383
Το βορειοκορεατικό «πρακτορείο ειδήσεων» στις 29 Νοεμβρίου διακίνησε αυτή τη φωτογραφία από συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του κυβερνώντος κόμματος - ούτε ο Κιμ ούτε κανείς άλλος εκεί μέσα φορούν υγειονομική μάσκα | KCNA via REUTERS

Ο κορονοϊός και ο Μπάιντεν βάζουν δύσκολα στον Κιμ

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2020, 16:29
Το βορειοκορεατικό «πρακτορείο ειδήσεων» στις 29 Νοεμβρίου διακίνησε αυτή τη φωτογραφία από συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του κυβερνώντος κόμματος - ούτε ο Κιμ ούτε κανείς άλλος εκεί μέσα φορούν υγειονομική μάσκα
|KCNA via REUTERS

Ο κορονοϊός και ο Μπάιντεν βάζουν δύσκολα στον Κιμ

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2020, 16:29

Αν δεχθούμε την υπόθεση ότι και οι τύραννοι μερικές φορές ανησυχούν, ο γνωστός για τον αδίστακτο χαρακτήρα του Βορειοκορεάτης Κιμ Γιονγκ-ουν έχει δύο σοβαρούς λόγους να μην έχει και πολύ ελαφρύ ύπνο αυτήν την εποχή: ο ένας είναι η πανδημία του κορονοϊού και ο άλλος είναι η πολιτική αλλαγή στις ΗΠΑ.

Ετσι γράφει η Washington Post τουλάχιστον, φυσικά λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η διασταύρωση των πληροφοριών που προέρχονται από το αποκομμένο ασιατικό κράτος δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, αφού η είδηση και η προπαγάνδα εκεί είναι έννοιες δυσδιάκριτες αν όχι απολύτως ταυτόσημες. Ωστόσο, πάντα υπάρχουν ρωγμές στα τείχη.

Τα τελευταία νέα, πάντως, επιμένουν ότι οι συσκέψεις των αξιωματούχων σχετικά με την πανδημία είναι αλλεπάλληλες, και ότι το ίδιο συμβαίνει και για την οικονομική ασφυξία που πνίγει τη χώρα. Εξάλλου τα δύο αυτά πεδία τέμνονται. Το εμπόριο με την Κίνα, τον μοναδικό και αναντικατάστατο βαστάζο της τυραννίας των Κιμ, κατέρρευσε όταν ξέσπασε η πανδημία επειδή έκλεισαν τα σύνορα με σκοπό την υγειονομική προστασία.

Ουδείς μπορεί να γνωρίζει πόσα είναι εκεί τα κρούσματα, οι θάνατοι κ.λπ. που οφείλονται στον κορονοϊό, ωστόσο είναι πέραν πάσης αμφιβολίας βέβαιο ότι το κράτος και ο Κιμ προσωπικώς προβαίνουν συχνότατα σε εκκλήσεις για χρήση μάσκας. Η κομματική εφημερίδα είναι γεμάτη από εικόνες που δείχνουν τους πάντες να φορούν μάσκα εκτελώντας οποιαδήποτε εργασία. Η μοναδική εξαίρεση είναι, εννοείται, η αφεντιά του Κιμ. Ως φαίνεται, οι συνεδριάσεις στις οποίες λαμβάνει μέρος είναι ασφαλείς: κάθε πρόσωπο εμφανίζεται εκεί αφού πρώτα έχει περάσει από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.

Αντίο φίλε…

Η δεύτερη ανησυχία του Κιμ προέρχεται από τις ΗΠΑ. Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση των Βορειοκορεατών για το αμερικανικό εκλογικό αποτέλεσμα, παραμένουν σιωπηλοί, μάλλον επειδή ήλπιζαν ότι ο Τραμπ θα κέρδιζε και, συνεπώς, η στάση της υπερδύναμης απέναντί τους θα ήταν προβλέψιμη. Τώρα ο Κιμ και η νομενκλατούρα του αναμένουν να δουν τι θα πράξει ο Τζο Μπάιντεν ως πρόεδρος απέναντι στην εξουσία τους. Οπωσδήποτε φοβούνται ότι δεν θα είναι τόσο εξυπηρετικός όσο ήταν ο Τραμπ, ειδικά στα ζητήματα των όπλων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι υποψιασμένοι παρατηρητές δεν αποκλείουν πάντως ότι ο Κιμ θα μπορούσε να δοκιμάσει τον Λευκό Οίκο του Μπάιντεν με κάποια ενέργεια περιφρονητικού χαρακτήρα, όπως λόγου χάρη με μία εκτόξευση πυραύλου. Αλλοι, πάλι, ίσως πιο ρεαλιστές, λένε ότι θα καθίσει στα αυγά του, αποφεύγοντας οποιαδήποτε πρόκληση προς τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...