799
Ο Ρέιφ Φάινς ποζάρει ως Μάκβεθ δίπλα στη Ιντίρα Βάρμα που θα υποδυθεί τη Λαίδη Μάκβεθ | Οliver Rosser/Macbeth The Show/Wessex Grove

Ο Ρέιφ Φάινς θα παίξει «Μάκβεθ» σε αποθήκες

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2023, 22:15
Ο Ρέιφ Φάινς ποζάρει ως Μάκβεθ δίπλα στη Ιντίρα Βάρμα που θα υποδυθεί τη Λαίδη Μάκβεθ
|Οliver Rosser/Macbeth The Show/Wessex Grove

Ο Ρέιφ Φάινς θα παίξει «Μάκβεθ» σε αποθήκες

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2023, 22:15

Ανεξάρτητα από το είδος ταινιών που προτιμάτε, είναι δύσκολο να μην έχετε δει μία με τον Ρέιφ Φάινς να κλέβει την παράσταση.

Ο πολυβραβευμένος ηθοποιός, που έχει υποδυθεί, ανάμεσα σε πολλούς ρόλους, τον Βόλντεμορτ στα «Χάρι Πότερ», τον Mεσιέ Γκουστάβ στο «Ξενοδοχείο Grand Budapest», τον Αμον Γκετ στη «Λίστα του Σίντλερ» και τον σεφ στο πρόσφατο «Μενού», θα επιστρέψει τον Νοέμβριο στο σανίδι για να πρωταγωνιστήσει σε μια ιδιαίτερη διασκευή της σαιξπηρικής τραγωδίας του «Μάκβεθ».

Ο Φάινς δήλωσε στο BBC «πραγματικά ενθουσιασμένος» για τον ρόλο του στην τραγωδία. «Ο “Μάκβεθ” είναι ένα έργο που έχει πάντα σημασία, αλλά με τους πολέμους στην Ουκρανία και στο Σουδάν –και τα δολοφονικά αυταρχικά καθεστώτα πανταχού παρόντα στον κόσμο– το έργο φαίνεται ιδιαίτερα επίκαιρο» είπε.

«Ομως» προσέθεσε, «η εξέταση που κάνει ο Σαίξπηρ στο μυαλό των πρωταγωνιστών του –με τόσο οικείο τρόπο– είναι αυτό που δίνει στο έργο την ευφυέστατη και τρομακτική του εστίαση».

Ο Μάκβεθ, η πιο μικρής διάρκειας τραγωδία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, είναι ένα έργο που στηλιτεύει τη δίψα για εξουσία, το οποίο πρωτοπαίχτηκε πριν από τέσσερις αιώνες (μάλλον το 1606). Η ιστορία ξεκινά με τον στρατηγό Μάκβεθ να μαθαίνει από μια προφητεία πως πρόκειται να γίνει βασιλιάς της Σκωτίας. Κατόπιν, με την παρότρυνση της γυναίκας του, Λαίδης Μάκβεθ, σκοτώνει τον βασιλιά Ντάνκαν, παίρνοντας τη θέση του στον θρόνο.

Από εκείνη τη στιγμή ξεκινά η πνευματική του κατάρρευση από τις τύψεις. Ο Μάκβεθ σταδιακά παρανοεί και αρχίζει να δολοφονεί όλο και περισσσότερο κόσμο με σκοπό να διατηρήσει την εξουσία του, διοικώντας τυρρανικά τον λαό του και συνθλίβοντας ολοκληρωτικά τον εαυτό του και τη γυναίκα του.

Τη Λαίδη Μάκβεθ θα υποδυθεί η Ιντίρα Βάρμα, η Ελάρια Σαντ της τηλεοπτικής σειράς «Game Of Thrones». Αυτή θα είναι η δεύτερη φορά που ο Φάινς και η Βάρμα θα συναντηθούν στο σανίδι, οκτώ χρόνια μετά το «Ανθρωπος και Υπεράνθρωπος» του Τζορτζ Μπέρναρντ Σω στο Βασιλικό Εθνικό Θέατρο, όπου είχαν συμπρωταγωνιστήσει.

Μαζί, θα ταξιδέψουν το έργο σε ειδικά διαμορφωμένες αποθήκες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ. Η παράσταση θα ανεβεί στις 24 Νοεμβρίου στο Λίβερπουλ, πριν πάει στο Εδιμβούργο τον Ιανουάριο, στο Λονδίνο τον Φεβρουάριο και στην Ουάσινγκτον τον Απρίλιο του 2024 .

