938
| CreativeProtagon

Ο Καλλιάνος και η συζήτηση περί ιατρικής κρίσης

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2024, 19:45
|CreativeProtagon

Ο Καλλιάνος και η συζήτηση περί ιατρικής κρίσης

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2024, 19:45

Ένα ζήτημα με πολλές πτυχές και αναγνώσεις -και με «σύγκρουση» αρμοδιοτήτων- αναδεικνύεται το τελευταίο 24ωρο μέσα από την απώλεια ενός ανθρώπου και την συζήτηση για τις συνθήκες υπό τις οποίες ο ίδιος νοσηλεύθηκε ως βαριά ασθενής σε ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά νοσοκομεία. Στο επίκεντρο αυτής της συζήτησης θα μπορούσε να είναι η ιατρική κρίση και ποιος μπορεί να την… κρίνει.

Ο ασθενής ήταν ο πατέρας του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Καλλιάνου, ο οποίος δημοσιοποίησε στα κοινωνικά δίκτυα την σοβαρή κατάσταση της υγείας του πατέρα του θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να καταγγείλει τις συνθήκες της περίθαλψής του σε μεγάλο πανεπιστημιακό νοσοκομείο και συγκεκριμένα στο Αττικόν.

Ο κυβερνητικός βουλευτής κατήγγειλε επί της ουσίας ότι ο ασθενής πατέρας του δεν εισήχθη έγκαιρα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), παρά τις εκκλήσεις του ίδιου και της υπόλοιπης οικογένειάς του. Ο Γιάννης Καλλιάνος δεν δήλωσε αρμόδιος να κρίνει ένα αμιγώς ιατρικό ζήτημα -την εισαγωγή σε ειδική μονάδα- αλλά επικαλέστηκε την ιατρική ιδιότητα του αδελφού του και την κατάσταση του ασθενούς όπως (υποκειμενικά;) την έβλεπαν οι δικοί του άνθρωποι.

«Ο αδερφός μου είναι γιατρός στην Κύπρο, τον είδε στην κατάσταση αυτή και είπε να μπει στην πλατφόρμα και να εισαχθεί σε ΜΕΘ, γιατί δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να είναι καλά. Ο γιατρός που τον χειρούργησε μαζί με όλη την ομάδα μας είπαν ότι δεν υπάρχει λόγος και ότι “υπογράφουμε όλοι” ότι είναι καλά… Έχουν στερέψει τα δάκρυα μου να τους παρακαλάω να τον βάλουν σε μια ΜΑΦ (σ.σ. Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας). Τελικά, ο πατέρας μου έκανε αποκορεσμό και έπαθε και ανακοπή σήμερα και τον διασωλήνωσαν και τον έβαλαν στην Εντατική… Δεν είχε οξυγόνο καθόλου και πέρναγε μια νοσοκόμα κάθε 4 ώρες. Αυτή είναι η κατάσταση σ’ αυτό το ελληνικό νοσοκομείο, δεν ξέρω τι άλλο να κάνω, έκανα τα πάντα», έγραψε την Τετάρτη στα κοινωνικά δίκτυα ο κ. Καλλιάνος.

Είναι φανερό ότι το υπουργείο Υγείας μένει εκτός του κάδρου της καταγγελίας η οποία στρέφεται κατά των ιατρικών αποφάσεων και της κατάστασης του νοσοκομείου. Αμφισβητείται δηλαδή ευθέως η ιατρική κρίση επί ενός συγκεκριμένου περιστατικού. Μάλιστα, σε άλλη ανάρτηση, την Πέμπτη, ο βουλευτής κατονομάζει δημοσίως τον θεράποντα γιατρό καταγγέλλοντας για άλλη μια φορά την κρίση του.

Όμως, ποιος είναι αρμόδιος για την κατάσταση των νοσοκομείων; Και βέβαια, ποιος έχει την αρμοδιότητα να αξιολογήσει τις θεραπευτικές επιλογές που γίνονται από τους θεράποντες ιατρούς;

Ήταν αναμενόμενο να αντιδράσει ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, όπως άλλωστε ανέφερε και ο ίδιος «δεν συνηθίζει να κρύβεται». Ο κ. Γεωργιάδης είπε:

«Η διαδικασία εισόδου ενός ασθενούς σε ΜΕΘ είναι διαφανής, σύμφωνα με αυστηρά ιατρικά κριτήρια. Το Υπουργείο και εγώ προσωπικά δεν αναμειγνυόμαστε -αξιωματικά- σε αυτή την αμιγώς ιατρική διαδικασία. Τις αποφάσεις τις παίρνουν οι γιατροί με επιστημονικά κριτήρια. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο ιατρικό μας προσωπικό και στην προκειμένη περίπτωση η νόμιμη διαδικασία και τα νόμιμα κριτήρια έχουν τηρηθεί απολύτως. Σας διαβεβαιώ ότι κανένας από το νοσοκομείο δεν αδιαφόρησε».

Κατόπιν αυτού, ο βουλευτής επανήλθε με νεότερη ανάρτηση διευκρινίζοντας: «Αγαπητέ φίλε μου Άδωνι, δεν τα βάζω μαζί σου. Τα πρωτόκολλα είναι συγκεκριμένα και δεν θελήσαμε να παραβούμε κανένα από αυτά. Ξέρουμε όμως και οι δυό μας, πολύ καλά το ξέρουμε φίλε Άδωνι, τι ήταν αυτό που δεν εφαρμόστηκε για 4-5 ολόκληρες μέρες. Και δεν φταίς εσύ για αυτό, φταίει η κλινική που ήταν ο πατέρας μου και οι γιατροί που τον “παρακολουθούσαν” και που έλεγαν ότι ο άνθρωπος πηγαίνει πολύ καλά ενώ καθημερινά το οξυγόνο του μειωνόταν. Έτσι δεν έλεγαν; Εσύ, σωστά λες, δεν μπορείς να παρέμβεις για το ποιος θα μπει στην ΜΕΘ. Κρίνουν όμως οι γιατροί».

Τι είναι αυτό πού ξέρουν πολύ καλά και οι δύο; Τι δεν εφαρμόστηκε; Καμιά από τις δύο πλευρές δεν συνέχισε τον -από κοινωνικών δικτύων- διάλογο ώστε να μάθουμε και οι εικασίες σε τόσο λεπτά ζητήματα όπως η βαριά ασθένεια, πολλώ δε μάλλον ο θάνατος, ενός ανθρώπου δεν αρμόζουν.

Τώρα, ως προς το τι κρίνουν οι γιατροί, μια απάντηση επιχείρησε το Αττικό νοσοκομείο, που εξέδωσε εκτενές ανακοινωθέν το οποίο με τη σειρά του ανοίγει και άλλα ζητήματα σε αυτή τη συζήτηση.

Η ανακοίνωση υπογράφεται από τον διοικητή και περιλαμβάνει πολλές λεπτομέρειες για το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς,  γεγονός που θα πρέπει να συζητηθεί  με όρους ιατρικού απορρήτου (ο ασθενής αναφέρεται ονομαστικά).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, η εισαγωγή ασθενών σε ