4234
Αντιαρματικά μπλόκα στους δρόμους του Κιέβου το μεσημέρι της Πέμπτης | REUTERS/Gleb Garanich

Η όγδοη ημέρα του πολέμου όπως συνέβη, λεπτό προς λεπτό

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2022, 05:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 03/03/2022, 22:55
Αντιαρματικά μπλόκα στους δρόμους του Κιέβου το μεσημέρι της Πέμπτης
| REUTERS/Gleb Garanich

Η όγδοη ημέρα του πολέμου όπως συνέβη, λεπτό προς λεπτό

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2022, 05:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 03/03/2022, 22:55

Η όγδοη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ξημέρωσε μέσα σε πολλά συντρίμμια και λίγες ελπίδες, σε έναν κόσμο που άλλαξε δραματικά μέσα σε λίγα 24ωρα.  Μια νέα ισορροπία τρόμου, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να έχει μετατρέψει τη μεγάλη και περήφανη χώρα του σε έναν παγκόσμιο παρία, να κραδαίνει την απειλή του πυρηνικού της οπλοστασίου απέναντι στις πρωτοφανείς οικονομικές κυρώσεις της Δύσης, που έπληξαν τη ρωσική οικονομία και τους ολιγάρχες φίλους του ρώσου προέδρου. Ο ρωσικός στρατός πέτυχε κάποιες νίκες —η Χερσώνα στον ουκρανικό Νότο κατελήφθη, η Μαριούπολη σφυροκοπείται ανελέητα, όπως και το Χάρκοβο— αλλά όχι αυτές που προσδοκούσε ο αυταρχικός ένοικος του Κρεμλίνου ότι θα έχει πετύχει ύστερα από μία εβδομάδα γενικευμένων στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

22:55 Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ότι ανοίγουν πυρ αδιακρίτως στην Ουκρανία, αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επιπρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από τον πρόεδρο Πούτιν και τους επιτελείς του.

22:40 Ένα αεροσκάφος που εκτελούσε πτήση τσάρτερ μεταφέροντας ρώσους πολίτες κρατείται στο αεροδρόμιο Γέλοουναϊφ, στο Γιούκον του Καναδά, ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών Όμαρ Αλγκάμπρα μέσω του Twitter.

«Θα συνεχίσουμε να θεωρούμε υπόλογη τη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο καναδός υπουργός.

22:26 Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει δημιουργήσει μία νέα γραμμή επικοινωνίας με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, για να αποτρέψει «εσφαλμένους υπολογισμούς, στρατιωτικά επεισόδια και κλιμάκωση» μεσούσης της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

22:18 Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ζελένσκι, ζήτησε από τη Δύση μαχητικά αεροσκάφη: «Οι πιλότοι μας υπερασπίζονται ηρωικά τους ουρανούς μας. Αλλά η Ρωσία έχει πλεονέκτημα. Αγαπητοί σύμμαχοι που ακόμα δεν έχετε προμηθεύσει στην Ουκρανία στρατιωτικά αεροσκάφη: πώς μπορείτε να κοιμάστε όταν τα παιδιά της Ουκρανίας βρίσκονται κάτω από βόμβες στη Μαριούπολη, τη Χερσώνα, το Χάρκοβο και άλλες πόλεις; Μπορείτε να πάρετε αυτήν την απόφαση τώρα. Κάντε το!»

21:48 Νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ στη Ρωσία. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι επιβάλλει περιορισμούς στην έκδοση βίζας σε 19 ρώσους ολιγάρχες και 47 από τις οικογένειες και τους συνεργάτες τους.

21:24 Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε στο CNN ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για συνάντηση ή τηλεφωνική επαφή ανάμεσα στον αμερικανό και τον ρώσο πρόεδρο.

20:36 Τουλάχιστον 33 πτώματα έχουν ανασυρθεί από συντρίμμια μετά τις εναέριες επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων στην ουκρανική πόλη Τσερνίχιβ την Πέμπτη, όπως ανέφεραν στο διαδίκτυο οι ουκρανικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, επικαιροποιώντας τις προηγούμενες πληροφορίες που έκαναν λόγο για 22 νεκρούς.

20:33 Ελάχιστους καρπούς απέδωσε η δεύτερη απόπειρα διαπραγμάτευσης μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων. Περισσότερα εδώ.

20:01 Ρωσία και Ουκρανία συμφώνησαν να δημιουργηθούν «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» για την απομάκρυνση των αμάχων.

19:44 Ουκρανός διαπραγματευτής τόνισε ότι Ρωσία και Ουκρανία συμφώνησαν να έχουν σύντομα έναν τρίτο γύρο συνομιλιών. Ο ίδιος τόνισε ότι «δεν είχαμε τα αποτελέσματα τα οποία περιμέναμε». Σημείωσε ωστόσο ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε κατανόηση για την ανάγκη κοινής παραχώρησης ανθρωπιστικών διαδρόμων για την εκκένωση των αμάχων.

19:15 Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι εκτιμά ότι ο λευκορωσικός στρατός έχει ήδη λάβει εντολή να εισβάλει στην ουκρανική επικράτεια. Το Κίεβο έχει αναφέρει ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το έδαφος της Λευκορωσίας για να εξαπολύει πυραυλικές επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις και το Μινσκ επέτρεψε στον ρωσικό στρατό να εισέλθει στο ουκρανικό έδαφος.

19:10 «Πολεμάμε με νεοναζί και αυτό φαίνεται από τις τακτικές τους» ανέφερε σε νέες δηλώσεις του ο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Όλοι οι τραυματισμένοι ρώσοι στρατιώτες θα αποζημιωθούν. Είναι καθήκον μας να συνδράμουμε τις οικογένειες των νεκρών στρατιωτών μας» πρόσθεσε.

«Η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση προχωράει βάσει σχεδίου» ισχυρίστηκε επίσης.

18:56 Με μία έκτακτη ταξιδιωτική οδηγία, η Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα σημειώνει ότι «υπάρχουν κίνδυνοι για την ασφάλεια των ρώσων πολιτών στην Ελλάδα, κυρίως τουριστών».

Η ανακοίνωση είναι μόνο στα Ρώσικα και γράφει: «Στο πλαίσιο της πρωτοφανούς αντιρωσικής ρητορικής από Έλληνες αξιωματούχους και της προπαγανδιστικής εκστρατείας που εξαπολύεται στα τοπικά ΜΜΕ κατά της χώρας μας, υπάρχουν κίνδυνοι για την ασφάλεια των ρώσων πολιτών στην Ελλάδα, κυρίως τουριστών»

18:20 Βίντεο που έχει επαληθευτεί από τους New York Times δείχνει τον βομβαρδισμό της πόλης Τσερνίχιβ.

Καθώς ο καπνός εξαφανίζεται από την επίθεση -η οποία έπληξε περιοχή όπου βρίσκονται πολυκατοικίες, φαρμακεία και ένα νοσοκομείο- άνθρωποι φαίνονται να τρέχουν στους δρόμους.

17:58 Εάν πέσει η Ουκρανία, η Ρωσία θα κυνηγήσει χώρες της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης, δηλώνει ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

17:55 Ο δημοσιογράφος Άλεκ Λουν σημειώνει στο Twitter: «Έφυγα από τη Ρωσία εν μέσω αναφορών ότι μπορεί να κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος και να κλείσουν τα σύνορα. Τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν κυρίως. Γεμάτη πτήση. Άλλοι επιβάτες είπαν ότι φοβούνταν ότι θα παγιδευτούν στη Ρωσία, να συλληφθούν ή να στρατευτούν για να πολεμήσουν έναν πόλεμο που δεν υποστηρίζουν. Δεν ξέρω αν θα μπορέσουν να επιστρέψουν».

17:27 Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι έχουν επιβεβαιώσει τον θάνατο 249 αμάχων και τον τραυματισμό άλλων 553 στην Ουκρανία κατά την πρώτη εβδομάδα των συγκρούσεων, μετά την εισβολή της Ρωσίας.

17:23 Η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει βοήθεια ύψους 10 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία, όπως μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform επικαλούμενο την εφημερίδα The Washington Post.

Σύμφωνα με την πηγές του ουκρανικού πρακτορείου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θέλει βοηθήσει την Ουκρανία που αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση λόγω της ρωσικής εισβολής.

17:15 Οι αποστολές των Bayraktar TB-2, των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) της Τουρκίας, στην Ουκρανία δεν αποτελούν στρατιωτική βοήθεια, αλλά ιδιωτικές πωλήσεις, δήλωσε ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, ο τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, σε μια εμφανή προσπάθεια της Αγκυρας να αποφύγει την προσβολή της Μόσχας.

