1096
Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος στη Βουλή - και η επίμαχη ανάρτησή του | SOOC/Twitter/CreativeProtagon

Θέμα με Μπογδάνο για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων παιδιών νηπιαγωγείου

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2021, 13:27
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/09/2021, 17:50
Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος στη Βουλή - και η επίμαχη ανάρτησή του
|SOOC/Twitter/CreativeProtagon

Θέμα με Μπογδάνο για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων παιδιών νηπιαγωγείου

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2021, 13:27
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/09/2021, 17:50

Για μία ακόμη φορά, μια ανάρτηση στα social media από τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, δημοσιογράφο και βουλευτή Α’ Αθηνών της ΝΔ, δημιουργεί πολιτικό ζήτημα.

Τον Φεβρουάριο του 2019, προεκλογικά, ένα σχόλιό του στο Twitter για τανκς στην ΕΡΤ είχε προκαλέσει αντιδράσεις και μάλιστα η τότε εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, είχε πει ότι «τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές» και είχε ξεκαθαρίσει πως ο δημοσιογράφος δεν θα είναι υποψήφιος του κόμματος στις εκλογές. Βέβαια, με έναν μαγικό τρόπο ο κ. Μπογδάνος συμπεριελήφθη τελικά στα ψηφοδέλτια της ΝΔ και μάλιστα εξελέγη βουλευτής, έκτος σε σταυρούς στην Α’ Αθήνας.

Τώρα, με την ιδιότητα του κυβερνητικού βουλευτή πλέον, ο κ. Μπογδάνος δεν δίστασε να αναρτήσει, επίσης στο Twitter, άρθρο εθνικιστικού ιστοτόπου στο οποίο μεταξύ άλλων δημοσιοποιούνταν παράνομα κατάλογος με ονοματεπώνυμα νηπίων, μαθητών ενός νηπιαγωγείου της Αθήνας.

«Ο σοκαριστικός κατάλογος μαθητών νηπιαγωγείου της Αθήνας» ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος, σε ένα άρθρο που «αποκάλυπτε» ότι μόλις τρία παιδιά είχαν «ελληνικά» ονόματα, «αναδείκνυε» το δημογραφικό και κοινωνικό πρόβλημα που έχει δημιουργήσει το Μεταναστευτικό και φυσικά εξυμνούσε τον κ. Μπογδάνο, περιγράφοντάς τον ως τον μόνο που ασχολείται, ενώ οι άλλοι βουλευτές και πολιτευτές της ΝΔ «παραμένουν εξαφανισμένοι».

Το θέμα είναι διπλό. Κατ’ αρχάς είναι θέμα που πρέπει να απασχολήσει το υπουργείο Παιδείας: πού βρέθηκε ο κατάλογος με τα ονοματεπώνυμα των μαθητών του νηπιαγωγείου και της δασκάλας τους, ο οποίος δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο meaculpa.gr;

Επειτα είναι θέμα για τον ίδιο τον κ. Μπογδάνο, ο οποίος μετά τον σάλο που προκλήθηκε επιχείρησε να δικαιολογηθεί, λέγοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι δεν… ήξερε ότι το δημοσίευμα με τίτλο «Ο σοκαριστικός κατάλογος μαθητών νηπιαγωγείου της Αθήνας» είχε όντως κατάλογο με μαθητές νηπιαγωγείου της Αθήνας.

Ο ιστότοπος, ύστερα από αρκετές ώρες, αφαίρεσε τον παράνομα δημοσιευμένο κατάλογο με τα ονόματα παιδιών και ζήτησε συγγνώμη, κάνοντας λόγο για «ατόπημα».

Ο δε κ. Μπογδάνος, σε νεότερη ανάρτησή του, το πρωί της Τετάρτης, ανέφερε ότι ο υπεύθυνος για το λάθος στο συγκεκριμένο site απομακρύνθηκε, ότι το site δεν του ανήκει και ότι το δικό του λάθος ήταν ότι αναπαρήγαγε το κείμενο πιστεύοντας ότι το δημοσίευμα είχε αλλάξει. Ισχυρίστηκε δηλαδή ότι όταν έκανε την επίμαχη δημοσίευση, στις 19:50 της Τρίτης, νόμιζε πως είχε αφαιρεθεί ο κατάλογος με τα ονόματα μικρών παιδιών που στοχοποιούνταν.

Οντως ο ο ιστότοπος δεν ανήκει στον κ. Μπογδάνο. Του ανήκε μέχρι το 2019 όταν και εξελέγη βουλευτής και έπειτα φέρεται να έχει μεταβιβαστεί σε κοντινό του πρόσωπο. Αλλά ο ισχυρισμός του ότι στις 19:50 της Τρίτης, όταν αναδημοσίευσε το κείμενο, νόμιζε πως το άρθρο που είχε αναρτηθεί 16 λεπτά πριν, είχε ήδη «διορθωθεί» σηκώνει συζήτηση –άλλωστε η απολογία του ιστοτόπου ήρθε στις 23:13.

