336
Ο Ολεχ Πσιουκ του συγκροτήματος Kalush Orchestra βγάζει σέλφι με θαυμάστριές του μετά τη νίκη στη Eurovision | REUTERS/Pavlo Palamarchuk/File Photo

Ο πόλεμος «σκότωσε» και την Eurovision

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2022, 22:56
Ο Ολεχ Πσιουκ του συγκροτήματος Kalush Orchestra βγάζει σέλφι με θαυμάστριές του μετά τη νίκη στη Eurovision
|REUTERS/Pavlo Palamarchuk/File Photo

Ο πόλεμος «σκότωσε» και την Eurovision

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2022, 22:56

Μπορεί η «Στεφανία», το ουκρανικό τραγούδι που ξεσήκωσε το κοινό της Eurovision να πήρε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό που διεξήχθη στο Τορίνο της Ιταλίας, η γιορτή του τραγουδιού όμως, το 2023 δεν μπορεί να διοργανωθεί στην νικήτρια χώρα. Την απόφαση πήρε η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ενωση (EBU) που επικαλείται τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με το BBC για τη μεταφορά της διοργάνωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Ουκρανίας UA:PBC δεν μπορεί να εκπληρώσει τις εγγυήσεις ασφαλείας και τις υπηρεσιακές εγγυήσεις που απαιτούνται για να φιλοξενήσει, διοργανώσει και κάνει την παραγωγή του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, με βάση τους κανονισμούς», έγραψε η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) στο Twitter.

«H EBU θα ήθελε να ευχαριστήσει (το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Ουκρανίας) UA:PBC για την ολόψυχη συνεργασία και δέσμευση στην αναζήτηση όλων των πιθανών σεναρίων κατά τις εβδομάδες που ακολούθησαν τη νίκη του συγκροτήματος Kalush Orchestra στις 14 Μαΐου στο Τορίνο και να εκφράσει τη θλίψη και την απογοήτευσή της που ο διαγωνισμός τον επόμενο χρόνο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στην Ουκρανία», ανέφερε η διοργανώτρια Αρχή.

Εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, μάλιστα, δήλωσε ότι το Λονδίνο δεσμεύεται πως στη διοργάνωση του 2023 «θα εκφράζεται απολύτως ο πλούσιος πολιτισμός της Ουκρανίας, η κληρονομιά και η δημιουργικότητά της και θα επενδύσουμε στη συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών».

Αντιδράσεις από την Ουκρανία

Η Ουκρανία αντέδρασε έντονα στην απόφαση της EBU να μην της αναθέσει την επόμενη διοργάνωση. «Η Ουκρανία δεν συμφωνεί με την απόφαση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ολεξάντρ Τκατσένκο και ζήτησε να γίνουν διαπραγματεύσεις.

Δυσαρεστημένος είναι και ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που είχε σπεύσει να συγχαρεί το συγκρότημα Kalush Orchestra για τη νίκη του και σε μήνυμά του στο διαδίκτυο είχε πει ότι η Ουκρανία θα φιλοξενούσε τον διεθνή διαγωνισμό τραγουδιού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...