747
Η Κιμ Γιο Γονγκ: διάδοχος του δικτάτορα αδελφού της ή απλώς η πιο έμπιστη σύμμαχός του αλλά τίποτα παραπάνω; | REUTERS/Jorge Silva

Βόρεια Κορέα: Κιμ Γιο Γιονγκ, η έμπιστη αδελφή του δικτάτορα

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2020, 22:16
Η Κιμ Γιο Γονγκ: διάδοχος του δικτάτορα αδελφού της ή απλώς η πιο έμπιστη σύμμαχός του αλλά τίποτα παραπάνω;
|REUTERS/Jorge Silva

Βόρεια Κορέα: Κιμ Γιο Γιονγκ, η έμπιστη αδελφή του δικτάτορα

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2020, 22:16

Ξεκίνησε να γίνεται ευρέως γνωστή εκτός των συνόρων της ερμητικής πατρίδας της τον Φεβρουάριο του 2018, όταν κλήθηκε να εκπροσωπήσει τον αδελφό της στους Αγώνες της 23ης Χειμερινής Ολυμπιάδας που πραγματοποιήθηκαν στην Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας. Η Κιμ Γιο Γιονγκ, η αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν, του απόλυτου ηγέτη της Βόρειας Κορέας. 

Από τότε έως και σήμερα η 32χρονη γυναίκα κέρδισε τίτλους και αξιώματα εντός του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, αναλαμβάνοντας συγχρόνως την εξαιρετικά δύσκολη αποστολή της διαμόρφωσης της δημόσιας εικόνας του Κιμ Γιονγκ Ουν, τόσο στην πατρίδα τους όσο και στο εξωτερικό. Ως αντάλλαγμα για τις εξαιρετικές υπηρεσίες της απολαμβάνει πλέον την απόλυτη εμπιστοσύνη του αδελφού της (ενός δικτάτορα ο οποίος δεν δίστασε να δώσει εντολή να εκτελεστεί ο ίδιος του ο θείος) με πολλούς εκτός της Βόρειας Κορέας να θεωρούν πως η Κιμ Γιο Γιονγκ αποτελεί ουσιαστικά το Νο 2 στην ιεραρχία του βορειοκορεατικού καθεστώτος.

Θα μπορούσε, οπότε, να αντικαταστήσει τον αδελφό της; Προσωρινά – στην περίπτωση που εκείνος όντως αναρρώνει ύστερα από εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στην οποία φέρεται σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα να υποβλήθηκε στις αρχές του προηγούμενου μήνα –  ή και μόνιμα, – εάν τελικά η υγεία του Κιμ Γιονγκ Ουν κινδυνεύει σοβαρά, όπως ανέφεραν νοτιοκορεατικά και αμερικανικά ΜΜΕ;

Προς το παρόν το μόνο σίγουρο είναι πως «καθώς o κόσμος παλεύει με την πανδημία του κορονοϊού, με την Πιονγιάνγκ να επιμένει πως δεν έχει ούτε ένα καταγεγραμμένο  κρούσμα, η Κιμ Γιο Γιονγκ συνεχίζει να ενισχύει τη θέση της», όπως αναφέρει ο Guardian σε δημοσίευμά του.

Τον προηγούμενο μήνα η αδελφή του Κιμ προέβη στην πρώτη δημόσια δήλωσή της. Σχολιάζοντας τις διαμαρτυρίες της Σεούλ για την πραγματοποίηση στρατιωτικής άσκησης με πραγματικά πυρά από τους Βορειοκορεάτες, δεν δίστασε να παρομοιάσει τη Νότια Κορέα με «φοβισμένο σκύλο που γαβγίζει» ενώ στη συνέχεια επαίνεσε, επίσης δημοσίως, τον Ντόναλντ Τραμπ για την επιλογή του να αποστείλει μια επιστολή στον αδελφό της μέσω της οποίας του προσέφερε βοήθεια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, εκφράζοντας συγχρόνως την ελπίδα του για διατήρηση του καλού κλίματος στις διμερείς σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα.