«Η Ουκρανία ήθελε να αγοράσει αυτό το προϊόν από την εταιρεία μας και έκαναν μια ισχυρή συμφωνία μεταξύ τους. Αυτό δεν είναι βοήθεια από την Τουρκία. Πρόκειται για προϊόντα που αγόρασε η Ουκρανία από τουρκική εταιρεία. Φυσικά, είμαστε περήφανοι για αυτά τα προϊόντα», δήλωσε ο Κιράν στη Sabah.

17:10 Το εξώφυλλο του Economist.

!! 16:49 Οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Ουκρανίας και Ρωσίας ξεκίνησαν, ανέφερε ο Μιχάιλο Ποντίλιακ, ανώτερος σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Στο τραπέζι, σύμφωνα με τον Ποντόλιακ, η κατάπαυση του πυρός, η ανακωχή και οι «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» για να εκκενωθούν οι πόλεις που σφυροκοπούνται από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

16:17 Ο βρετανός υπουργός Αμυνας Μπεν Γουάλας κάλεσε από το Ταλίν τον Βλαντίμιρ Πούτιν να «σταματήσει αυτό που κάνει», λέγοντας ότι «δεν είναι αργά».

«Το μήνυμα προς τον πρόεδρο Πούτιν είναι: Σταματήστε. Δεν είναι πολύ αργά να σταματήσετε αυτό που κάνετε. Αυτό που έχετε κάνει μέχρι τώρα είναι παράνομο και κινδυνεύετε να απομονωθείτε για τις επόμενες δεκαετίες», προειδοποίησε ο Γουάλας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον εσθονό ομόλογό του Καλί Λανέτ.

!! 15:50 Το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας Μακρόν – Πούτιν περιέγραψε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ, μιλώντας στο TF1. O Καστέξ είπε ότι  η επικοινωνία έγινε «κατόπιν αιτήματος του προέδρου Πούτιν» και προσέθεσε πως «η κατάσταση επί του πεδίου είναι αναμφισβήτητα πολύ δυσμενής».

«Αναμφισβήτητα, φαίνεται ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραμένει αμετακίνητος στις θέσεις του, στην βούλησή του για την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, την παράδοση της Ουκρανίας και αυτό, φυσικά, δεν είναι αποδεκτό».

Απέναντι στην Μόσχα «απαιτείται μεγάλη αυστηρότητα επί των αρχών και ως προς τις κυρώσεις», με την παράλληλη αναζήτηση «της ειρήνης μέσω του διαλόγου», πράγμα που «αναμφισβήτητα είναι πολύ δύσκολο», πρόσθεσε ο Ζαν Καστέξ.

To τηλεφώνημα κράτησε 90 λεπτά, αλλά οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι… διαφωνούν. «Λες ψέματα στον εαυτό σου, κάνεις λάθος και η Ρωσία θα το πληρώσει», είπε ο Μακρόν σύμφωνα με αξιωματούχο του Ελιζέ. Ο Πούτιν επανέλαβε ότι οι στόχοι του στην Ουκρανία θα επιτευχθούν «σε κάθε περίπτωση» και ότι στόχος του είναι «όλη» η χώρα.

15:45 Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν σήμερα σε ρωσική αεροπορική επιδρομή που έπληξε δύο σχολεία και ιδιωτικά κτίρια στην περιοχή Τσερνίχιφ της Ουκρανίας, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής, ο Βιτσισλάφ Τσάους σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

“Οι επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τις κρατικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, προς το παρόν υπάρχουν εννέα νεκροί και τέσσερις τραυματίες”, είπε.

15:14 Στις 16:00 (ώρα ελλάδος) η συνάντηση ρωσικής και ουκρανικής αντιπροσωπείας στα σύνορα της Λευκορωσίας. Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, ανώτερος σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, έκανε και σχετική ανάρτηση στο Twitter.

15:01 O δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν κλοιό γύρω από την πόλη, πραγματοποιώντας επιθέσεις σε σιδηροδρομικές συνδέσεις για να εμποδίσουν την απομάκρυνση των αμάχων.

Συνεχείς επιθέσεις τις τελευταίες 24 ώρες έχουν προκαλέσει τη διακοπή της υδροδότησης και της ηλεκτροδότησης και οι τοπικές αρχές έχουν ανάγκη μια κατάπαυση του πυρός για να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση, δήλωσε ο ίδιος. «Οι εισβολείς προσπαθούν συστηματικά και μεθοδικά να αποκλείσουν την πόλη της Μαριούπολης», υπογράμμισε ο δήμαρχος.

