850
Από τη συνάντηση Μητσοτάκη με τον βασιλιά Σαλμάν στο παλάτι παρουσία των κ.κ. Κώστα Φραγκογιάννη και Αδωνι Γεωργιάδη | Αlpha

Προκλητήριο επενδύσεων από τον Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2020, 10:19
Από τη συνάντηση Μητσοτάκη με τον βασιλιά Σαλμάν στο παλάτι παρουσία των κ.κ. Κώστα Φραγκογιάννη και Αδωνι Γεωργιάδη
|Αlpha

Προκλητήριο επενδύσεων από τον Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2020, 10:19

Είναι ένα ταξίδι που είχε προγραμματιστεί πριν από τις εξελίξεις με την Τουρκία και το περιβόητο μνημόνιο Ερντογάν – Αλ Σαράζ για την, προφανώς παράνομη, οριοθέτηση ΑΟΖ. Ενα ταξίδι που είχε οριστεί στο πλαίσιο της προσπάθειας του Κυριάκου Μητσοτάκη για προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα. Με τη δραματική αλλαγή της γεωπολιτικής επικαιρότητας, το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Αραβική Χερσόνησο έγινε ακόμα πιο σημαντικό –άλλωστε οι Σαουδάραβες καταδίκασαν το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο και το έδαφος είχε προετοιμαστεί από τον Νίκο Δένδια σε εκείνο τον διπλωματικό μαραθώνιο του Δεκεμβρίου (εδώ).

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μολονότι η ατζέντα είναι οι επενδύσεις, υπάρχει και το θέμα της αμυντικής συνεργασίας με την αποστολή από την Ελλάδα μιας συστοιχίας Patriot (εδώ) στη Σαουδική Αραβία.

Ο κ. Μητσοτάκης έφθασε αργά το βράδυ της Κυριακής στο Ριάντ, για μια σειρά σημαντικών συναντήσεων, μεταξύ αυτών και με τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας (και αναπληρωτή πρωθυπουργό του Βασιλείου), Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ.

Στο πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στο Ριάντ είναι μια συνάντηση, παρουσία αντιπροσωπειών των δύο χωρών, με τον υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας Ματζίντ μπιν Αμπντουλάχ αλ Καζάμπι και με τον διοικητή του Public Investment Fund (PIF) Γιασίρ αλ Ρουμαγιάν.

Το μεσημέρι στο πρόγραμμα είναι γεύμα προς τιμήν του Πρωθυπουργού από τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ (μαζί στη φωτογραφία κάτω).

Το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει στο Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).

Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν στην Αραβική Χερσόνησο ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αλέξης Διακόπουλος, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο αναπληρωτής διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Οπως προαναφέρθηκε, η πρώτη συνάντηση του Πρωυπουργού ήταν με τον υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων της αραβικής χώρας, Ματζίντ μπιν Αμπντουλάχ αλ Καζάμπι, στον Βασιλικό Ξενώνα.

«Πιστεύουμε ότι από τότε που αναλάβατε τα καθήκοντά σας τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Η αβεβαιότητα ήταν ένα πρόβλημα για την Ελλάδα, η οικονομική κρίση και μία σειρά άλλων παραγόντων είχαν δημιουργήσει ένα σύννεφο αβεβαιότητας με αρνητικές επιπτώσεις για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, όχι μόνο από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας αλλά και από άλλες χώρες. Τώρα, πλέον, υπάρχει ένα σημάδι ελπίδας ότι επιστρέφουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο σαουδάραβας υπουργός στον διάλογο που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπροστά στις κάμερες.

«Αγαπώ πολύ την πατρίδα σας και πριν από λίγους μήνες στείλαμε στην Ελλάδα τον επικεφαλής του διεθνούς εμπορίου της Σαουδικής Αραβίας», σημείωσε και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να υποδείξει στους σαουδάραβες συνομιλητές του πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας:

«Από την πλευρά σας κ. Πρωθυπουργέ, θα πρέπει να μας υποδείξετε τις πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες για τους Σαουδάραβες και εμείς θα δημιουργήσουμε μία επιχειρηματική αποστολή για να επισκεφτεί την Ελλάδα και να διερευνήσει αυτές τις ευκαιρίες, να συναντήσει τους κατάλληλους ανθρώπους και να αντιληφθούν ποιο είναι το νέο πλαίσιο που ευνοεί τις επενδύσεις, διότι άκουσα ότι υπάρχει διευκόλυνση και στήριξη του επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Επομένως», τόνισε ο υπουργός Επενδύσεων του βασιλείου, «χρειάζεται να το εξηγήσουμε αυτό στο οικοσύστημα της επιχειρηματικής κοινότητας, πόσο φιλικό έχει γίνει το περιβάλλον και να αναδείξουμε τις ευκαιρίες. Και αν μου επιτρέπετε, θα εκμεταλλευτώ αυτήν την ευκαιρία και θα έρθω μαζί με την αντιπροσωπεία των επιχειρηματιών».

Με τη σειρά του, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στη Σαουδική Αραβία, επισημαίνοντας ότι μετά από πολύ καιρό (σχεδόν τριάντα χρόνια) ένας έλληνας Πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη σε μία εποχή μεγάλης γεωπολιτικής αλλά και οικονομικής σημασίας» (ο τελευταίος ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1991).

«Είμαι πολύ χαρούμενος που αναγνωρίζετε το γεγονός ότι το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά τους τελευταίους έξι μήνες, κάτι το οποίο αντανακλάται επίσης στις αγορές κεφαλαίου αλλά επίσης και στο ευρύτερο ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για να επενδύσει στην Ελλάδα», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Για την Ελλάδα, τόνισε,  η Σαουδική Αραβία ειναι στρατηγικός εταίρος σε αυτήν την προσπάθεια και καθώς το βασίλειο αναλαμβάνει πολύ σημαντικές προσπάθειες να διαφοροποιήσει την οικονομική δραστηριότητά του, «θεωρούμε ότι η Ελλάδα αποτελεί πρωταρχικό στόχο για ξένες επενδύσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων της Σαουδικής Αραβίας».

Στο ίδιο πλαίσιο, θέλησε να συμπληρώσει ότι η Ελλάδα προσφέρεται για επενδύσεις και για το επίσημο κρατικό fund: «Πολλά έχουν αλλάξει, θα είναι μεγάλη μας χαρά να υποδεχτούμε την αποστολή σας στην Ελλάδα. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι της Σαουδικής Αραβίας είναι ήδη ενεργοί στην Ελλάδα όπως είμαι βέβαιος ότι το γνωρίζετε και εξ’ όσων γνωρίζω είναι αρκετά ικανοποιημένοι από την επένδυση που έχουν κάνει. Αυτό που θα ήθελα να σημειώσω είναι ότι η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με σημαντικούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια και επομένως όσο νωρίτερα γίνουν οι επενδύσεις τόσο καλύτερα θα είναι για τους επενδυτές».

Οπως υποστήριξε, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι πιο κοντινές ευρωπαϊκές χώρες στη Σαουδική Αραβία, με ισχυρούς πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς.

«Η στιγμή είναι κατάλληλη για κινητοποίηση κεφαλαίων από τη Σαουδική Αραβία για επενδύσεις στην Ελλάδα. Και καθώς διαφοροποιείτε την οικονομία σας, να αναζητήσουμε ευκαιρίες ελληνικές επιχειρήσεις να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη Σαουδική Αραβία. Υπάρχει μία μακρά ιστορία ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Σαουδική Αραβία», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...