458
O μυστακοφόρος Μανουσιάν με άλλους συλληφθέντες από τους Ναζί συντρόφους του, λίγο πριν από το εκτελεστικό απόσπασμα, τον Φεβρουάριο του 1945 | CreativeProtagon / Photo by Roger Viollet via Getty Images

Ο Μακρόν τοποθετεί τον κομμουνιστή ήρωα Μισάκ Μανουσιάν στο γαλλικό Πάνθεον

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2023, 10:23
O μυστακοφόρος Μανουσιάν με άλλους συλληφθέντες από τους Ναζί συντρόφους του, λίγο πριν από το εκτελεστικό απόσπασμα, τον Φεβρουάριο του 1945
|CreativeProtagon / Photo by Roger Viollet via Getty Images

Ο Μακρόν τοποθετεί τον κομμουνιστή ήρωα Μισάκ Μανουσιάν στο γαλλικό Πάνθεον

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2023, 10:23

Ενας αρμενικής καταγωγής κομμουνιστής ο οποίος συμμετείχε ενεργά στη γαλλική αντίσταση στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα μνημονεύεται στο εξής στο Πάνθεον, το γαλλικό μαυσωλείο που «στεγάζει» τους πιο σπουδαίους εθνικούς ήρωες της χώρας.

Ο Μισάκ Μανουσιάν, ένας αρμένιος ποιητής που κατέφυγε στη Γαλλία το 1925 μετά τις σφαγές του 1915 στην Αρμενία, ηγήθηκε μιας διάσημης ομάδας δολιοφθορέων στην περιοχή του Παρισιού: Αυτός και περισσότεροι από είκοσι άνδρες του συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν από τους ναζί τον Φεβρουάριο του 1944, υπενθύμισαν οι Times.

Η απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν για τον Μανουσιάν, ο οποίος γίνεται ο πρώτος κομμουνιστής αντιστασιακός που ενταφιάζεται στον μαυσωλείο, είναι μέρος της προσπάθειας του προέδρου να ενισχύσει την αίσθηση της γαλλικής ταυτότητας μνημονεύοντας τους ήρωες του παρελθόντος.

Ο Μανουσιάν «ενσαρκώνει τις οικουμενικές αξίες» της Γαλλίας και «κουβαλά ένα μέρος του μεγαλείου μας», είπε ο Μακρόν σε μια ομιλία που μνημόνευσε τη θρυλική έκκληση του στρατηγού Σαρλ ντε Γκωλ προς τους ηττημένους Γάλλους να αντισταθούν στη γερμανική κατοχή, ένα ιστορικό διάγγελμα που έγινε από τα στούντιο του BBC στο Λονδίνο στις 18 Ιουνίου του 1940, όταν η Γαλλία είχε ήδη παραδοθεί στη χιτλερική Γερμανία.

Τα λείψανα του Μανουσιάν, ο οποίος είναι εθνικός ήρωας και στην πατρίδα του, την Αρμενία, θα μεταφερθούν από ένα νεκροταφείο των προαστίων στο Πάνθεον σε μια τελετή τον ερχόμενο Φεβρουάριο, μαζί με εκείνα της συζύγου του Μαλινέ, η οποία πέθανε 45 χρόνια μετά τον ίδιο.

Η μεγάλη και ακμάζουσα αρμενική κοινότητα της Γαλλίας και το Κομμουνιστικό Κόμμα έκαναν εκστρατείες για χρόνια για να απονεμηθεί η υψηλότερη μεταθανάτια τιμή σε έναν άνθρωπο που έβλεπαν ως σύμβολο των ξένων, αριστερών ταξιαρχιών που πολέμησαν τους Ναζί.

Ο ιστορικός Ντενίς Πεσχάνσκι είπε: «Περιμέναμε για δεκαετίες την αναγνώριση της αντίστασης των ξένων και των κομμουνιστών στο γαλλικό έδαφος. Αλλες οκτώ αντιστασιακές μορφές έχουν τιμηθεί στο Πάνθεον, μετά τη μεταφορά της τέφρας του Ζαν Μουλέν, του πιο διάσημου ηγέτη της αντίστασης, το 1964».

Το 2021, ο Μακρόν τοποθέτησε τη Ζοζεφίν Μπέικερ, την αμερικανίδα καλλιτέχνιδα του καμπαρέ και αντιστασιακή εν καιρώ πολέμου, στο Πάνθεον, το οποίο είναι επίσης ο τόπος ταφής των μεγάλων της Γαλλίας, όπως ο Ζαν Ζακ Ρουσό, ο Βολταίρος και ο Βίκτορ Ουγκό. Ο Μανουσιάν είναι η τέταρτη επιλογή του Μακρόν.

Ο Μανουσιάν και η ταξιαρχία του, η οποία αποτελείτο από ξένους κομμουνιστές ήταν το θέμα της ταινίας του 2009, «The Crime Army», σε σκηνοθεσία του Ρομπέρ Γκεντιγκιάν. Η ομάδα μνημονεύεται στη λαϊκή κουλτούρα ως στόχος της «Κόκκινης Αφίσας», ενός προπαγανδιστικού πόστερ των ναζί που τοιχοκολλήθηκε σε λόλο το Παρίσι και στο οποίο αποκαλούσαν τους αντιστασιακούς «τρομοκράτες» και «ένα στρατό εγκληματιών».

Οι επικριτές του γάλλου προέδρου, στην αριστερή και δεξιά πλευρά του πολιτικού φάσματος, βλέπουν τον ενθουσιασμό του για τους εθνικούς ήρωες ως μέσο έξαρσης των πατριωτικών συναισθημάτων των Γάλλων, έπειτα από μήνες λαϊκής οργής για την επιβολή της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...