!! 14:22 Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη λειτουργία των εργοστασίων της στη Ρωσία, ενώ διακόπτει και τις πωλήσεις αυτοκινήτων της στη χώρα. Σύμφωνα με την εταιρεία, διακόπτεται άμεσα η παραγωγή στα εργοστάσια της Καλούγκα και του Νίζνι Νόβγκοροντ. «Με την αναστολή του συνόλου των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μας στη Ρωσία, αντιδρούμε στη μεγάλη αβεβαιότητα και τις ανατροπές της γενικής κατάστασης», ανακοίνωσε η VW.

Την Τετάρτη, η Mercedes-Benz ανακοίνωσε επίσης ότι διακόπτει τις πωλήσεις αυτοκινήτων της στη Ρωσία, καθώς και τη λειτουργία των εγκαταστάσεών της στη χώρα.

14:08 Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε εκ νέου τηλεφωνική συνομιλία με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και στη συνέχεια κάλεσε τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Η συνομιλία με τον ρώσο πρόεδρο είχε διάρκεια μιάμιση ώρα, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία και είναι η τρίτη μεταξύ των δύο ανδρών από τότε που εισέβαλε η Ρωσία στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

13:25 Η κατασκευάστρια εταιρεία παιχνιδιών Lego ανέστειλε τις παραδόσεις παραγγελιών σε 81 καταστήματα στη Ρωσία ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

13:24 Ο σουηδικός κολοσσός επίπλων Ikea ανακοίνωσε την αναστολή των δραστηριοτήτων του στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, μια κίνηση που επηρεάζει σχεδόν 15.000 υπαλλήλους, 17 καταστήματα και τρία σημεία παραγωγής.

12:32 Οι γαλλικές αρχές κατέσχεσαν γιοτ που συνδέεται με τον επικεφαλής της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft Ιγκόρ Σέτσιν –στενό σύμμαχο του ρώσου πρόεδρου Βλαντίμιρ Πούτιν– στο λιμάνι της Μεσογείου Λα Σιοτά, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

!! 12:24 Σε συνέντευξη Τύπου, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι ναι μεν θα γίνουν διαπραγματεύσεις εντός της ημέρας με τους Ουκρανούς, αλλά δεν θα σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. Και κατήγγειλε ότι «η ουκρανική ομάδα πάλι βρήκε λόγους για να αναβάλει τις συνομιλίες» –ίσως να ξεκινήσουν στις 14:00.

Κατά τα άλλα επιστράτευσε τις γνωστές δικαιολογίες της Μόσχας. Οτι «η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα επηρέαζε άμεσα τη Ρωσία», ότι «οι Αμερικανοί θέλουν να ελέγχουν την Ευρώπη», είπε ότι η «δυτική υστερία» πρέπει  να σταματήσει και επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι «στην Ουκρανία δρουν ναζιστικά στρατιωτικά σώματα. Ο Ζελένσκι τους αφήνει να δρουν στη χώρα του. Οι Ουκρανοί έδρασαν με την υποκίνηση των Αμερικανών. Θέλουμε ουδετεροποίηση και αποναζιστοποίηση της Ουκρανίας».

Για τους άμαχους νεκρούς είπε: «Οποιαδήποτε ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη, αλλά, δυστυχώς, οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια συνεπάγεται θύματα. Είναι κακό που πεθαίνουν άνθρωποι τώρα, αλλά χιλιάδες έχουν πεθάνει σε οκτώ χρόνια συγκρούσεων στο Ντονμπάς. Εχουμε δώσε εντολές να μην χτυπά ο στρατός μας αμάχους».

12:08 Η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί για την άφιξη εκατομμυρίων προσφύγων που φεύγουν από την Ουκρανία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, δήλωσε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, η οποία εκτίμησε ότι οι κυβερνήσεις των 27 χωρών μελών θα συμφωνήσουν τις επόμενες ημέρες σε ένα σχέδιο προσωρινής προστασίας των προσφύγων αυτών.

12:01 Το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε περαιτέρω, σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Στις 10:30 ώρα Ελλάδας, το ρούβλι σημείωσε πτώση άνω του 10% έναντι του δολαρίου στα 117,5 και είχε χάσει πάνω από 7% έναντι του ευρώ στα 124,1 στη διαπραγμάτευσή του στη Μόσχα. Είναι η πρώτη φορά που το ρούβλι ξεπέρασε το επίπεδο των 110 έναντι του δολαρίου στη διαπραγμάτευσή του στη Μόσχα.

