθανόμαστε για τον κόσμο και όλη την κοινωνία».

Όπως μάλιστα λέει ο ίδιος, το κοιμητήριο της Μονμάρτης μοιάζει πιο φιλόξενο από το κοιμητήριο Περ Λασαίζ που είναι το μεγαλύτερο του Παρισιού και στο οποίο βρίσκονται οι τάφοι του Προυστ, του Μολιέρου και του Μπαλζάκ.

Καλή ανάπαυση!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...