747
Το κολάζ που δημοσίευσε στο σημερινό της φύλλο η γερμανική εφημερίδα Bild | Bild

Ολος ο κόσμος ένα κολάζ

Διονύσης Μαρίνος Διονύσης Μαρίνος 30 Δεκεμβρίου 2015, 13:50
Το κολάζ που δημοσίευσε στο σημερινό της φύλλο η γερμανική εφημερίδα Bild
|Bild

Ολος ο κόσμος ένα κολάζ

Διονύσης Μαρίνος Διονύσης Μαρίνος 30 Δεκεμβρίου 2015, 13:50

Πώς μπορούν να χωρέσουν 60 γεγονότα σε ένα στενό κάδρο φωτογραφίας; Πέραν της χρηστικής αξίας που μπορεί να έχει αυτή η προσπάθεια, ας πούμε ότι πρόκειται για συμπυκνωμένη αναθύμηση των γεγονότων του 2015, η καλλιτεχνική ματιά οδηγεί σε μια αισθητική αρτιότητα για την οποία η γερμανική εφημερίδα Bild δεν μας έχει συνηθίσει.

Κι όμως, το έπραξε και μάλιστα επιτυχώς. Μέσα σε μια φωτογραφία κατάφερε να χωρέσει τα σημαντικότερα πρόσωπα και γεγονότα της χρονιάς που φεύγει. Πρόκειται για ένα κολάζ, στο οποίο ο δημιουργός του λειτούργησε ως εξαίσιος λεπτολόγος, καθώς ενέθεσε μέσα στο γενικό πλάνο μικρές, αλλά απόλυτα χαρακτηριστικές νότες, των σημαντικότερων γεγονότων και προσώπων του 2015.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης με το υψωμένο δάχτυλο και ο Αλέξης Τσίπρας χαμογελαστός απολαμβάνει τη βόλτα με τη μηχανή
Ο Γιάνης Βαρουφάκης με το υψωμένο δάχτυλο και ο Αλέξης Τσίπρας χαμογελαστός απολαμβάνει τη βόλτα με τη μηχανή

Αίφνης, στο κέντρο της σκηνής εμφανίζεται ο Γιάνης Βαρουφάκης πάνω στη μηχανή του και φυσικά κάνει τη χαρακτηριστική κίνηση που με το υψωμένο δάχτυλο που τόσο εκνεύρισε τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Πίσω του, ως συνεπιβάτης, εμφανίζεται ο άκρως χαμογελαστός Αλέξης Τσίπρας να απολαμβάνει μια βόλτα με τον πρώην υπουργό του.

Βέβαια, σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ με υψωμένο το χέρι, προμήνυμα νίκης, ενώ διαγώνια φέρει μια κορδέλα που γράφει «Μπορούμε να το κάνουμε». Τρανό σημείο υπεροχής της σημερινής Γερμανίας στα διεθνή ζητήματα.

f463c987-bc18-4952-997d-994aacb89ce6

Στην αριστερή άκρη διακρίνει κανείς ένα τραπέζι πόκερ στο οποίο οι παίκτες δεν είναι τυχαίο. Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Μπασάρ αλ Ασαντ παίζουν στα χαρτιά τη Συρία. Το δράμα της χώρας αποτυπώνεται με τους πρόσφυγες που έχουν κατακλύσει την Ευρώπη, ένα παιδί κρατώντας ένα μπουκάλι νερό κρύβεται πίσω από την πλάτη της κυρίας Μέρκελ.