11:55 Οι γραμμές άμυνας της Ουκρανίας αντέχουν απέναντι στη ρωσική εισβολή, είπε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο τελευταίο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του και πρόσθεσε ότι από τα μεσάνυχτα η Μόσχα βομβαρδίζει ακατάπαυστα.

Ο Ζελένσκι στο νέο του μήνυμα προς τον ουκρανικό λαό (Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS)

«Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα εκτός από την ελευθερία μας», είπε ο Ζελένσκι τονίζοντας ότι η Ουκρανία παραλαμβάνει καθημερινώς προμήθειες όπλων από τους διεθνείς συμμάχους της.

11:20 Εκρηκτικές είναι οι τιμές στην ενέργεια. Η τιμή του φυσικού αερίου έφτασε μια ανάσα από τα 200 δολάρια τη μεγαβατώρα (198,56), ενώ το πετρέλαιο άγγιξε τα 118 δολάρια το βαρέλι, για να «αποκλιμακώσει» στα 115.

11:13 Η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC) ανακοίνωσε πως οι αθλητές και οι αθλήτριες που προέρχονται από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, δεν θα λάβουν μέρος στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

11:10 Ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν, γάλλος υπουργός Εξωτερικών, εκτίμησε, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ουκρανία, ότι είναι πιθανό τα χειρότερα να βρίσκονται μπροστά μας.

«Φοβάμαι μία λογική πολιορκίας στην οποία οι Ρώσοι είναι συνηθισμένοι», προειδοποίησε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, υπενθυμίζοντας το τι συνέβη παλαιότερα στη Συρία και την Τσετσενία. Ο πόλεμος έχει εκατοντάδες νεκρούς και από την πλευρά της Ρωσίας, δήλωσε ο Λεντριάν εκτιμώντας ότι αυτό που κυρίως θέλει ο Πούτιν είναι να μην έχει στα σύνορα του χώρες με δημοκρατικά χαρακτηριστικά, διότι αυτό θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας.

!! 11:03 Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων πολιτών και μέρους του προσωπικού του προξενείου Μαριούπολης από την Ουκρανία (Νόστος 3). Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το κονβόι ξεκινάει από τη Ζαπορίζια, όπου διανυκτέρευσε, θα μετακινηθεί προς το Κιροβοχράντ (Kirovohrad) και εν συνεχεία προς τη Μολδαβία, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

«Συμμετείχα σε τηλεδιάσκεψη σήμερα το πρωί για την εξέλιξη της επιχείρησης Νόστος 3, για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών που επιθυμούσαν να φύγουν από την περιοχή της Μαριούπολης», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε ανάρτησή του στο Twitter.

10:29 Η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας κατά έξι βαθμίδες σε «B3», κατηγορία junk, με πιθανές τις περαιτέρω υποβαθμίσεις. Ο οίκος αξιολόγησης απέδωσε την κίνησή του αυτή στη θέση που έχει περιέλθει ο Πούτιν και η κυβέρνησή του μετά τις σκληρές κυρώσεις από τη Δύση, για την εισβολή στην Ουκρανία.

Προηγήθηκε ο οίκος Fitch, ο οποίος υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ρωσίας σε «Β» από «ΒΒΒ» και έθεσε την αξιολόγηση σε «rating watch negative», επικαλούμενος ένα «σοβαρό σοκ» σε θεμελιώδεις συνθήκες λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

10:03 Η Ουγγαρία δεν θα ασκήσει βέτο στις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν –από τους «συνομιλητές» και «υμνητές» του Πούτιν–, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι υψίστης σημασίας η ενότητα των 27 χωρών μελών της Ένωσης.

09:51 Οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών αμφισβητούν ότι οι Ρώσοι κατέλαβαν ολοκληρωτικά τη Χερσώνα. Υπάρχουν ρωσικές μονάδες στην πόλη, αλλά η κατάσταση παραμένει «ασαφής», ανέφεραν σύμφωνα με το Reuters. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι παρά τους συνεχείς βομβαρδισμούς το Χάρκοβο και η Μαριούπολη παραμένουν σε ουκρανικά χέρια.

09:41 Σύμφωνα με το Bloomberg, το ρωσικό πετρέλαιο μολονότι προσφέρεται με εντυπωσιακή έκπτωση μένει απούλητο. Την ίδια ώρα η Σαουδική Αραβία αποφεύγει να αυξήσει την παραγωγή και εκμεταλλεύεται τις τιμές που έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008.

