502
O γάλλος πρόεδρος Μακρόν φθάνει με τον -τέως πια- αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στρατηγό ντε Βιλιέ στην παρέλαση για την Ημέρα της Βαστίλλης | MICHEL EULER/AFP

Η πρώτη μεγάλη κρίση του Μακρόν – «Παραίτησε» τον αρχηγό των ΕΔ

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2017, 12:56
O γάλλος πρόεδρος Μακρόν φθάνει με τον -τέως πια- αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στρατηγό ντε Βιλιέ στην παρέλαση για την Ημέρα της Βαστίλλης
|MICHEL EULER/AFP

Η πρώτη μεγάλη κρίση του Μακρόν – «Παραίτησε» τον αρχηγό των ΕΔ

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2017, 12:56

Αντιμέτωπος με την πρώτη μεγάλη κρίση της προεδρικής του θητείας βρίσκεται ο Εμανουέλ Μακρόν μετά την παραίτηση του αρχηγού του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων Πιερ ντε Βιλιέ. Όπως έγινε γνωστό, ο Βιλιέ υπέβαλε την παραίτησή του με αφορμή τις περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό, με τον γάλλο πρόεδρο να την κάνει αποδεκτή.

Σε ανακοίνωσή του ο στρατηγός ντε Βιλιέ εξηγεί πως «δεν είναι πλέον σε θέση να διασφαλίσει την διατήρηση του μοντέλου του στρατού στο οποίο πιστεύει ως εγγύηση της προστασίας της Γαλλίας και των Γάλλων, σήμερα και αύριο, και να υποστηρίξει τις φιλοδοξίες της χώρας». Για τους λόγους αυτούς, δηλώνει πως  αναλαμβάνει τις ευθύνες του υποβάλλοντας την παραίτησή του στον πρόεδρο, ο οποίος πρόσφατα τον επέπληξε για τις επικρίσεις του σχετικά με τον αμυντικό προϋπολογισμό.

Η ρήξη του 39χρονου γάλλου προέδρου με τον 61 ετών αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων επήλθε την περασμένη εβδομάδα όταν έξαλλος ο Πιερ ντε Βιλιέ ξεκαθάρισε μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή άμυνας ότι δεν πρόκειται να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια την ώρα που οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις πλήττονται με αυτό τον τρόπο (σ.σ. περικοπή 850 εκατ. ευρώ από τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας). «Μπορεί να είμαι ηλίθιος αλλά τουλάχιστον ξέρω πότε πάνε να “μου τη φέρουν”. Και δεν θα “μου τη φέρετε” έτσι», φέρεται να δήλωσε σε υψηλούς τόνους ενώπιον των μελών της επιτροπής.

Η απάντηση του Μακρόν ήταν τουλάχιστον αφοπλιστική και κατά ορισμένους προσβλητική απέναντι στον στρατηγό του. «Αν ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και ο πρόεδρος διαφωνούν κάθετα σε κάτι, ο αρχηγός φεύγει», δήλωσε στωικά ο κ. Μακρόν, με τον στρατηγό να διαμηνύει με τη σειρά του πως ο πρόεδρος «δεν θέλει να “μπλέξει”» μαζί του σ’ αυτό το θέμα, χρησιμοποιώντας μάλιστα λίγο πιο επιθετικό -από το συνηθισμένο- λόγο.

Ο πρόεδρος Μακρόν χαιρετά αξιωματούχους του στρατιωτικού επιτελειου την Ημέρα της Βαστίλλης /REUTERS/Etienne Laurent/Pool
Ο πρόεδρος Μακρόν χαιρετά αξιωματούχους του στρατιωτικού επιτελείου την Ημέρα της Βαστίλλης /REUTERS/Etienne Laurent/Pool

Μεγαλύτερη αίσθηση ωστόσο, προκάλεσε η επιλογή του γάλλου προέδρου να απαντήσει δημοσίως στον αρχηγό κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο στράτευμα την παραμονή της στρατιωτικής παρέλασης για την Ημέρα της Βαστίλλης. Υπενθυμίζοντας ότι ως πρόεδρος, είναι συνταγματικά ο ανώτατος αρχηγός των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Μακρόν είπε: «Εχω προβεί σε δεσμεύσεις. Είμαι ο αρχηγός σας. Δεν χρειάζομαι πιέσεις ούτε σχόλια (για τις αποφάσεις μου). Πρόσθεσε ακόμη πως είναι είναι τιμητικό να συζητούνται τέτοια θέμα δημοσίως, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι καθήκον των στρατιωτικών αξιωματούχων είναι να παραμένουν «εγκρατείς».

Στη παρέλαση για την Ημέρα της Βαστίλλης αμφότεροι παρουσιάστηκαν δίπλα-δίπλα, γεγονός που άφησε να εννοηθεί ότι έπεσαν οι τόνοι μεταξύ των δύο ανδρών. Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, ο στρατηγός επανήλθε με ανάρτησή του στο facebook, κίνηση που έκανε τον γάλλο πρόεδρο να εξετάζει την καρατόμησή του. Τελικά τη λύση στη δύσκολή αυτή την κόντρα έδωσε ο στρατηγός υποβάλλοντας την παραίτησή του.

Το ερώτημα πλέον είναι αν ο πρόεδρος Μακρόν υπερέβη τα εσκαμμένα, ταπεινώνοντας ουσιαστικά τον αρχηγό ή δεν είχε τελικά άλλη επιλογή από το να επιβάλει την αποφάσή του στο πλαίσιο των ευρύτατων περικοπών στον προϋπολογισμό για τις οποίες έχει δεσμευθεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...