Για τη γερμανική υπερηφάνεια, πάντως, η πορεία της Νασιονάλματσαφ ήταν σημαντικό γεγονός. Γι’ αυτό και ο αρχηγός Τόμας Μίλερ είναι σε πρώτο πλάνο. Για τον γερμανό άσο, η Bild γράφει πως μέσα στο 2015 σημείωσε 23 γκολ και η αξία του στο μεταγραφικό παζάρι αποτιμάται στα 75 εκατομμύρια ευρώ. Τα ποδοσφαιρικά πράγματα, από τη σκοτεινή όψη τους, επίσης έχουν την τιμητική του στη φωτογραφία, καθώς ο πρώην ισχυρός άνδρας της FIFA, Σεπ Μπλάτερ δέχεται το υποτιμητικό… κατούρημα ενός σκύλου, ενώ τριγύρω του ανεμίζουν χαρτονομίσματα – το σκάνδαλο της FIFA συγκλόνισε. Στα αριστερά της φωτογραφίας βρίσκει κανείς ένα ημίγυμνο άνδρα να φέρει πάνω του τον αγγλικό σταυρό. Δεν είναι άλλος από τον Γιούργκεν Κλοπ που ανέλαβε προ καιρού τα ηνία της ποδοσφαιρικής Λίβερπουλ. Επίσης, στα αριστερά βρίσκουμε έναν άνδρα που προσπαθεί να κάγκελα μιας φυλακής. Δεν είναι άλλος από τον πρώην πρόεδρο της Μπάγερν Μονάχου Ούλι Χένες που είχε καταδικαστεί για φοροδιαφυγή.

Η Χάιντι Κλουμ ως Τζέσικα Ράμπιτ
Η Χάιντι Κλουμ ως Τζέσικα Ράμπιτ

Στα εξέχοντα θέματα της χρονιάς, όπως τα επέλεξε η Bild σε τούτη την ένθεση είναι η Χάιντι Κλουμ με το κοστούμι αλά Τζέσικα Ράμπιτ που φόρεσε στο φετινό Halloween, τα συμπαθή Μίνιονς που επέστρεψαν στις οθόνες με νέα ταινία, το φαινόμενο «Star Wars», η αγαπημένη της νεολαίας Μάιλι Σάιρους, οι απεργίες στη Γερμανία που τείνουν να αποκτήσουν ανησυχητική κανονικότητα, ο Πάπας Φραγκίσκος στο μπαλκόνι να χαιρετάει το πλήθος, ο πρώην καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ στον ουρανό πια, ο επίσης μακαρίτης Lemmy των Motorhead (δεξιά επάνω) να κοιτάει και αυτός τα εγκόσμια από ψηλά, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ με τα εγγόνια της, η γνωστή και μη εξαιρετέα Κιμ Καρντάσιαν εγκυμονούσα. Υπάρχουν, όμως, και άλλα γεγονότα: το τέλος της τηλεοπτικής καριέρας του Στέφαν Ραμπ, η έλευση του Ντόναλντ Τραμπ στα πολιτικά πράγματα των ΗΠΑ, ο γερμανός ράπερ Kollegah ως ο καλύτερος μουσικός της χρονιάς, ο ηθοποιός Ολιβερ Μασούτσι  που έπαιξε το ρόλο του Χίτλερ,  τα τραγικά γεγονότα στο Charlie Hebdo και στο Μπατακλάν, ο θάνατος του πρώην προέδρου της Γερμανίας Ρίχαρντ φον Βάιτσεκερ, οι δικαστικές περιπέτειες του ποδοσφαιριστή Μάρκο Ρόις που βρέθηκε να οδηγεί χωρίς δίπλωμα, αλλά και οι αντίστοιχες του Στέφαν Εφενμπεργκ, ο χωρισμός της μις Πίγκι από τον Κέρμιτ, ο Τζέιμς Μποντ και η νέα του ταινία, η επίσης κινηματογραφική επιτυχία «Jurassic World», η δράση των ακτιβιστών Anonymous,  οι τζιχαντιστές και ο φόβος της τρομοκρατίας, η επικράτηση της Μπάγερν στο ποδόσφαιρο και η αεροπορική τραγωδία με την Germanwings που στοίχισε τη ζωή σε 150 ανθρώπους.

 

Ολοι μαζί συνθέτουν τα 60 πιο σημαντικά γεγονότα της φετινής, άκρως ταραχώδους χρονιάς. Εν αναμονή πλέον για το νέο κολάζ της γερμανικής εφημερίδας, του χρόνου τέτοια εποχή.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...