09:02 Στο «Σπίτι του Κυνηγού», εκεί όπου υπεγράφησαν οι λεγόμενες «Συμφωνίες Μπελοβέζ» για τη διάλυση της ΕΣΣΔ και την ίδρυση της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, η νέα συνάντηση Ρώσων και Ουκρανών, με τους τελευταίους να απαιτούν άμεση κατάπαυση του πυρός.

08:38 Υστερα από μία εβδομάδα βομβαρδισμών, η κατάσταση στο Κίεβο έχει δυσκολέψει. Δορυφορική φωτογραφία δείχνει τις ουρές που κάνουν οι πολίτες για να προμηθευτούν τρόφιμα έξω από ένα σουπερμάρκετ στην ουκρανική πρωτεύουσα.

(Satellite image 2022 Maxar Technologies/Handout via REUTERS)

08:00 Την αποστολή φορτίου επιθετικών όπλων και πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτών ρουκετών και αυτομάτων όπλων, στην Ουκρανία, ανακοίνωσε επισήμως η υπουργός Αμυνας της Ισπανίας, Μαργαρίτα Ρόμπλες. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, είχε ενημερώσει σχετικά από την Τετάρτη τα κόμματα του κοινοβουλίου για την απόφαση να σταλούν και «επιθετικά» όπλα στους Ουκρανούς.

07:14 Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ενέκρινε τον εφοδιασμό του στρατού της Ουκρανίας με 2.700 αντιαεροπορικούς πυραύλους μετά την εισβολή της Ρωσίας, δήλωσαν πηγές προσκείμενες σε αυτό στο Γερμανικό Πρακτορείο (dpa).

Πρόκειται για πυραύλους τύπου Strela, σοβιετικής κατασκευής, που είχαν στα αποθέματά τους οι ένοπλες δυνάμεις της πάλαι ποτέ Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας, εξήγησαν οι πηγές.

06:40 Πολλές ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα, όπου ηχούν σειρήνες της αεράμυνας. Οι κάτοικοι κλήθηκαν να πάνε αμέσως σε καταφύγια, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν εκρήξεις, αλλά δεν δίνονται λεπτομέρειες. Δεν είναι ξεκάθαρο αν βρίσκεται σε εξέλιξη αεροπορική επιδρομή ή ποιοι είναι οι στόχοι. Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν σε μάχες στα όρια του Κιέβου και σε πιθανή κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους. Δεν είναι δυνατή η επαλήθευση των πληροφοριών αυτών ανεξάρτητα.

«Ο εχθρός προσπαθεί να εισβάλει στην πρωτεύουσα», προειδοποίησε ο δήμαρχος Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο.

06:20 Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα για να εξετάσουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προσφερθεί μαζικά προσωρινή προστασία στους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Ουκρανία εξαιτίας του πολέμου.

«Όλοι όσοι έφυγαν για να σωθούν από τις βόμβες του (προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ευρώπη», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

06:01 Απίστευτο: Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας επέβαλε προμήθεια 30% (!) στις αγορές ξένου συναλλάγματος από ιδιώτες στα ανταλλακτήρια, ενημέρωσαν εργαζόμενοι σε αυτά το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενα εγκύκλιό της.

05:37 Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «στραγγαλίζει» διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το Facebook, το Twitter και το Instagram, που είναι τα μόνα μέσα για να έχουν οι ρώσοι πολίτες ανεξάρτητη και αντικειμενική ενημέρωση.

05:30 Περιοδεία στην Ευρώπη, με έμφαση στις ανατολικές χώρες, ξεκινά ο Αντονι Μπλίνκεν, επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναμένεται εντός της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, για να ακολουθήσουν ως τις 8 Μαρτίου, η Βαρσοβία της Πολωνίας, οι χώρες της Βαλτικής αλλά και η Μολδαβία, όπου ήδη η Ρωσία έχει «προγεφύρωμα» με την Υπερδνειστερία.

05:11 Ο οίκος Fitch προχώρησε στην υποβάθμιση της Ρωσίας σε Β από ΒΒΒ, καθώς οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τη Δύση έχουν ήδη βαρύ αποτύπωμα στη ρωσική οικονομία.

