338
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Ρωσία | Press Service of Administration of Primorsky Krai/Alexander Safronov/Handout via REUTERS

Ο Κιμ ξαναθυμήθηκε τις πυραυλικές δοκιμές

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2019, 11:16
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Ρωσία
|Press Service of Administration of Primorsky Krai/Alexander Safronov/Handout via REUTERS

Ο Κιμ ξαναθυμήθηκε τις πυραυλικές δοκιμές

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2019, 11:16

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε το Σάββατο πολλούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, ανεβάζοντας και πάλι την ένταση στη κορεατική χερσόνησο μετά από μια περίοδο σχετικής ύφεσης και ενώ η διαδικασία αποπυρηνικοποίησης καρκινοβατεί.

Οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν κοντά στην παράκτια πόλη Ουονσάν, με κατεύθυνση τα βορειοανατολικά από τις 09:06 (τοπική ώρα, 03:06 ώρα Ελλάδας) ως τις 09:27 σήμερα, ανακοίνωσε ο στρατός της Νότιας Κορέας. Διένυσαν απόσταση 70 με 200 χιλιομέτρων πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας όπου και κατέπεσαν.

Οι σημερινές εκτοξεύσεις «δεν παραβιάζουν το μορατόριουμ στις δοκιμές πυραύλων που έχει επιβάλει ο ίδιος ο Κιμ Γιονγκ Ουν», και το οποίο «ισχύει μόνο για τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους», εκτίμησε από τη Σεούλ ο ειδικός σε θέματα Βόρειας Κορέας Ανκίτ Πάντα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Πιονγιάνγκ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για «ένα ανεπιθύμητο αποτέλεσμα», αν δεν αλλάξουν στάση ως το τέλος του έτους, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για το βαλλιστικό και πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο εδώ και τρεις μήνες.

«Εχουμε ενημερωθεί για τις ενέργειες της Βόρειας Κορέας σήμερα το βράδυ. Θα συνεχίσουμε να τις παρακολουθούμε», δήλωσε η Σάρα Σάντερς, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν «αποφάσισε να υπενθυμίσει στον κόσμο –και κυρίως στις ΗΠΑ—ότι οι εξοπλιστικές του ικανότητες αυξάνουν ημέρα με την ημέρα», σχολίασε ο Χάρι Τζ. Καζιάνις διευθυντής κορεατικών σπουδών στο Center for the National Interest στην Ουάσινγκτον. Πρόσθεσε ο ίδιος ότι «φόβος μου είναι ότι αυτή θα είναι η αρχή της επιστροφής στον καιρό των απειλών για πυρηνικό πόλεμο και των προσωπικών προσβολών, σε έναν επικίνδυνο κύκλο έντασης τον οποίο πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία».

Τον Νοέμβριο και τον Απρίλιο η Πιονγκγιάνγκ είχε ανακοινώσει ότι έκανε δοκιμές σε «τακτικά όπλα», χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. Αυτές ήταν οι πρώτες δοκιμές όπλων τις οποίες ανακοίνωνε η Βόρεια Κορέα από την έναρξη το 2018 των συνομιλιών της με τις ΗΠΑ για το στρατιωτικό της πρόγραμμα.

Ωστόσο έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να προχωρήσει σε δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων ή πυρηνικών όπλων, κάτι που θα σήμαινε το οριστικό τέλος της προσέγγισής της με τη Σεούλ και την Ουάσινγκτον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News