362
| SOOC

O Στουρνάρας «διαψεύδει» Σταϊκούρα: Στο 4% η ύφεση το 2020

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2020, 09:37

O Στουρνάρας «διαψεύδει» Σταϊκούρα: Στο 4% η ύφεση το 2020

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2020, 09:37

Είναι κάτι ασυνήθιστο. Ο κατά βάση επιφυλακτικός διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας να είναι πιο αισιόδοξος και από τον υπουργό Οικονομικών. Αυτό προκύπτει από τα όσα ο ίδιος δήλωσε το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης για τον ρόλο των τραπεζών στο πλαίσιο της πανδημίας, την οποία διοργάνωσε το Forum των Δελφών.

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι το βασικό σενάριο της ΤτΕ προβλέπει ότι η ύφεση για το 2020 θα διαμορφωθεί στο 4%, μια εκτίμηση που κινείται σε μια πολύ «αισιόδοξη» κατεύθυνση, σε σύγκριση με άλλες, οι οποίες διατυπώθηκαν πρόσφατα για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία.

Ως γνωστόν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά το τρέχον έτος σε ποσοστό ως και 10% (εδώ), ενώ και από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής υπάρχει σενάριο για ύφεση ως και 11,1% (εδώ). Ο δε Χρήστος Στουρνάρας έχει μιλήσει για μια πανευρωπαϊκή ύφεση μεταξύ 5% και 10% «με την Ελλάδα να κινείται στο ίδιο εύρος» (εδώ).

Ομως ο κ. Στουρνάρας μίλησε για προβλεπόμενη ύφεση 4% εξηγώντας ότι το βασικό σενάριο της Τραπέζης της Ελλάδας στηρίζεται στην υπόθεση για «καραντίνα» διάρκειας ενάμιση μήνα, όπως φαίνεται να είναι τώρα.

Ο ίδιος είπε πάντως ότι η τράπεζα έχει και ένα αρνητικό σενάριο, που προβλέπει ύφεση 8%. Σημείωσε δε ότι μεγαλύτερη ύφεση δεν προβλέπεται. Τα σενάρια που έχουν ακουστεί για ύφεση 10%-20% είναι υπερβολικά, υπογράμμισε και εξήγησε ότι αυτά βασίζονται σε υποθέσεις για καραντίνα τριών μηνών ή και περισσότερο, κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει σήμερα.

Ο ίδιος βέβαια πρόσθεσε ότι τα πράγματα «μπορεί να αλλάξουν».

Κατά τον κ. Στουρνάρα, ο τουρισμός συμμετέχει στο ΑΕΠ κατά 10%, όπως και στην Ιταλία και την Ισπανία. Η Ελλάδα δεν αποτελεί ειδική περίπτωση ως προς αυτό, εξήγησε, ώστε να θεωρήσουμε ότι το πλήγμα στο ΑΕΠ, λόγω τουρισμού, θα είναι μεγαλύτερο, σε σύγκριση με τις παραπάνω, επίσης τουριστικές χώρες.
«Είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα υλοποιηθούν τα απαισιόδοξα σενάρια», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, πάντως, σχετικά με το πώς αλλάζουν τα πράγματα, στις αρχές Φεβρουαρίου (εδώ) ο κ. Στουρνάρας προέβλεπε ανάπτυξη 2,5% για το 2020…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...