581
Το προσχέδιο της συμφωνίας αναμένεται να τεθεί προς έγκριση στη Σύνοδο Κορυφής, στις 10-112 Δεκεμβρίου, | REUTERS/Francois Lenoir

Οι Βρυξέλλες θέλουν «να ανανεώσουν τους όρκους» φιλίας με τις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2020, 19:35
Το προσχέδιο της συμφωνίας αναμένεται να τεθεί προς έγκριση στη Σύνοδο Κορυφής, στις 10-112 Δεκεμβρίου,
|REUTERS/Francois Lenoir

Οι Βρυξέλλες θέλουν «να ανανεώσουν τους όρκους» φιλίας με τις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2020, 19:35

Η πολύχρονη στενή σχέση ΗΠΑ – Ευρωπαϊκής Ενωσης πέρασε δύσκολες στιγμές τα τέσσερα τελευταία χρόνια, επί Ντόναλντ Τραμπ. Και η Κομισιόν πιστεύει ότι τώρα που ο αλλοπρόσαλλος αμερικανός πρόεδρος φεύγει από τη μέση και στη θέση του έρχεται ένας καθόλα πιο λογικός πολιτικός, είναι ευκαιρία για ανανέωση και ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο συμμάχων.

Προτείνει λοιπόν, σε ένα 11σέλιδο κείμενο-προσχέδιο, το οποίο διάβασαν οι Financial Times, μία νέα συμφωνία ανάμεσά τους, η οποία θα θάψει τις εντάσεις της προεδρίας Τραμπ και θα αντιμετωπίσει στα ίσα «τη στρατηγική πρόκληση» της Κίνας.

Η συμφωνία περιέχει «τα πάντα», από τους κανόνες που θα διέπουν την λειτουργία του ψηφιακού σύμπαντος μέχρι την αντιμετώπιση της πανδημίας και την αποψίλωση των δασών.

Το έγγραφο αναφέρει ότι η συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ χρειάζεται «συντήρηση και ανανέωση» αν ο δημοκρατικός κόσμος θέλει να προστατέψει τα συμφέροντά του από «απολυταρχικά καθεστώτα» και «κλειστές οικονομίες, που εκμεταλλεύονται το πόσο ανοιχτές είναι οι δικές μας κοινωνίες».

Η συμφωνία περιέχει προτάσεις καθορισμού κοινής πολιτικής και έχει τίτλο «μία νέα ατζέντα ΕΕ-ΗΠΑ για την παγκόσμια αλλαγή». Περιέχει έκκληση να σταματήσει η προώθηση μέτρων που ανεβάζουν την ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές, όπως είναι η οποιαδήποτε συζήτηση για αύξηση των φόρων που πληρώνουν οι τεχνολογικοί κολοσσοί των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Ως δύο ανοιχτές δημοκρατικές κοινωνίες και οικονομίες της αγοράς, η ΕΕ και οι ΗΠΑ συμφωνούν ότι η αυξανόμενη επιρροή και επιθετικότητα της Κίνας αποτελούν απειλή, ακόμα και αν δεν συμφωνούν πώς να την αντιμετωπίσουν.

Το έγγραφο προτείνει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την θέσπιση κανόνων για τη λειτουργία του ψηφιακού περιβάλλοντος, όπως η πολιτική κατά των μονοπωλίων και η προστασία των ψηφιακών δεδομένων, η αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων κλπ.

Επίσης, στο προσχέδιο, το οποίο αναμένεται να τεθεί προς έγκριση στη Σύνοδο Κορυφής, στις 10-11 Δεκεμβρίου, υπάρχουν κεφάλαια για συνεργασία στο θέμα των εμβολίων του κορονοϊού και της αναμόρφωσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σύμφωνα με τους FT, το έγγραφο αντικατοπτρίζει την αισιοδοξία και την ανακούφιση των Βρυξελλών για την νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές, αλλά και την ανησυχία ότι χρόνια έντασης ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έδωσαν το γεωπολιτικό προβάδισμα στο Πεκίνο. Αναφέρει επίσης, ότι η νέα υπερατλαντική ατζέντα «πρέπει να είναι ο κινητήριος μοχλός για τη νέα παγκόσμια συμμαχία των δημοκρατικών συμμάχων».

Αν εγκριθεί, θα ακολουθήσει μία Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ στο πρώτο εξάμηνο του 2021 για να τεθεί και επίσημα σε ισχύ η νέα συμφωνία.

Ενα από τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τις Βρυξέλλες, είναι η κοινή απάντηση στην Κίνα, η οποία τα χρόνια του Τραμπ απλά δεν υπήρχε, καθώς η Ουάσινγκτον έπαιρνε μόνη της την πρωτοβουλία προκαλώντας, ανάμεσα σε άλλα, εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο -αλλά και με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η ΕΕ θέλει να βρει κοινό έδαφος με τις ΗΠΑ στην πολιτική που ακολουθούν οι δύο πλευρές στον χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς και στη διαχείριση των κινεζικών επενδύσεων σε ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες και βέβαια το ζήτημα του δικτύου 5G.

«Χρησιμοποιώντας την κοινή μας επιρροή, μία υπερατλαντική συμμαχία στην τεχνολογία θα αποτελέσει την ραχοκοκκαλιά μίας ευρύτερης συμμαχίας δημοκρατιών με κοινό τρόπο σκέψης», αναφέρεται στο έγγραφο.

Κάποια από τα θέματα που αναφέρονται ενδεικτικά είναι διαφωνίες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, οι οποίες προκύπτουν από εμπόδια που βάζουν οι ΗΠΑ σε διάφορες διαδικασίες ή η διαφορετική στάση που κρατούν οι δύο πλευρές όσον αφορά τις κανονιστικές ρυθμίσεις στον κλάδο της τεχνολογίας.

Πάντως, παρόλο που οι Ευρωπαίοι συμφωνούν ότι η κινεζική διπλωματία έχει γίνει πιο επιθετική στον καιρό της πανδημίας, δεν θέλουν να ανοίξουν πολλά μέτωπα εναντίον της Κίνας. Ειδικά τη στιγμή που η Ουγγαρία και άλλα 11 κράτη-μέλη διατηρούν στενές οικονομικές σχέσεις με το Πεκίνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...