443
| REUTERS/Hannah McKay/Pool/File Photo

Ο Κάρολος Γ’ νέος μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2022, 10:04
| REUTERS/Hannah McKay/Pool/File Photo

Ο Κάρολος Γ’ νέος μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2022, 10:04

Παρά τη, μάλλον αφελή και ραμαντική, παραφιλολογία των τελευταίων ετών περί «παραίτησης» του ηλικιωμένου Καρόλου από τον θρόνο, υπέρ του λαμπερού γιου του, Γουίλιαμ, το Μπάκιγχαμ ξεκαθάρισε άμεσα, από τη στιγμή του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ το βράδυ της Πέμπτης, ότι νέος βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας –και χωρών όπως ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία– είναι ο 74χρονος έως τώρα πρίγκιπας της Ουαλίας. «Η βασίλισσα πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς!».

Η ανακήρυξη του Καρόλου σε μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου είναι να γίνει από το Συμβούλιο Ενθρόνισης. Κατά τη διάρκεια της τελετής ανακήρυξης όλοι οι άνδρες του Συμβουλίου Ενθρόνισης υποχρεούνται να φορούν πρωινό κοστούμι με μαύρες ή σκούρες γραβάτες.

Στο εξής θα αποκαλείται βασιλιάς Κάρολος ο Γ’, ενώ η σύζυγός του, Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, θα φέρει τον τίτλο της «βασιλικής συζύγου» (Queen concort).

Ο νέος βασιλιάς θα απευθύνει το πρώτο του διάγγελμα στον βρετανικό λαό την Παρασκευή.

Αργότερα θα συνεδριάσει το κοινοβούλιο για να αποτίσει φόρο τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ και να εγκρίνει το μήνυμα συλλυπητηρίων. Κατόπιν οι εργασίες του θα ανασταλούν για 10 ημέρες.

Στις 15:30 η πρωθυπουργός της χώρας Λιζ Τρας και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου της θα μεταβούν στο παλάτι του Μπάκιγχαμ για ακρόαση με τον νέο βασιλιά.

Από το Σάββατο η σορός της βασίλισσας, κατά μία εκδοχή, αναμένεται να μεταφερθεί με το βασιλικό τρένο από το Μπαλμόραλ στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Ωστόσο, κατά άλλες πληροφορίες, θα μεταφερθεί οδικώς στο παλάτι του Χόλιρουντ στο Εδιμβούργο και την επομένη στον καθεδρικό ναό της πόλης, τον Αγιο Τζάιλς, όπου θα τελεστεί λειτουργία παρουσία του νέου βασιλιά.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ θα έχει ήδη ξεκινήσει περιοδεία σε όλες τις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ορίζει το πρωτόκολλο. Πρώτος σταθμός του θα είναι η Σκωτία, κατόπιν θα μεταβεί στην Βόρεια Ιρλανδία και έπειτα στην Ουαλία.

Μεθαύριο Κυριακή η σορός της βασίλισσας, σύμφωνα πάντα με το δεύτερο σενάριο, θα μεταφερθεί με αεροσκάφος της RAF (της Πολεμικής Αεροπορίας) στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Νόρθχολντ του δυτικού Λονδίνου και από εκεί οδικώς στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Την Δευτέρα, πάνω σε κιλλίβαντα, συνοδεία στρατιωτικής πομπής και συγγενών, η σορός θα μεταφερθεί από το παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Κοινοβούλιο όπου θα παραμείνει για τριήμερο λαϊκό προσκύνημα.

Δέκα ημέρες μετά τον θάνατο της, θα τελεστεί η κηδεία της βασίλισσας. Η ημέρα αυτή, κατά την οποία θα κηρυχθεί εθνικό πένθος, θα είναι επίσημη αργία.

Κατά πληροφορίες, η σορός της βασίλισσας θα μεταφερθεί στις 10:50 από το κοινοβούλιο στο Αβαείο του Γουέστμινστερ όπου θα πραγματοποιηθεί μεγαλοπρεπής πολιτειακή κηδεία παρουσία ξένων ηγετών.

Πριν από την τελετή, θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλη τη χώρα.

Αργότερα, η σορός θα μεταφερθεί στο κάστρο του Ουίνδσορ όπου περί τις 16:00 θα λάβει χώρα τελετή στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπου είχε τελεστεί επίσης η κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...