353
|

Η κηδεία της ζωής μας

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 9 Σεπτεμβρίου 2022, 08:49

Η κηδεία της ζωής μας

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 9 Σεπτεμβρίου 2022, 08:49

Οταν έβλεπα το «The Crown» αναρωτιόμουν αν η βασίλισσα υπήρξε ποτέ ευτυχισμένη ως άνθρωπος. Και κατάλαβα ότι η ερώτησή μου ήταν εντελώς άστοχη. Η Ελισάβετ δεν υπήρξε ούτε ευτυχισμένη ούτε δυστυχισμένη. Και αν ήταν κάποτε, θα το ξέχασε όταν ο Αρχιεπίσκοπος τοποθέτησε το στέμμα στη νεανική της κεφαλή. Τότε αποποιήθηκε την ανθρώπινη φύση της. Δεν υπηρέτησε έναν θεσμό. Εγινε η ίδια θεσμός.

Η Ελισάβετ ήταν μία παγκόσμια σταθερά. Σχεδόν τρεις γενιές έζησαν θεωρώντας τη βασίλισσα ως κάτι δεδομένο με ισχύ φυσικών νόμων. Ο Βόρειος και ο Νότιος Πόλος, ο ισημερινός και η Ελισάβετ της Αγγλίας. Και τώρα η βασίλισσα δεν υπάρχει. Εντάξει, δεν χάνεται και το έδαφος κάτω από τα πόδια σου, απλώς θέλεις κάποιο χρόνο να το συνηθίσεις. Πίστευες ότι δεν θα συμβεί ποτέ ή, τέλος πάντων, θα τραβούσε και άλλο. Γιατί ήταν το αντίστοιχο του Big Ben. Και προφανώς η πιο αναγνωρίσιμη ανθρώπινη μορφή στον πλανήτη. Με το πρόσωπό της χαραγμένο σε κέρματα, τυπωμένο στα νομίσματα, πάνω σε ποτήρια και πιάτα, σε μπλούζες και σε σουβενίρ. Και αυτά θα μείνουν, θα τα πιάσουν στα χέρια τους άνθρωποι που είναι σήμερα αγέννητοι. Και ύστερα σου λένε για παρακαταθήκη και legacy…

Η Ελισάβετ Α’ ήταν κόρη του Ερρίκου Η’ και της Αν Μπολέιν. Η αποκαλούμενη και «Παρθένος Βασίλισσα», καθώς έμεινε ανύμφευτη αν και υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι συναντούσε κάποιους ευγενείς. Η ίδια έλεγε ότι παντρεύτηκε το βασίλειό της. Η Ελισάβετ Β’ γνώρισε μόνο έναν άνδρα στη ζωή της, τον Φίλιππο, από τον οποίο δεν βρήκε ανταπόκριση στη συζυγική πίστη. Απέκτησε παιδιά, εγγόνια, δισέγγονα. Εζησε σκάνδαλα που κατάφεραν να λερώσουν μόνο τις γαλότσες της, ταξίδεψε σε εκατό χώρες  και ήταν η πλουσιότερη και διασημότερη γυναίκα στον κόσμο. Οταν ανατρέχεις σε όλα αυτά, πάντα επανέρχεται το ερώτημα για την προσωπική ευτυχία της, ακόμα και αν ξέρεις ότι δεν υπάρχει απάντηση σε αυτό. Θα ήταν υπέροχο αν κρατούσε ένα μυστικό ημερολόγιο για να αποκαλυφθεί μετά τον θάνατο της. Αποκλείεται. Μπορεί να τη διέκρινε βρετανικό φλέγμα, αλλά μέχρι ενός σημείου.

Ναι, θα παρακολουθήσουμε την κηδεία της, ανάμεσα σε δισεκατομμύρια άλλους τηλεθεατές. Και θα είναι η κηδεία της ζωής μας. Το ζήσαμε και αυτό. Τώρα μένει να γυρίσει ο κόσμος ανάποδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News