Ο Κιμ έχει στείλει χιλιάδες Βορειοκορεάτες να εργάζονται σε συνθήκες δουλείας στη Ρωσία
Ο Κιμ έχει στείλει χιλιάδες Βορειοκορεάτες να εργάζονται σε συνθήκες δουλείας στη Ρωσία
Χιλιάδες Βορειοκορεάτες στέλνονται να εργαστούν σε συνθήκες δουλείας στη Ρωσία για να καλύψουν την τεράστια έλλειψη εργατικού δυναμικού της χώρας, η οποία επιδεινώνεται από τη συνεχιζόμενη εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα στραφεί στην Πιονγιάνγκ για να τη βοηθήσει στρατιωτικά, χρησιμοποιώντας τους πυραύλους, τα βλήματα πυροβολικού και τους στρατιώτες της. Τώρα, με πολλούς από τους Ρώσους άνδρες νεκρούς, δεσμευμένους στο μέτωπο, ή «λιποτάκτες» από τη χώρα, αξιωματούχοι των νοτιοκορεατικών υπηρεσιών πληροφοριών αναφέρουν στο BBC ότι η Μόσχα βασίζεται ολοένα και περισσότερο σε εργάτες από τη Βόρεια Κορέα.
Συνολικά έξι βορειοκορεάτες που έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου και έχουν αυτομολήσει στη Νότια Κορέα, περιγράφουν λεπτομερώς πώς οι άνδρες υποβάλλονται σε «άθλιες» συνθήκες εργασίας και πώς οι βορειοκορεατικές αρχές αυστηροποιούν τους ελέγχους των εργατών για να τους εμποδίσουν να δραπετεύσουν.
Ο Τζιν, ένας από τους εργάτες, λέει στο BBC ότι όταν προσγειώθηκε στην Απω Ανατολή της Ρωσίας, ένας πράκτορας ασφαλείας της Βόρειας Κορέας τον συνόδευσε από το αεροδρόμιο σε ένα εργοτάξιο, και τον διέταξε να μην μιλά σε κανέναν και να μην κοιτά πουθενά. «Ο έξω κόσμος είναι εχθρός μας», του είπε ο πράκτορας. Κατόπιν τον έβαλαν να εργάζεται άμεσα στην κατασκευή πολυκατοικιών, με ωράριο που ξεπερνούσε τις 18 ώρες την ημέρα.
Και οι έξι εργαζόμενοι με τους οποίους συνομίλησε το BBC περιγράφουν τις ίδιες εξαντλητικές εργάσιμες ημέρες. Ξυπνούσαν στις 6 το πρωί και αναγκάζονταν να χτίζουν πολυώροφα διαμερίσματα μέχρι τις 2 το επόμενο πρωί – με μόλις δύο ημέρες ρεπό τον χρόνο.
Ο Τάε, ένας άλλος εργάτης οικοδομών από τη Βόρεια Κορέα, κατάφερε να δραπετεύσει από τη Ρωσία πέρυσι και θυμάται πώς τα χέρια του κόλλαγαν κάθε πρωί, ανίκανα να ανοίξουν, παράλυτα από τη δουλειά της προηγούμενης ημέρας. «Κάποιοι έφευγαν από τη θέση τους για να λαγοκοιμηθούν, ή κοιμούνταν όρθιοι, αλλά οι επόπτες τους έβρισκαν και τους χτυπούσαν», ισχυρίζεται ο Τσαν, ένας άλλος εργάτης.
Νοτιοκορεάτες πανεπιστημιακοί που ταξιδεύουν τακτικά στη Ρωσία για να πάρουν συνεντεύξεις από βορειοκορεάτες εργαζομένους, επιβεβαιώνουν ότι οι συνθήκες εργασίας τους είναι άθλιες. Οι εργάτες εκτίθενται σε επικίνδυνα περιβάλλοντα, ενώ τη νύχτα εξαναγκάζονται να εργάζονται στο σκοτάδι, με ελάχιστο εξοπλισμό ασφαλείας.
Οι δραπέτες λένε στο BBC ότι οι εργάτες είναι περιορισμένοι στα εργοτάξιά τους μέρα νύχτα, όπου τους παρακολουθούν πράκτορες της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας της Βόρειας Κορέας. Κοιμούνται σε βρώμικα, υπερπλήρη εμπορευματοκιβώτια, γεμάτα έντομα, ή στο πάτωμα ημιτελών πολυκατοικιών, με μουσαμάδες τραβηγμένους πάνω από τα κουφώματα για να μην κρυώνουν.
