902
Στη συνέντευξη Τύπου τον Μάρτιο του 2014 | ΕΥΗ ΦΥΛΑΚΤΟΥ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το παρασκήνιο μιας απομάκρυνσης

Κατερίνα I. Ανέστη Κατερίνα I. Ανέστη 30 Δεκεμβρίου 2015, 14:51
Στη συνέντευξη Τύπου τον Μάρτιο του 2014
|ΕΥΗ ΦΥΛΑΚΤΟΥ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το παρασκήνιο μιας απομάκρυνσης

Κατερίνα I. Ανέστη Κατερίνα I. Ανέστη 30 Δεκεμβρίου 2015, 14:51

Δυο μέρες πριν την αλλαγή του χρόνου, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς αποφάσισε να πάρει επιτέλους θέση για το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με το οικονομικό πόρισμα για την Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ, ανακοινώνοντας πως μέχρι να διερευνηθεί δικαστικά η υπόθεση, ο Γιώργος Λούκος παύει να είναι επικεφαλής.

Πριν εκδώσει την ανακοίνωση το υπουργείο, ο κ. Μπαλτάς κάλεσε στο γραφείο του ομάδα καλλιτεχνών και τους ενημέρωσε «ελπίζοντας να κατανοήσουν ως πολίτες την αναγκαιότητα αυτής της δύσκολης απόφασης». Πρόκειται για κορυφαίους καλλιτέχνες  που είχαν εγγράφως διαμαρτυρηθεί για τη φημολογούμενη διάθεση του υπουργείου να απομακρύνει τον Γιώργο Λούκο, τον άνθρωπο που αναμόρφωσε το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και του προσέδωσε εξωστρέφεια, κύρος και ευρωπαϊκή ματιά. Ανάμεσα σε αυτούς που βρέθηκαν σήμερα στο σαλόνι του υπουργικού γραφείου στον πέμπτο όροφο της οδού Μπουμπουλίνας, ήταν ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, η Ολια Λαζαρίδου, η Μάγια Λυμπεροπούλου, ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Νίκος Καραθάνος και άλλοι, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου.

Πάντως, καλλιτέχνες που βρέθηκαν στη συνάντηση μετά από πρόσκληση που τους απηύθυνε χθες ο υπουργός, δηλώνουν έκπληκτοι για το περιεχόμενο του δελτίου τύπου που εκδόθηκε όσο αυτοί βρίσκονταν στο υπουργικό γραφείο. Παρουσίαζαν στον υπουργό μια λύση που επεξεργάστηκαν προκειμένου να ικανοποιηθούν και οι δυο πλευρές, χωρίς «καννιβαλικές» παρεκτροπές, προκειμένου να μην υπάρξουν αδικίες ή αδιέξοδα. Ουδέποτε στην κουβέντα αυτή -λένε στο Protagon- τέθηκε θέμα ειλημμένης απόφασης για την αποπομπή του Γιώργου Λούκου από το Φεστιβάλ. Αργά το βράδυ της Τετάρτης έστειλαν επιστολή, ρωτώντας ουσιαστικά τον υπουργό αν τους «χρησιμοποίησε».

Το σημαντικότερο είναι πως ο άμεσα ενδιαφερόμενος, ο Γιώργος Λούκος δεν ενημερώθηκε επισήμως. Ούτε ένα τηλεφώνημα… Εμαθε την είδηση για το δελτίο τύπου και την (προσωρινή;) παύση του από τηλεφώνημα του Protagon (στο υπουργείο δεν ήταν σίγουροι για να μας απαντήσουν αν υπήρξε προηγουμένως κάποια επικοινωνία). Το ρεπορτάζ μας αναφέρει, επίσης, ότι στο υπουργείο δεν έχουν καταλήξει ακόμα στον διάδοχό του. Υπάρχουν στο τραπέζι συγκεκριμένα ονόματα υποψηφίων, όμως δεν θα είναι άμεση η ανακοίνωση του νέου ονόματος. Όπως λένε χαρακτηριστικά, σχεδόν δεν γνωρίζουν την ακριβή διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί νομικά για την αντικατάσταση… Το θέμα ασφαλώς θα συζητήθηκε και στο Μέγαρο Μαξίμου, σε προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Τετάρτης 30 Δεκεμβρίου κυβερνητική σύσκεψη με τη συμμετοχή στελεχών του υπουργείου  (με ευρύτερη θεματολογία).

