603
O κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ χαμογελαστός μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος | REUTERS/Fred Greaves

Ο Νιούσομ «επιβίωσε» και παραμένει κυβερνήτης της Καλιφόρνιας

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2021, 14:42
O κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ χαμογελαστός μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος
|REUTERS/Fred Greaves

Ο Νιούσομ «επιβίωσε» και παραμένει κυβερνήτης της Καλιφόρνιας

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2021, 14:42

Νίκη για το στρατόπεδο των Δημοκρατικών του Τζο Μπάιντεν: οι ψηφοφόροι της Καλιφόρνιας αποφάσισαν να διατηρήσουν στη θέση του τον κυβερνήτη τους, Γκάβιν Νιούσομ, ψηφίζοντας με μεγάλη πλειοψηφία «όχι» στο δημοψήφισμα που οργανώθηκε από τους επικριτές του για να επιτύχουν την ανάκλησή του.

Με τη συμμετοχή στο 64% του εκλογικού σώματος, ο Νιούσομ απέσπασε 5.562.954 ψήφους εμπιστοσύνης , ή το 66.6%, έναντι 2.787.227 ψήφων, ή 33,4%, υπέρ της ανάκλησης.

Οι ψηφοφόροι απαντούσαν σε δύο ερωτήσεις: Αν πρέπει να αντικατασταθεί ο Νιούσομ και εάν ανακληθεί, ποιος από τους 46 αντιπάλους του στις εκλογές θα πρέπει να πάρει τη θέση του;

Ο κορυφαίος αντίπαλός του, ο υπερσυντηρητικός ραδιοφωνικός παρουσιαστής Λάρι Έλντερ, έλαβε τις περισσότερες ψήφους στη δεύτερη ερώτηση του ψηφοδελτίου για το ποιος θα γίνει κυβερνήτης, εάν η ανάκληση ήταν επιτυχής, με 43,6%.

Σχεδόν 9 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στην ψηφοφορία για την ανάκληση του κυβερνήτη και περίπου 4,4 εκατομμύρια επέλεξαν έναν πιθανό αντικαταστάτη του Νιούσομ. Οι ηγέτες του Δημοκρατικού Κόμματος είχαν συμβουλέψει τους ψηφοφόρους να αφήσουν κενή τη δεύτερη ερώτηση.

Η έκβαση της ψηφοφορίας είναι μια νίκη για τον κυβερνήτη Νιούσομ, ο οποίος είχε δεχθεί πλήγμα εξαιτίας της κρίσης της Covid-19 και των υγειονομικών μέτρων που είχε λάβει για να περιορίσει την πανδημία – αλλά επίσης για το σύνολο του Δημοκρατικού στρατοπέδου.

Ενδεικτικό των εθνικών διαστάσεων που είχε αυτό το δημοψήφισμα σε μια πολιτεία η οποία θα μπορούσε να είναι η πέμπτη παγκόσμια οικονομική δύναμη: ο πρόεδρος Μπάιντεν μετέβη την Δευτέρα, στην Καλιφόρνια για να στηρίξει τον Νιούσομ ώστε να κερδίσει αυτό το πρώτο εκλογικό τεστ μετά την δική του εκλογή πέρυσι στο Λευκό Οίκο.

Η ψήφος αυτή «λέει ‘ναι’ σε αυτό που αγαπάμε, Καλιφορνέζοι», τόνισε ο Γκάβιν Νιούσομ όταν ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα. «Ως πολιτεία, είπαμε ναι στην επιστήμη, ναι στα εμβόλια, ναι στο τέλος της πανδημίας (…) ναι στο δικαίωμα της ψήφου χωρίς το φόβο των ψευδών κατηγοριών για νοθεία», δήλωσε ο κυβερνήτης.

Όπως είχε κάνει και ο Ντόναλντ Τραμπ, πολλοί ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι, που ήλπιζαν να πάρουν τη θέση του κυβερνήτη, είχαν αρχίσει να αμφισβητούν τις εκλογές και να καταγγέλλουν εκλογική απάτη πριν καν τελειώσει η ψηφοφορία, μια στρατηγική που έχει γίνει πλέον κάτι συνηθισμένο στο συντηρητικό στρατόπεδο.

Ο αντίπαλος του Νιούσομ, Λάρι Έλντερ, είχε λανσάρει από τη Δευτέρα μια ιστοσελίδα στην οποία καλούσε τους οπαδούς του να καταγγείλουν οποιαδήποτε παρατυπία διαπίστωναν ώστε να διαφυλαχθεί «η ακεραιότητα» της ψηφοφορίας.

Ο 69χρονος Αφροαμερικανός παραδέχθηκε πάντως τη νίκη του «αντιπάλου» του. «Αναγνωρίζουμε πως χάσαμε τη μάχη, όμως θα κερδίσουμε σίγουρα τον πόλεμο», είπε απευθυνόμενος σε οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί στην κομητεία Όραντζ και μερικοί φορούσαν τα κόκκινα κασκέτα «Make America Great Again» που φορούν οι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ.

Κάνοντας χρήση ενός άρθρου του Συντάγματος της Καλιφόρνιας, δυσαρεστημένοι πολίτες -τους οποίους πολύ γρήγορα «αγκάλιασε» το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα- είχαν πετύχει την πραγματοποίηση αυτής της ψηφοφορίας, η οποία επιτρέπει να γίνει φηφοφορία για να ανακληθεί ένας κυβερνήτης πέραν κάθε εκλογικού χρονοδιαγράμματος εφόσον το σχετικό αίτημα συγκεντρώσει περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο υπογραφές.

Οι Καλιφορνέζοι που υποστήριζαν το δημοψήφισμα κατήγγελλαν παράλληλα τους υπερβολικούς φόρους, μια Δημοκρατική «ελίτ» που θεωρούν πως τους περιφρονεί και την καταστρατήγηση δημοκρατικών ελευθεριών μετά την έναρξη της πανδημίας.

Οι αντίπαλοι του δημοψηφίσματος έβλεπαν σ’ αυτό έναν ελιγμό των Ρεπουμπλικάνων για να πάρουν τον έλεγχο μιας Δημοκρατικής πολιτείας, την οποία δεν θα μπορούσαν να κερδίσουν με μια κλασική ψηφοφορία.

Οι ψηφοφόροι είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε 46 υποψηφίους, στη μεγάλη πλειονότητά τους Δημοκρατικούς, ανάμεσα στους οποίους ο Λάρι Έλντερ, η διεμφυλική Κέιτλιν Τζένερ, διάσημη για τη συμμετοχή της στην οικογένεια Καρντάσιαν, και πολλοί άλλοι, λιγότερο ή περισσότερο σοβαροί υποψήφιοι.

Το κόστος του δημοψηφίσματος υπολογίζεται σε σχεδόν 280 εκατομμύρια δολάρια.

Πριν από 18 χρόνια, μια παρόμοια ψηφοφορία είχε επιτρέψει στον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ να κερδίσει την Καλιφόρνια ρίχνοντας τον τότε Δημοκρατικό κυβερνήτη της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News