332
Ο βασιλιάς Κάρολος δωρίζει μέρος των κερδών του στο βρετανικό Δημόσιο | Reuters

Ο Κάρολος επιστρέφει κέρδη του Στέμματος στο Δημόσιο

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2023, 20:22
Ο βασιλιάς Κάρολος δωρίζει μέρος των κερδών του στο βρετανικό Δημόσιο
|Reuters

Ο Κάρολος επιστρέφει κέρδη του Στέμματος στο Δημόσιο

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2023, 20:22

Ο Κάρολος Γ’ της Βρετανίας είναι γνωστός εδώ και δεκαετίες για τις οικολογικές ευαισθησίες και τις δημόσιες παρεμβάσεις του για το περιβάλλον. Σε μια από τις πρώτες πρωτοβουλίες της θητείας του ως βασιλιάς, ο Κάρολος ανακοίνωσε την επιστροφή ενός μεγάλου ποσού από την εκμετάλλευση έξι νέων αιολικών πάρκων που ανήκουν στην περιουσία του Στέμματος.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες ρυθμίσεις της βασιλικής χρηματοδότησης από το βρετανικό Δημόσιο, που είναι ύψους 86,3 εκατ. λιρών ετησίως, ο μονάρχης λαμβάνει το 25% του ετήσιου πλεονάσματος της βασιλικής περιουσίας. Το ποσοστό αυτό περιλαμβάνει ένα 10% για τις απαραίτητες ανακαινίσεις του παλατιού του Μπάκιγκχαμ.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας για τη λειτουργία των έξι νέων αιολικών πάρκων σε περιοχές που ανήκουν στο Στέμμα αναμένεται να δημιουργήσουν ένα τεράστιο πλεόνασμα στα κέρδη της βασιλικής περιουσίας, το οποίο κανονικά θα αύξανε το ποσοστό της δημόσιας χρηματοδότησης με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Η ανακοίνωση του Καρόλου σημαίνει ότι, επί της ουσίας, αποποιείται των κερδών του Στέμματος από τα πάρκα και τα επιστρέφει στον δημόσιο κορβανά, ώστε να χρησιμοποιηθούν για το «ευρύτερο δημόσιο καλό».

Δεν είναι ακόμη γνωστό το τελικό ποσό που θα δωρίσει ο βασιλιάς στο Δημόσιο με αυτή την κίνηση, αλλά υπολογίζεται σε πολλά εκατομμύρια λίρες. Η «βασιλική περιουσία», ένα αρχαίο χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει γη και κτίσματα, ανήκει δικαιωματικά στο Στέμμα, αλλά όχι στην προσωπική περιουσία του μονάρχη.

Ο βασιλιάς παραδίδει τα ετήσια κέρδη του χαρτοφυλακίου στο βρετανικό υπουργείο Οικονομικών, με αντάλλαγμα τη «βασιλική δωρεά», το ποσό με το οποίο το Δημόσιο χρηματοδοτεί τα έξοδα της μοναρχίας. Μέσα στην εβδομάδα, ο οικονομικός υπεύθυνος του παλατιού επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και τον υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, για να αιτηθεί μιας «κατάλληλης μείωσης» του ποσοστού των κερδών της «βασιλικής περιουσίας» που χρησιμοποιούνται για τη «βασιλική δωρεά».

Η «βασιλική δωρεά», που καλύπτει τα έξοδα της βασιλικής οικογένειας και εκείνα των επίσημων βασιλικών εκδηλώσεων, αυξήθηκε το 2017, από το 15% του βασιλικού περιουσιακού πλεονάσματος στο 25%, ώστε να καλυφθούν τα έξοδα επισκευών και ανακαινίσεων στο παλάτι. Τα έξοδα σε βάθος δεκαετίας υπολογίζονται στο ποσό των 369 εκατ. λιρών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...