Σύμφωνα με τον Γιουνγκσίκ Μπονγκ, ερευνητή στο Κέντρο Βορειοκορεατικών Σπουδών του πανεπιστημίου Γιονσέι της Σεούλ, η κοινοποίηση πολιτικών δηλώσεων με την υπογραφή της Κιμ Γιο Γιονγκ επιβεβαιώνει τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει πλέον εντός του καθεστώτος. «Είναι αποκαλυπτικό το ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν της επέτρεψε να γράψει και να προβεί σε μια δηκτική δήλωση για τη Νότια Κορέα σε τόσο προσωπικό τόνο», σημείωσε ο νοτιοκορεάτης ειδικός, υποστηρίζοντας πως ο Κιμ «είναι ξεκάθαρα έτοιμος να επιτρέψει στην αδελφή του να γίνει ο άλλος του εαυτός». 

Η Κιμ Γιο Γιονγκ βρισκόταν στο πλευρό του αδελφού της και κατά τις δύο συνόδους κορυφής (το 2018 στη Σιγκαπούρη και το 2019 στο Ανόι) με τον Ντόναλντ Τραμπ. Μετά, ωστόσο, την αποτυχία επίτευξης μιας συμφωνίας ο Κιμ την έθεσε στο περιθώριο, επιρρίπτοντας της την ευθύνη. Πριν από δέκα ημέρες, όμως, η Κιμ Γιο Γιονγκ ανέκτησε, ύστερα από σχετική απόφαση του αδελφού της, την ιδιότητα του μέλους του πανίσχυρου Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, μόλις έναν χρόνο μετά την αποπομπή της.

«Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας αποτελεί μια οικογενειακή επιχείρηση και ο Κιμ Γιονγκ Ουν δείχνει πως εμπιστεύεται την αδελφή του. Επέδειξε ιδιαίτερες ικανότητες στον εκσυγχρονισμό της εικόνας του καθεστώτος ενώ καθορίζει έως έναν βαθμό και την κρατική προπαγάνδα άλλα ο πιο σημαντικός της ρόλος είναι αυτός της έμπιστης του αδελφού της», εξήγησε ο Λιφ – Ερικ Ισλι, καθηγητής Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Σεούλ, προβλέποντας πως η Κιμ Γιο Γιονγκ θα συνεχίσει να ανεβαίνει την κλίμακα της ιεραρχίας εντός του καθεστώτος, ειδικά όσον αφορά την άσκηση της πυρηνικής διπλωματίας της Σεούλ.  

«Διαδραματίζει καίριο ρόλο στις εκστρατείες του καθεστώτος τόσο εντός της χώρας όσο και στο εξωτερικό γιατί συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που ενδιαφέρονται περισσότερο για την επιβίωσή του», σημείωσε από την πλευρά του ο Λεονίντ Πετρόφ, ειδικός στη Βόρεια Κορέα από το Διεθνές Κολέγιο Διοίκησης Επιχειρήσεων του Σίδνεϊ. Επ’ ουδενί, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως θα αναλάβει τα ηνία της πατρίδας της στην περίπτωση που ο αδελφός της δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του. «Η Κιμ Γιο Γιονγκ γνωρίζει πώς να μετριάζει τις πρωτοβουλίες του Κιμ Γιονγκ Ουν και να αυξάνει την ήπια ισχύ του… αλλά δεν πρόκειται να αντικαταστήσει αυτόν που λαμβάνει τις αποφάσεις. Η Βόρεια Κορέα είναι μια κομφουκιανή χώρα όπου η αρχαιότητα και η ανδροκρατία είναι σεβαστές. Η Κιμ Γιο Γονγκ είναι η πιο έμπιστη σύμμαχος του Κιμ αλλά τίποτα παραπάνω».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...