329
Η Τζάνετ Γέλεν θα γίνει η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών στην Ιστορία των ΗΠΑ | EPA/MICHAEL REYNOLDS *** Local Caption *** 52582073

ΗΠΑ: Οριστικά στην Τζάνετ Γέλεν το υπουργείο Οικονομικών

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2020, 18:55
Η Τζάνετ Γέλεν θα γίνει η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών στην Ιστορία των ΗΠΑ
|EPA/MICHAEL REYNOLDS *** Local Caption *** 52582073

ΗΠΑ: Οριστικά στην Τζάνετ Γέλεν το υπουργείο Οικονομικών

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2020, 18:55

Ο μέλλων πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου ότι επέλεξε την Τζάνετ Γιέλεν για τη θέση της υπουργού Οικονομικών στην κυβέρνησή του, επιβεβαιώνοντας πλήρως τα πρόσφατα, σχετικά με το θέμα, δημοσιεύματα. Ως γνωστόν, η μέλλουσα υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ έχει διατελέσει επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, της Fed.

Παράλληλα με την ανακοίνωση περί Γέλεν ο Μπάιντεν γνωστοποίησε και τα ονόματα ορισμένων άλλων προσώπων τα οποία επί προεδρίας του θα αναλάβουν επιτελικές θέσεις στη διαχείριση των οικονομικών ζητημάτων των ΗΠΑ.

Η Νεέρα Τάντεν, σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον και του Μπαράκ Ομπάμα, θα υπηρετήσει ως διευθύντρια του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού, η Σεσίλια Ράουζ θα τεθεί επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων (στο οποίο θα μετέχουν η Χίδερ Μπούσι και ο Τζάρεντ Μπέρνσταϊν), ενώ τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών θα αναλάβει ο Γουάλι Αντεγιέμο, αξιωματούχος επί Ομπάμα και πρώτος CEO του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος του πρώην προέδρου, του Obama Foundation.

Ο Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι πρώτο μέλημα του οικονομικού επιτελείου του θα είναι η «παροχή άμεσης οικον0μικής στήριξης» στους πληγέντες από την πανδημία του κορονοϊού: «Αυτή είναι η ομάδα που θα παράσχει άμεση οικονομική βοήθεια στους Αμερικανούς κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και θα μας βοηθήσει να ανοικοδομήσουμε την οικονομία μας και να την καταστήσουμε ισχυρότερτη από ποτέ» έγραψε ο Τζο Μπάιντεν στην ανακοίνωση διορισμού όλων των παραπάνω.

Η Γέλεν έπιασε στα χέρια της το τιμόνι της Fed το 2014, όταν η οικονομία είχε αρχίσει να ανακάμπτει από την καταστροφική ύφεση εξαιτίας της τραπεζικής κρίσης. Νωρίτερα είχε υπάρξει η κορυφαία οικονομική σύμβουλος του Κλίντον. Θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα υπηρετήσει σε αυτό το αξίωμα της αμερικανικής διοίκησης.

Στα προβλήματα που θα βρει μπροστά της περιλαμβάνονται: η υψηλή ανεργία, οι αυξανόμενες απειλές για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και η μείωση των καταναλωτικών δαπανών εξαιτίας της πανδημίας.

Επειδή οι παραπάνω τοποθετήσεις των πολιτικών παραγόντων υπόκεινται στην έγκριση της Γερουσίας, εκεί αναμένονται λυσσώδεις αντιδράσεις από πλευράς Ρεπουμπλικανών. Τα πυρά τους θα συγκεντρώσει η Τάντεν κυρίως, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία ειδήσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...