Το υπουργείο επισημαίνει πως η υπόθεση διερευνάται και από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης  Λέανδρο Ρακιντζή, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά τον υπουργό, ώστε να προβεί στις αναγκαίες διοικητικές ενέργειες, λόγω αρμοδιότητας.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού στις δύο το μεσημέρι της 30ης Δεκεμβρίου. «Σχετικά με την υπόθεση της οικονομικής διαχείρισης του οργανισμού Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε., το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού οφείλει, για την αποκατάσταση της αλήθειας και για να δοθεί τέλος στην επικρατούσα ασάφεια, να επισημάνει τα εξής:

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς, αμέσως μόλις έλαβε γνώση του θέματος που αφορά στη ζημία ύψους 2.735.762,54 ευρώ στον δημόσιο οργανισμό Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε., κατόπιν έρευνας  του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), αναζήτησε, ως κατά νόμο εποπτεύουσα αρχή, το εν λόγω πόρισμα.  Σημειώνεται ότι έως τότε το πόρισμα ουδέποτε είχε διαβιβαστεί στον Υπουργό Πολιτισμού. Σε συνάντηση που έγινε, κατόπιν πρωτοβουλίας του Υπουργού με τον Πρόεδρο της Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε. κ. Γ. Λούκο, ο Υπουργός Πολιτισμού –έχοντας  γνώση, πλέον, του πορίσματος- συζήτησε με τον πρόεδρο του Ελληνικού Φεστιβάλ τις επιπτώσεις του θέματος που είχε δημιουργηθεί για το παρόν και το μέλλον του οργανισμού.

Τις ίδιες ημέρες, ο Υπουργός  έλαβε γνώση της ανοιχτής επιστολής που του απηύθυναν καλλιτέχνες, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, σημείωναν: «Η διοίκηση του Φεστιβάλ ανακοίνωσε πως το θέμα αφορά σε υπόθεση που ξεκίνησε πριν την ανάληψη καθηκόντων από τον σημερινό πρόεδρο, για την οποία εκείνος ενημερώθηκε καθυστερημένα και στην οποία έθεσε τέρμα μόλις την αντελήφθη […]. Έτσι καταλήγουμε δυστυχώς να πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια σχεδόν συνειδητή προσπάθεια, να σπιλωθούν το ήθος και η προσφορά του Γιώργου Λούκου». Δυστυχώς, αυτό το απόσπασμα της επιστολής τους δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Συγκεκριμένα:

  1. Η ζημία της Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε. προξενήθηκε από πράξεις ή παραλείψεις που σχεδόν στην ολότητά τους έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της θητείας και με την υπογραφή του κ. Λούκου, ως Προέδρου του Δ.Σ. και νομίμου εκπροσώπου της Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε., ήτοι μετά το τέλος του 2005.
  2. Το πόρισμα του ΓΛΚ, που διαπίστωσε ζημία ύψους 2.735.762,54 ευρώ, διαβιβάστηκε στον Εισαγγελέα, ο οποίος διέταξε προκαταρκτική εξέταση από το ΣΔΟΕ.
  3. Μετά το τέλος της προκαταρκτικής εξέτασης ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά τεσσάρων προσώπων, ένα εκ των οποίων είναι ο Πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ κ. Γιώργος Λούκος. Η δίωξη αυτή βρίσκεται στο στάδιο της κύριας ανάκρισης.
  4. Παραλλήλως, η υπόθεση διερευνάται και από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρο Ρακιντζή, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά τον Υπουργό, ώστε να προβεί στις αναγκαίες διοικητικές ενέργειες, λόγω αρμοδιότητας.

Συνεπώς, δεδομένης  της δικαστικής εκκρεμότητας σχετικά με τη διερεύνηση της υπόθεσης και ανεξαρτήτως κινήτρων και επιμερισμού ευθυνών μεταξύ των εμπλεκομένων, θέματα επί των οποίων το ΥΠΠΟΑ δεν έχει καμία αρμοδιότητα, όπως και ανεξάρτητα από τη βαθιά εκτίμηση που ο Υπουργός τρέφει για το έργο και την προσφορά του κ. Γιώργου Λούκου, ο Πρόεδρος της Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε. δεν είναι δυνατό να παραμείνει επικεφαλής του δημόσιου οργανισμού, όσο εκκρεμεί η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσής του.

Πολιτικά και διοικητικά, το ΥΠΠΟΑ οφείλει να εγγυηθεί το κύρος του θεσμού και να διασφαλίσει ότι η διοίκηση της Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε., απαλλαγμένη από οποιαδήποτε υπόνοια κακοδιαχείρισης, θα συνεχίσει απρόσκοπτα την πολιτιστική αποστολή της, όπως αυτή προσδιορίζεται στον ιδρυτικό της νόμο.

Το ΥΠΠΟΑ είναι βέβαιο ότι οι καλλιτέχνες και οι πολλοί φίλοι του Φεστιβάλ θα κατανοήσουν ως πολίτες την αναγκαιότητα αυτής της δύσκολης απόφασης.»

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...