Ο Ναμ, ένας άλλος εργάτης, ισχυρίζεται ότι κάποτε έπεσε τέσσερα μέτρα από το εργοτάξιο και χτύπησε σοβαρά στο πρόσωπό του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εργαστεί. Ακόμα και τότε, οι προϊστάμενοί του δεν τον άφηναν να φύγει από το εργοτάξιο για να επισκεφτεί κάποιο νοσοκομείο.
Στο παρελθόν, δεκάδες χιλιάδες Βορειοκορεάτες εργάζονταν στη Ρωσία κερδίζοντας εκατομμύρια ευρώ ετησίως για λογαριασμό του δικτάτορα της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, και το οικονομικά αδύναμο καθεστώς του. Αλλά το 2019, ο ΟΗΕ απαγόρευσε τη χρησιμοποίηση αυτών των εργαζομένων, σε μια προσπάθεια να διακόψουν τη χρηματοδότηση του Κιμ και να τον εμποδίσουν να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα – οπότε οι περισσότεροι επέστρεψαν στην πατρίδα τους.
Αλλά πέρυσι, πάνω από 10.000 εργάτες στάλθηκαν εκ νέου στη Ρωσία, όπως λέει αξιωματούχος των νοτιοκορεατικών μυστικών υπηρεσιών που μίλησε στο BBC. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του, φέτος αναμένονταν ακόμη περισσότεροι, με την Πιονγιάνγκ να αποστέλλει πιθανότατα περισσότερους από 50.000 εργάτες. Η ξαφνική εισροή σημαίνει ότι οι βορειοκορεάτες εργάτες βρίσκονται πλέον «παντού στη Ρωσία», σύμφωνα με τον πράκτορα.
Ενώ οι περισσότεροι εργάζονται σε μεγάλης κλίμακας κατασκευαστικά έργα στη Ρωσία, άλλοι έχουν τοποθετηθεί σε εργοστάσια ένδυσης και κέντρα πληροφορικής, κατά παράβαση των κυρώσεων του ΟΗΕ, που απαγορεύουν τη χρήση βορειοκορεατικού εργατικού δυναμικού.
Τα επίσημα στοιχεία της ρωσικής κυβέρνησης δείχνουν ότι πάνω από 13.000 Βορειοκορεάτες εισήλθαν στη χώρα το 2024 – δέκα φορές περισσότεροι σε σχέση με το 2023. Σχεδόν 8.000 από αυτούς εισήλθαν με φοιτητικές βίζες, αλλά, σύμφωνα με τον αξιωματούχο των νοτιοκορεατικών μυστικών υπηρεσιών και άλλους ειδικούς, αυτή είναι μια τακτική που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να παρακάμψει τις απαγορεύσεις του ΟΗΕ.
Τον Ιούνιο, ο Σεργκέι Σοϊγκού, ανώτερος ρώσος αξιωματούχος, παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι 5.000 Βορειοκορεάτες θα σταλούν για την ανοικοδόμηση του Κουρσκ, μιας ρωσικής περιοχής που κατέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις πέρυσι, οι οποίες έκτοτε έχουν απωθηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, κάποιοι Βορειοκορεάτες θα αναπτυχθούν σύντομα σε έργα ανοικοδόμησης ουκρανικών εδαφών που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.
Η Ρωσία αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη εργατικού δυναμικού ελέω του πολέμου στην Ουκρανία και της αποχώρησης χιλιάδων νεαρών Ρώσων από τη χώρα την τελευταία τριετία, οπότε οι βορειοκορεάτες εργάτες προσφέρουν την τέλεια λύση – είναι φθηνοί, εργατικοί και δεν μπλέκουν σε μπελάδες.
Αυτές οι εργασίες του κατασκευαστικού κλάδου στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα περιζήτητες στη Βόρεια Κορέα, καθώς υπόσχονται καλύτερες αποδοχές από την εργασία εντός της χώρας. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι ελπίζουν να ξεφύγουν από τη φτώχεια και να μπορέσουν να αγοράσουν ένα σπίτι για την οικογένειά τους, ή να ξεκινήσουν μια επιχείρηση όταν επιστρέψουν.