Ο Ρέιφ Φάινς στην πρεμιέρα της ταινίας «Μενού», στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο 2022 (Araya Doheny/Getty Images)

Την παραγωγή έχει αναλάβει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Shakespeare Theatre Company, Σάιμον Γκόντουιν, ο οποίος έχει ξανασυνεργαστεί με το δίδυμο Φάινς-Βάρμα και δηλώνει ενθουσιασμένος που θα ξανασυναντηθούν για να ζωντανέψουν «ένα αξιοθαύμαστο πορτρέτο ενός γάμου και μια τρομακτική περιγραφή της διολίσθησης προς την τυραννία».

«Είμαι ενθουσιασμένος που ξεκινώ ένα διεθνές ταξίδι με γνώμονα την ικανότητα του Σαίξπηρ να αντανακλά άμεσα το κοινό και ευμετάβλητο παρόν μας» δήλωσε ο παραγωγός στο BBC, ενώ προσέθεσε πως «η εμπειρία θα απογειωθεί παίζοντας σε διαφορετικούς χώρους σε διάφορες πόλεις, προτού ολοκληρώσουμε το ταξίδι μας –κατά τη διάρκεια μιας εκλογικής χρονιάς– στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ».

Πριν την τραγωδία του Σαίξπηρ, ένα έπος του Ομήρου

Πριν όμως ο Φάινς αναχωρήσει για αυτό το ταξίδι σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ, θα κάνει την άνοιξη μια μικρή στάση στην Κέρκυρα, στην Πελοπόννησο και στην Ιταλία, για να ζωντανέψει στον κινηματογράφο μια νέα πτυχή ενός αρχαίου επικού ταξιδιού: αυτό του Οδυσσέα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Variety, ο 60χρονος ηθοποιός θα υποδυθεί τον πολυμήχανο ήρωα του ομηρικού έπους σε συμπαραγωγή Ηνωμένου Βασιλείου, Ιταλίας και Ελλάδας. Την ταινία θα σκηνοθετήσει ο Ουμπέρτο Παζολίνι (ο οποίος δεν έχει σχέση με τον εμβληματικό ιταλό σκηνοθέτη Πιερ-Πάολο Παζολίνι, αλλά είναι ανιψιός του ιταλού νεορεαλιστή Λουκίνο Βισκόντι), ενώ το σενάριο υπογράφουν οι Εντουαρντ Μποντ (ο οποίος έχει βραβευθεί για το σενάριο του «Blow Up» του Αντονιόνι) και Τζον Κόλι.

Το all-star cast συμπληρώνει η η συμπρωταγωνίστρια του Φάινς στον «Αγγλο Ασθενή» (1996) Ζιλιέτ Μπινός στον ρόλο της Πηνελόπης, ενώ τον Τηλέμαχο θα υποδυθεί ο Τσάρλι Πλάμερ.

Η ιστορία του «The Return» ξεκινάει από το τέλος του ταξιδιού του Οδυσσέα, με την άφιξή του στην Ιθάκη, εξαντλημένου και αγνώριστου. Σύμφωνα με τη σύνοψη της ταινίας, πολλά έχουν αλλάξει στο βασίλειό του. Η αγαπημένη του σύζυγος Πηνελόπη είναι φυλακισμένη στο ίδιο της το σπίτι, κυνηγημένη από φιλόδοξους μνηστήρες, ενώ ο γιος τους, ο Τηλέμαχος, βρίσκεται αντιμέτωπος με τον θάνατο στα χέρια των μνηστήρων, που τον βλέπουν ως εμπόδιο στην ανελέητη καταδίωξη της Πηνελόπης και του βασιλείου. Ετσι, ο Οδυσσέας αναγκάζεται να αντιμετωπίσει το παρελθόν του προκειμένου να ξαναβρεί τη δύναμη που χρειάζεται για να σώσει την οικογένειά του.

«Αυτή είναι η “Οδύσσεια” όπως δεν την έχουμε ξαναδεί, χωρίς θεούς ή τέρατα, αλλά αντίθετα, ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ με έναν τραυματισμένο βετεράνο που αναγκάζεται να επιστρέψει στη βία για να σώσει τους αγαπημένους του» δήλωσε ο παραγωγός της ταινίας Τζέιμς Κλέιτον. «Είναι τιμή μου να βοηθήσω τον Ουμπέρτο να πραγματοποιήσει το όραμά του για αυτό το ταξίδι ψυχής, με τόσο εξαιρετικούς ηθοποιούς».

Το «The Return» αναμένεται να βγει στις αίθουσες το 2024.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...