05:02 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι η έγκριση νωρίτερα από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με συντριπτική πλειοψηφία, του ψηφίσματος που καταδικάζει τη Ρωσία για την εισβολή των ενόπλων δυνάμεών της στην Ουκρανία «δείχνει πόσο μεγάλη είναι η έκταση της παγκόσμιας αγανάκτησης για την φρικιαστική επίθεση της Ρωσίας εναντίον μιας κυρίαρχης γειτονικής χώρας και την άνευ προηγουμένου παγκόσμια ενότητα».

04:20 Ξεπέρασαν πλέον το εκατομμύριο οι πολίτες οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία αφότου οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εισέβαλαν στη χώρα την περασμένη εβδομάδα, ενημέρωσε ο Υπατος Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ο Φιλίπο Γκράντι.

Αμέτρητοι πολίτες του Κιέβου είχαν συγκεντρωθεί και την Τετάρτη στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, περιμένοντας τρένο για το Λβιβ στα δυτικά (REUTERS/Gleb Garanich)

«Μέσα σε μόλις επτά ημέρες γίναμε μάρτυρες της εξόδου ενός εκατομμυρίου προσφύγων από την Ουκρανία σε γειτονικές χώρες», ανέφερε ο Γκράντι μέσω Twitter. «Για πολλά εκατομμύρια άλλους μέσα στην Ουκρανία είναι καιρός να σιωπήσουν τα όπλα, ώστε να μπορέσει να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια που θα σώσει ζωές», πρόσθεσε ο ιταλός αξιωματούχος του ΟΗΕ.

04:17 Ο βοηθός Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Νταλίπ Σινγκ, δήλωσε στο CNN ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει τρόπους για να μειώσει δραστικά την κατανάλωση ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο των τιμωρητικών μέτρων σε βάρος της Μόσχας.

04:11 Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τελικά την παρουσία του ρωσικού στρατού στη Χερσώνα, στρατηγικά κρίσιμη πόλη της νότιας Ουκρανίας, την κατάληψη της οποίας είχε νωρίτερα ανακοινώσει η Μόσχα, καθώς οι Ρώσοι επιχειρούν να αποκλείσουν την Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα.

Στρατιωτικά οχήματα των Ρώσων -με το χαρακτηριστικό «Z»- στη Χερσώνα (VIDEO OBTAINED BY REUTERS/via REUTERS)

Ο επικεφαλής των περιφερειακών αρχών Γκενάντι Λαχούτα ανέφερε μέσω Telegram ότι «οι δυνάμεις κατοχής (ο ρωσικός στρατός) βρίσκονται σε όλες τις συνοικίες της πόλης και είναι πολύ επικίνδυνες». Ο δήμαρχος της πόλης των 290.000 κατοίκων Ιγκόρ Κολιχάγεφ ανέφερε ότι συνομίλησε με τους «ένοπλους επισκέπτες», υπονοώντας, χωρίς να κατονομάσει, τους ρώσους στρατιωτικούς.

03:57 Ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Καν ανακοίνωσε την «άμεση έναρξη» της διενέργειας έρευνας για την κατάσταση στην Ουκρανία, όπου καταγγέλλεται ότι διαπράττονται εγκλήματα πολέμου, αφού έλαβε το πράσινο φως των 39 κρατών μελών του ΔΠΔ.

«Ειδοποιώ το προεδρείο του ΔΠΔ για την απόφασή μου να αρχίσω αμέσως να διενεργώ έρευνα για την κατάσταση» στην Ουκρανία, ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του. «Το έργο μας για τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων άρχισε», πρόσθεσε.

03:45 Όπως ανέφερε το Forbes, οι γερμανικές αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση της πολυτελούς θαλαμηγού «Dilbar», αξίας τουλάχιστον 600 εκατ. δολαρίων, ιδιοκτησίας του ρώσου δισεκατομμυριούχου Αλίσερ Ουσμάνοφ, σε βάρος του οποίου επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας της εισβολής του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Ουσμάνοφ και η θαλαμηγός του

Η θαλαμηγός, μήκους 156 μέτρων, κατασχέθηκε στο λιμάνι του Αμβούργου.

03:02 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ικανοποίηση του διότι ματαιώθηκαν τα «ύπουλα» σχέδια της Ρωσίας, που εισέβαλε στη χώρα του, και την υπερηφάνειά του για την «ηρωική» αντίσταση των Ουκρανών.

