220
Κίριλ Πέτκοφ, ο βούλγαρος σε αποδρομή πρωθυπουργός: μοιάζει ζαλισμένος από το κοινοβουλευτικό πλήγμα  που εδέχθη | REUTERS/Spasiyana Sergieva

Βουλγαρία: Κυβερνητική κρίση και μάλλον πρόωρες εκλογές

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2022, 19:02
Κίριλ Πέτκοφ, ο βούλγαρος σε αποδρομή πρωθυπουργός: μοιάζει ζαλισμένος από το κοινοβουλευτικό πλήγμα  που εδέχθη
|REUTERS/Spasiyana Sergieva

Βουλγαρία: Κυβερνητική κρίση και μάλλον πρόωρες εκλογές

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2022, 19:02

Μόλις επτάμηνη ήταν η πρωθυπουργία του επιχειρηματία Κίριλ Πέτκοφ στη Βουλγαρία, καθώς αυτή αποτελεί κιόλας παρελθόν: η κυβέρνησή του απώλεσε την πλειονοψηφία στη Βουλή όπως έδειξε πρόσφατη ψηφοφορία την οποία προκάλεσαν «φιλορωσικές δυνάμεις».

Την περασμένη Πέμπτη ένα μέρος των βουλευτών του κόμματος του «λαϊκού βάρδου» Σλάβι Τριφόνοφ, οι βουλευτές του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ και το λεγόμενο «φιλορωσικό κόμμα» κατέθεσαν πρόταση δυσπιστίας η οποία ανέτρεψε τα δεδομένα. Πλέον τον Πέτκοφ υποστηρίζουν λιγότεροι βουλευτές απ’ όσους τον καταψήφισαν. Το πιθανότερο σενάριο είναι να στηθούν κάλπες εντός του θέρους.

Υπενθυμίζεται ότι η γειτονική χώρα κατέληξε στη λύση του φιλελεύθερου Πέτκοφ ύστερα από μακρά περίοδο πολιτικής αστάθειας εξαιτίας σκανδάλων.

Αφορμή για την έκρηξη αγανάκτησης κατά του Πέτκοφ ήταν το άνοιγμά του σε Αλβανία και Σκόπια όσον αφορά τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες τους (ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση). Ο Τριφόνοφ και οι υπόλοιποι εξανέστησαν, μάλιστα ο «βάρδος» μίλησε για «εθνική προδοσία».

Η… τριβή του Τριφόνοφ (και των υπολοίπων) με τον Πέτκοφ ξεκίνησε από τις απελάσεις κάποιων ρώσων διπλωματών και από την άρνησή του να πληρώσει σε ρούβλια τους Ρώσους για τις ενεργειακές προμήθειές τους – αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο της στρόφιγγας από πλευράς Gazprom, ήδη από τον περασμένο Απρίλιο.

Η Corriere della Sera έγραψε περί «προέλασης των φιλορώσων Βουλγάρων» και σχολίασε ότι δεν αποκλείεται να δούμε στο εγγύς μέλλον ακόμη και «φιλορωσική κυβέρνηση σε ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...