516
| CreativeProtagon

Η ανισότητα της ανοσίας

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 21 Απριλίου 2020, 21:35
|CreativeProtagon

Η ανισότητα της ανοσίας

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 21 Απριλίου 2020, 21:35

Οσο διαρκέσει η εποχή του κορονοϊού, μέχρι δηλαδή να διατεθεί εμβόλιο σε μαζική κλίμακα, στο κοινωνικό πεδίο θα διαμορφωθεί ένας βασικός διαχωρισμός, ανάμεσα στους ευπαθείς και στους άλλους. Οι ευπαθείς θα τεθούν σε περιορισμό, με λιγότερες ευκαιρίες προόδου, προκειμένου να προστατευτούν οι ίδιοι, το σύστημα Υγείας και η οικονομική λειτουργία της κοινότητας. Μένει να δούμε αν αυτό θα γίνει με συστάσεις ή με θεσμοθετημένα μέτρα που θα ανοίξουν μία μεγάλη συζήτηση περί νομιμότητας. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Είναι όμως πιθανό να βρεθούμε μπροστά σε έναν δεύτερο διαχωρισμό, στο σώμα του μη ευπαθούς πληθυσμού. Ένας διαχωρισμός ανάμεσα σε εκείνους που έχουν ανοσία στον ιό και σε εκείνους που δεν διαθέτουν στο αίμα τους τα πολύτιμα αντισώματα.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν, ακόμα, ποιος είναι ο βαθμός και η διάρκεια της ανοσίας που κατακτούν όσοι νικούν τον ιό. Σημειώνουν, πάντως, ότι με βάση την εμπειρία από τη συμπεριφορά άλλων κορονοϊών, «είναι εύλογο να υποθέσουμε ότι τα άτομα που νόσησαν αποκτούν ανοσία για ένα χρονικό διάστημα». Πόσο μεγάλο είναι αυτό το διάστημα; Εδώ οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από μερικούς μήνες ως ένα χρόνο, αλλά και πάλι δεν υπάρχει, προς το παρόν, σαφής επιστημονική απάντηση καθώς απαιτείται μακροχρόνια παρακολούθηση των θεραπευμένων ατόμων.

Αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι σε αρκετές χώρες εξετάζονται μέθοδοι για την καταγραφή των ατόμων που νίκησαν τον ιό. Στην Κίνα και στην Κορέα οι υγιείς σημαίνονται δια ειδικής εφαρμογής στο κινητό τους, το οποίο και επιδεικνύουν στους σχετικούς ελέγχους, απολαμβάνοντας μεγαλύτερες ελευθερίες μετακίνησης. Στη Γερμανία συζητούν για «πιστοποιητικά αντισωμάτων», ενώ αντίστοιχες σκέψεις υπάρχουν και στις ΗΠΑ.

Αν αυτή η τάση γενικευτεί, όπως αναμένεται, θα δημιουργηθούν δύο μεγάλες κατηγορίες στον γενικό, μη ευπαθή, πληθυσμό. Εκείνοι που έχουν ανοσία και εκείνοι που δεν έχουν. Εκ των πραγμάτων, οι άνθρωποι με ανοσία θα απολαμβάνουν μεγαλύτερα «προνόμια» από τους υπόλοιπους και, ασφαλώς, θα έχουν μεγαλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες, τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο η ανοσία τους θα θεωρείται ενεργή. Για παράδειγμα, σε μία δουλειά που απαιτεί επαφή με κόσμο, είναι πολύ πιθανό να προτιμάται ένα άτομο με ανοσία παρά κάποιος που δεν έχει νοσήσει. Ομοίως, σε ένα επάγγελμα που απαιτεί ταξίδια, η ανοσία θα καθιστά πολύ πιο απλά τα πράγματα. Ακόμα και για διακοπές. Η Ελλάδα σκοπεύει να ζητά «υγειονομικό διαβατήριο» από τους τουρίστες, δηλαδή τεστ από τη χώρα προέλευσης που να αποδεικνύει ότι δεν είναι θετικοί στον ιό. Οι έχοντες ανοσία θα δείχνουν, απλώς, τη σχετική βεβαίωση που, πιθανότατα, θα βρίσκεται σε εφαρμογή στο κινητό τους.

Δείχνει δυστοπικό, αλλά και όλα όσα ζούμε σήμερα, έτσι θα τα βλέπαμε πριν από μερικούς μήνες. Ίσως στην Ελλάδα να μη δούμε αντίστοιχες διαφημίσεις, αλλά στην Αμερική εκτιμούν ότι δεν θα είναι λίγες οι εταιρείες που θα δοκιμάσουν να διαφημίσουν εξυπηρέτηση πελατών από υπαλλήλους που διαθέτουν ανοσία στον κορονοϊό. Ένα θετικό τεστ αντισωμάτων θα έχει, για κάποιο διάστημα, ισχύ αντίστοιχη πιστοποιητικού κατάρτισης.

Αν, πράγματι, συμβεί αυτό, τότε δεν αποκλείεται να δούμε και κάτι ακόμα: νέους, υγιείς ανθρώπους που θα επιδιώκουν να μολυνθούν από τον ιό για να αποκτήσουν την πολυπόθητη ανοσία. Και καθώς οι πιθανότητες θα είναι με το μέρος τους, θα καβαλούν την απελπισία, την ανοησία ή την αφέλειά τους, διεκδικώντας τα πολύτιμα αντισώματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...