1031
Την ώρα που βγάζει σέλφι με την υπεύθυνη Επικοινωνίας του Μουσείου, Ευγενία Χριστοδουλάκου | Instagram

Τι έκανε ο Ai Weiwei επί έξι ώρες την Τρίτη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης;

Κατερίνα I. Ανέστη Κατερίνα I. Ανέστη 30 Δεκεμβρίου 2015, 13:40
Την ώρα που βγάζει σέλφι με την υπεύθυνη Επικοινωνίας του Μουσείου, Ευγενία Χριστοδουλάκου
|Instagram

Τι έκανε ο Ai Weiwei επί έξι ώρες την Τρίτη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης;

Κατερίνα I. Ανέστη Κατερίνα I. Ανέστη 30 Δεκεμβρίου 2015, 13:40

Βομβαρδίζει από τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων το Ιnstagram με φωτογραφίες και βίντεο από τη Λέσβο, μαζί με πρόσφυγες. Βρέθηκε ακόμη και δίπλα στις λέμβους τη στιγμή που προσέγγιζαν την παραλία, τη στιγμή της λύτρωσης. Φωτογραφήθηκε σχεδόν βουρκωμένος κρατώντας ένα παιδικό σωσίβιο, με πολύχρωμα σχέδια. Ο Ai Weiwei, o κινέζος καλλιτέχνης και ακτιβιστής με την παγκόσμια ακτινοβολία (το ArtReview τον έχει χαρακτηρίσει ως τον πιο ισχυρό εικαστικό στον κόσμο), επέστρεψε την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου για λίγες ώρες στην Αθήνα, μόνο και μόνο για να επισκεφθεί το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Ai Weiwei (@aiww) στις

Εξι ολόκληρες ώρες έμεινε στο Μέγαρο Σταθάτου, αλλά και στη νέα πτέρυγα. Εχοντας συνεχώς δίπλα του τον διευθυντή του Μουσείου, αρχαιολόγο και μοναδικό αφηγητή Νίκο Σταμπολίδη. Οι επισκέπτες του χώρου άναυδοι τον προσέγγιζαν για να του μιλήσουν, δεν το πίστευαν πως αυτός ο παγκόσμιος σταρ των εικαστικών βρίσκεται στην Αθήνα. Σταματούσε για να χαιρετίσει κάθε επισκέπτη που του μιλούσε, ήταν ζεστός, φιλικός. Ακόμη και όταν έκανε μια στάση στο εστιατόριο του μουσείου για ξεκούραση και φαγητό, σηκωνόταν για να χαιρετίσει κάθε επισκέπτη που έσπευδε να τον χαιρετίσει.

12435850_10201093352573074_139747766_n
Φωτογραφίζεται με την ομάδα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, μετά από έξι ώρες ξενάγησης!

Οσοι βρέθηκαν κοντά του δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από την συγκρότηση, την αντιληπτική του ικανότητα, το χάρισμα που έχει να ταξινομεί, να καταγράφει, να αποτυπώνει αυτό που είδε, ακόμη και ώρες πριν, ανάμεσα σε εκατοντάδες εκθέματα. Με δεδομένο ότι δεν είχε προηγουμένως επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό και κυρίως με τον κυκλαδικό, η ευκολία του αυτή εντυπωσίασε τους συνομιλητές του. Ωρες μετά, όταν του μιλούσαν για κάποιο αντικείμενο, θυμόταν ακριβώς σε ποιο σημείο το είχε δει και τα χαρακτηριστικά του. Ιδίως στα θέματα της φόρμας, η αφομοιωτική του ικανότητα ήταν εξαιρετική, λένε όσοι βρέθηκαν δίπλα του έστω για λίγο.


Επισκέφτηκε επίσης την έκθεση του ΝΕΟΝ «Νumbers are prehistoric» με έργα του σπουδαίου δημιουργού της  Αrte Povera, Μario Mertz. Πέρασε πολύ ώρα στον δεύτερο όροφο μελετώντας τα κείμενα του Mertz που αφορούσαν στην ελευθερία και φωτογραφήθηκε στον καθρέπτη της κάτω αίθουσας με το έργο «Foresta con video sul sentiero» (φωτογραφία κάτω). Εντυπωσιασμένος δήλωσε και με τα εκπαιδευτικά προγράμματα και κυρίως για το χώρο με τις 5.000 ζωγραφιές που έφτιαξαν παιδιά στο πλαίσιο διαγωνισμού για τον σχεδιασμό μιας κυκλαδικής κεφαλής.

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Ai Weiwei (@aiww) στις

Εξι ολόκληρες ώρες, ρωτούσε και άκουγε καθηλωμένος, λέγοντας πως θέλει να αποκομίσει όσα περισσότερα «από τη σοφία του κ. Σταμπολίδη». Στάθηκε για ώρα στο μεγάλο κυκλαδικό ειδώλιο στη μεγάλη αίθουσα του πρώτου ορόφου, αλλά και στο «Ο Εγείρων Πρόποσιν». Πέρα όμως από αυτή καθ’ αυτή την τέχνη έδειξε ενδιαφέρον για ένα γλωσσολογικό θέμα που του επεσήμαναν: στην κινεζική γλώσσα, η Ελλάδα ονομάζεται Σιλά  (希臘). Λέξη που παραπέμπει στο Hellas και στο Σέλας. Σέλας που έχει σχέση με το φως…

Ο Ai Weiwei  στη συνέχεια επισκέφθηκε το Μουσείο της Ακρόπολης (φωτογραφία κάτω) – όπως του πρότεινε να κάνει οπωσδήποτε ο κ. Σταμπολίδης- και έφυγε με την απογευματινή πτήση των 7.30 για τη Λέσβο ξανά. Αυτός θα είναι και ο τελευταίος του σταθμός στη χώρα μας πριν αποχωρήσει μετά από πολυήμερη παραμονή εδώ. Και ενώ πολλοί αρχίσαμε τους συνειρμούς (ή τις προσδοκίες) για πιθανή επερχόμενη συνεργασία του καλλιτέχνη με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, από την οδό Νεοφύτου Δούκα η απάντηση είναι «ουδέν σχόλιο». Πάντως το βέβαιο είναι ότι δήλωσε πως θέλει σύντομα να επιστρέψει στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...