Μόνο οι πιο έμπιστοι άνδρες επιλέγονται μετά από αυστηρό έλεγχο, ενώ παράλληλα πρέπει να αφήσουν πίσω τις οικογένειές τους. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους αποστέλλεται απευθείας στο βορειοκορεατικό κράτος εν είδει «αμοιβής πίστης». Το υπόλοιπο ποσό, ανάμεσα στα 86 και τα 172 ευρώ το μήνα, καταγράφεται σε μια λίστα λογαριασμών. Οι εργαζόμενοι λαμβάνουν αυτά τα χρήματα μόνο όταν επιστρέφουν σπίτι τους – μια τακτική ώστε να μην λιποτακτήσουν.
Οι εργάτες σύντομα συνειδητοποιούν με πόνο ότι η αμοιβή τους είναι πέντε φορές χαμηλότερη –και τρεις φορές περισσότερη– από εκείνη άλλων εργατών οικοδομών από την κεντρική Ασία στη Ρωσία. Ο Τάε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι όταν το έμαθε, άρχισε να αισθάνεται σαν «έγκλειστος σε στρατόπεδο εργασίας – σε μια φυλακή χωρίς κάγκελα». Οι άλλοι εργάτες τους αποκαλούν «σκλάβους» και «μηχανές με ομιλία, όχι ανθρώπους».
Ο Τάε πήρε την απόφαση να αυτομολήσει αφού είδε βίντεο στο YouTube που έδειχναν πόσο πληρώνονταν οι εργάτες στη Νότια Κορέα. Ενα βράδυ, έβαλε τα πράγματά του σε μια σακούλα απορριμμάτων, έβαλε μια κουβέρτα κάτω από τα σεντόνια του για να φαίνεται ότι κοιμόταν, και βγήκε κρυφά από το εργοτάξιο. Κάλεσε ένα ταξί και ταξίδεψε χιλιάδες χιλιόμετρα σε όλη τη Ρωσία για να συναντήσει έναν δικηγόρο, ο οποίος τον βοήθησε να οργανώσει το ταξίδι του για τη Σεούλ.
Τα τελευταία χρόνια, ένας μικρός αριθμός εργαζομένων έχουν καταφέρει να οργανώσουν τις αποδράσεις τους, χρησιμοποιώντας απαγορευμένα μεταχειρισμένα κινητά τηλέφωνα που αγοράζουν αποταμιεύοντας το μικρό ημερήσιο χαρτζιλίκι το οποίο λαμβάνουν για τσιγάρα και αλκοόλ.
Σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν αυτές τις αποδράσεις, οι αρχές της Βόρειας Κορέας περιορίζουν επιπλέον την ήδη ελάχιστη ελευθερία των εργαζομένων. Παράλληλα, τους υποβάλουν σε πιο συχνές ιδεολογικές εκπαιδεύσεις και συνεδρίες αυτοκριτικής, στις οποίες εξαναγκάζονται να δηλώσουν την πίστη τους στον Κιμ και να καταγράψουν τις αποτυχίες τους.
Οι σπάνιες ευκαιρίες για εγκατάλειψη των εργοταξίων έχουν επίσης μειωθεί. Οι εργάτες έβγαιναν έξω σε ομάδες μία φορά το μήνα, αλλά πρόσφατα αυτές οι μετακινήσεις έχουν σχεδόν μηδενιστεί. Οι όποιες έξοδοι τους ελέγχονται αυστηρότερα, καθώς από το 2023 τους επιτρέπεται να κυκλοφορούν σε ομάδες των πέντε ατόμων, ενώ παρακολουθούνται και πιο έντονα, σύμφωνα με νοτιοκορεάτες ακτιβιστές που βοηθούν στη διάσωσή τους από τη Ρωσία.
Σε αυτό το κλίμα, όλο και λιγότεροι εργάτες καταφέρνουν να δραπετεύσουν. Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας λέει στο BBC ότι ο αριθμός των Βορειοκορεατών που καταφέρνουν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία κάθε χρόνο και να καταφθάσουν στη Σεούλ έχει μειωθεί στο μισό από το 2022 – από περίπου 20 ετησίως σε μόλις 10.
Αναλυτές των σχέσεων ανάμεσα στα δύο κορεατικά κράτη αναμένουν την άφιξη πολλών περισσότερων εργαζομένων στη Ρωσία μέσα στους επόμενους μήνες. Μιλούν για τη «σκοτεινή κληρονομιά» των σχέσεων του Πούτιν με τον Κιμ, και υποστηρίζουν ότι οι εργαζόμενοι από τη Βόρεια Κορέα θα συνεχίσουν να καταφθάνουν στη Ρωσία πολύ μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία και τη διακοπή της ανάπτυξης στρατιωτών και όπλων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
