406
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν στο συνέδριο του κόμματος | KCNA/via REUTERS

Σώπα! Ο Κιμ ομολόγησε την αποτυχία του οικονομικού του προγράμματος

Protagon Team Protagon Team 6 Ιανουαρίου 2021, 16:02
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν στο συνέδριο του κόμματος
|KCNA/via REUTERS

Σώπα! Ο Κιμ ομολόγησε την αποτυχία του οικονομικού του προγράμματος

Protagon Team Protagon Team 6 Ιανουαρίου 2021, 16:02

Σε μία ασυνήθιστη δημόσια εξομολόγηση, ο Κιμ Γιονγκ Ουν παραδέχθηκε ότι η οικονομική του πολιτική έχει αποτύχει.

Ο βορειοκορεάτης δικτάτορας μίλησε στο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος, που γίνεται για πρώτη φορά εδώ και πέντε χρόνια, στην Πιονγιάνγκ.

Ενώπιον 4.750 συνέδρων και 2.000 θεατών, κανείς από τους οποίους δεν φορούσε μάσκα ούτε τηρούσε απόσταση ασφαλείας, ο Κιμ υποσχέθηκε ότι θα αποφύγει την επανάληψη των «οδυνηρών μαθημάτων»του παρελθόντος.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο ίδιος πρόσθεσε ότι το πενταετές οικονομικό του πλάνο απέτυχε να πιάσει τους στόχους, «σχεδόν σε όλους τους τομείς».

Ο Κιμ τόνισε τις «χωρίς προηγούμενο» κρίσεις που είχε να αντιμετωπίσει το 2020, όχι μόνο του κορονοϊού, αλλά και των φυσικών καταστροφών που έπληξαν τη χώρα του και τις διεθνείς κυρώσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας εξακολουθεί να επιμένει ότι δεν έχει εμφανιστεί ούτε ένα κρούσμα του κορονοϊού στη χώρα, όμως τα μέτρα που έχει πάρει, τα κλειστά σύνορα και ο περιορισμός των πτήσεων, έχουν πλήξει τρομερά την οικονομία, που έτσι και αλλιώς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα.

Αποψη του χώρου του συνεδρίου

Το εμπόριο με την Κίνα μειώθηκε κατά 80%, ενώ η οικονομία παρουσίασε ύφεση κατά 9,3%.

Τις επόμενες ημέρες του συνεδρίου, ο Κιμ αναμένεται να μιλήσει και για την εξωτερική πολιτική, λίγες ημέρες πριν την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν, που αναμένεται να μην ακολουθήσει την τακτική της φιλικής προσέγγισης της Βόρειας Κορέας του προκατόχου του, αλλά να πιέσει την Πιονγιάνγκ να προχωρήσει στην αποπυρηνικοποίηση της χώρας.

Οι αναλυτές περιμένουν να δουν αν ο Κιμ δείξει διατεθειμένος να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με τον Μπάιντεν ή τηρήσει πιο σκληρή στάση, δίνοντας έμφαση στην επίδειξη στρατιωτικής ισχύος και τηρώντας την ίδια γραμμή καταστολής στο εσωτερικό της χώρας.

Ο Κιμ δεν παρέλειψε ακόμα να αναφερθεί και στις «λαμπρές επιτυχίες του κόμματος και του λαού μας», προσθέτοντας ότι «έχει αναλύσει τα λάθη που έγιναν στην υλοποίηση του πενταετούς πλάνου για την εθνική οικονομική ανάπτυξη».

Η Βόρεια Κορέα έκλεισε πολύ νωρίς τα σύνορά της με την Κίνα και τη Ρωσία, ως μέτρο κατά της διασποράς του κορονοϊού, και έχει βάλει σε καραντίνα χιλιάδες ανθρώπους, όλο αυτό το διάστημα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το συνέδριο διοργανώθηκε τώρα, επειδή το κόμμα θεωρεί ότι έτσι θα ανέβει το ηθικό των πολιτών, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Στη διάρκειά του, ο Κιμ αναμένεται να ανακοινώσει περισσότερες αρμοδιότητες στην αδελφή του, Κμ Γιο Γιονγκ, που θεωρείται το νούμερο δύο στη χώρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...