«Το έθνος μας ματαίωσε τα σχέδια του εχθρού μέσα σε μια εβδομάδα. Σχέδια γραμμένα εδώ και χρόνια: ύπουλα, γεμάτα μίσος για τη χώρα μας, για τον λαό μας», ανέφερε ο 43χρονος Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

Είπε ακόμη ότι θαυμάζει ειλικρινά τους «ηρωικούς κατοίκους» των πόλεων που αντιστέκονται στις ρωσικές δυνάμεις και εμποδίζουν την προέλασή τους καθώς η εισβολή μπαίνει στην όγδοη ημέρα της.

02:28 Οι New York Times αποκάλυψαν ότι οι Κινέζοι γνώριζαν τα σχέδια του Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία και του είχαν ζητήσει να καθυστερήσει τις επιχειρήσεις τους ώσπου να τελειώσουν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου. Ο πρόεδρος της Ρωσίας ήταν παρών στην τελετή έναρξης των Αγώνων στις 4 Φεβρουαρίου και είχε συνάντηση με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, με τον οποίο μάλιστα διατράνωσαν, μέσω κοινής δήλωσης, τη συμμαχία τους.

Οι NY Times, επικαλούμενοι έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ανέφεραν ότι ανώτεροι κινέζοι αξιωματούχοι είχαν λάβει γνώση για τα απόρρητα σχέδια των Ρώσων, αν και δεν είναι σαφές ότι η ανταλλαγή τέτοιας πληροφορίας είχε γίνει και σε επίπεδο προέδρων των δύο κρατών.

Σε κάθε περίπτωση οι ημερομηνίες ταιριάζουν: στις 20 Φεβρουαρίου έληξαν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, στις 21 Φεβρουαρίου ο Πούτιν έκανε το διάγγελμα για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονμπάς, στις 24 Φεβρουαρίου η ρωσική στρατιωτική μηχανή ξεκίνησε ολοκληρωτικό πόλεμο κατά των Ουκρανών.

00:54 Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι διέκοψε όλα τα προγράμματά της σε Ρωσία και Λευκορωσία με άμεση ισχύ, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις «εχθροπραξίες κατά του λαού της Ουκρανίας».

00:31 Με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό συνομίλησε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

00:12 Η έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου προκλήθηκε από συντρίμμια ρωσικού πυραύλου ο οποίος αναχαιτίστηκε από τον ουκρανικό στρατό, αναφέρει ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών Αντόν Χεραστσένκο σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, συντρίμμια του ρωσικού πυραύλου έπεσαν σε αγωγό θέρμανσης, προκαλώντας την έκρηξη. Επισημαίνει ότι η καταστροφή θα ήταν πολύ μεγαλύτερη εάν ο πύραυλος είχε βρει τον στόχο του, χωρίς να διευκρινίζει εάν υπάρχουν θύματα ή τραυματισμοί.

Ο κόσμος έχει όντως αλλάξει μέσα σε λίγες ημέρες. Ο Εμανουέλ Μακρόν, στο διάγγελμά του προς τον γαλλικό λαό το βράδυ της Τετάρτης, το διατύπωσε ξεκάθαρα: «Είναι προφανές ότι αλλάζουμε εποχή, ο πόλεμος στην Ευρώπη δεν είναι πια μόνο στα σχολικά βιβλία. Η δημοκρατία και η ελευθερία δεν είναι πια κάτι δεδομένο, θα πρέπει να πολεμάμε καθημερινά γι’ αυτά. Η Ευρώπη θα πρέπει να γίνει δύναμη με τη δική της κυριαρχία σε όλους τους τομείς, οικονομικό και αμυντικό. Θα πρέπει να προάγουμε νέο οικονομικό μοντέλο, θα πρέπει να μην εξαρτώμαστε από άλλους», είπε ο γάλλος πρόεδρος, ο οποίος προς το παρόν διατηρεί διαύλους επικοινωνίας και με τον Πούτιν.

Την ίδια περίπου ώρα, στη Νέα Υόρκη, τα Ηνωμένα Έθνη υιοθετούσαν ψήφισμα που «απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη χρήση βίας κατά της Ουκρανίας». Το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία, με 141 χώρες να ψηφίζουν υπέρ, πέντε μόλις κατά και 35 να δηλώνουν αποχή, από τα 193 μέλη. Οι πέντε που καταψήφισαν ήταν οι παρίες αυτού του νέου κόσμου: Ρωσία, Βόρεια Κορέα, Συρία, Λευκορωσία, Ερυθραία. Σημαντική λεπτομέρεια: η Κίνα δήλωσε αποχή…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...