Σε κάθε περίπτωση αυτή η υπόθεση δημιούργησε και πολιτικό ζήτημα, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό την απομάκρυνση του συγκεκριμένου βουλευτή, ενώ και το ΚΚΕ απαίτησε από την κυβέρνηση εξηγήσεις για τη διαρροή και δημοσιοποίηση του καταλόγου με τα ονόματα των μαθητών και της δασκάλας τους.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η ακόλουθη:

«Εχθές το βράδυ ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μπογδάνος αναπαρήγαγε δημοσίευμα από γνωστή ακροδεξιά ιστοσελίδα, το οποίο στην αρχική του μορφή δημοσίευσε ονόματα μαθητών νηπιαγωγείου της Αθήνας. Πρόκειται για μια εγκληματική και φρικιαστική ενέργεια που έχει ως αποτέλεσμα να στοχοποιήσει μικρά παιδιά υποκινώντας πράξεις βίας εναντίον τους. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για όλα αυτά, αφού έχει μετατρέψει την κυβέρνηση του σε κυβέρνηση του ΛΑΟΣ και των αρνητών του Ολοκαυτώματος. Το μόνο που έχει να κάνει ο κ. Μητσοτάκης, αν δεν καλύπτει αυτές τις φασιστικές πρακτικές, είναι να πει πώς βρέθηκε στα χέρια του βουλευτή του η λίστα με τα προσωπικά δεδομένα νηπίων και στη συνέχεια να τον διαγράψει».

Αργότερα μάλιστα, με δεύτερη ανακοίνωση για το ίδιο θέμα, από την Κουμουνδούρου κατηγόρησαν τον Πρωθυπουργό ότι «με τη σιωπή του ουσιαστικά επικροτεί το κρεσέντο μισανθρωπισμού του βουλευτή του εναντίον νηπίων, αντί να τον διαγράψει».

Το Κίνημα Αλλαγής ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς από τον κ. Μητσοτάκη να απομακρύνει τον βουλευτή από την ΚΟ της ΝΔ. Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου σημείωσε πως «η παραμονή του βουλευτή Μπογδάνου στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας θα σημάνει, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, πως οι ιδέες και οι πρακτικές του είναι ανεκτές. Η ευθύνη ανήκει πλέον στον κ. Μητσοτάκη».

Επίσης το ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε άθλια, θρασύδειλη και ακροδεξιά πράξη, χωρίς κανένα ελαφρυντικό τη δημοσιοποίηση ονομάτων αλλοδαπών μαθητών νηπιαγωγείου από κυβερνητικό βουλευτή.

Χαρακτηριστικά και τα όσα ανέφερε ο βουλευτής Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης:

«Είναι αδιανόητο να δημοσιοποιούνται, και μάλιστα από μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, τα προσωπικά δεδομένα μικρών παιδιών, υποδαυλίζοντας τα ακροδεξιά ανακλαστικά του εκλογικού τους ακροατηρίου. Ο υπαίτιος βουλευτής είναι εν προκειμένω υπότροπος καθώς πρόσφατα είχε στοχοποιήσει ξενώνα ασυνόδευτών ανηλίκων, δημοσιοποιώντας τον τόπο διαμονής τους. Ο πρωθυπουργός, ως τελικώς υπεύθυνος για τη δημόσια στάση των βουλευτών του, οφείλει να πάρει αμέσως θέση».

Από το γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφεραν:

«Είναι προφανές ότι ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Μπογδάνος, εξελίσσεται σε κατ’ επάγγελμα και κατά συρροή χαφιέ, με την παράνομη δημοσιοποίηση προσωπικών στοιχείων και τη στοχοποίηση συγκεκριμένων ανθρώπων. Τελευταίο κρούσμα η ανατριχιαστική, ρατσιστική αναπαραγωγή λίστας με ονόματα μαθητών και εκπαιδευτικού από νηπιαγωγείο της Αθήνας, παραβιάζοντας ακόμα κι αυτή τη σημερινή νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα. Ειδικά γι’ αυτή τη διαρροή και δημοσιοποίηση η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ να σταματήσει να κρύβεται. Δεν μπορεί να αποφύγει τις βαριές πολιτικές ευθύνες για το ποιόν του βουλευτή της».

Συρίγος: Πρόβλημα από το Μουσείο μέχρι το τέρμα της Πατησίων

Το θέμα κλήθηκε να σχολιάσει ο Αγγελος Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας, ο οποίος έδωσε μια μάλλον αμήχανη απάντηση τού τύπου ναι μεν αλλά

Σε συνέντευξή του στον Real FM, o κ. Συρίγος, είπε ότι «προσωπικώς είμαι αντίθετος στη δημοσιοποίηση συγκεκριμένων στοιχείων μαθητών. Είναι άλλο να πεις ότι έχει 100 μαθητές εκ των οποίων οι 90 δεν είναι ελληνικής καταγωγής και διαφορετικό να δημοσιοποιηθούν τα ονόματά τους και αυτό είναι κάτι στο οποίο διαφωνώ εξ αρχής εδώ και πολλά χρόνια».

Εχει ενδιαφέρον ότι ο υφυπουργός δηλώνει ότι «προσωπικά» είναι αντίθετος για μια παράνομη πράξη, λες και είναι θέμα προσωπικής αντίληψης. Αλλά ακόμα πιο ενδιαφέρον είχαν και τα όσα προσέθεσε:

«Από την άλλη πρέπει να επισημαίνουμε το πρόβλημα, σας το λέω εμπειρικά. Από το Μουσείο μέχρι το τέρμα της Πατησίων τα σχολεία μας έχουν έναν αριθμό περίπου στο 90% με μαθητές που δεν έχουν ελληνική καταγωγή». Επεσήμανε δε ότι για την ενσωμάτωση των παιδιών στην ελληνική κοινωνία πρέπει τα ποσοστά να είναι μικρότερα. Βέβαια, το ότι δεν έχουν ελληνική καταγωγή ή εν προκειμένω έχουν ξένο επίθετο (το γεγονός δηλαδή που καυτηριάστηκε από τον κ. Μπογδάνο) δεν σημαίνει ότι δεν έχουν ήδη ενσωματωθεί, αλλά με αυτά δεν ασχολήθηκε ο υφυπουργός στη συνέντευξή του.

Λεπτομέρεια: Ο κ. Συρίγος εκλέγεται με τη ΝΔ επίσης στην Α’ Αθηνών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...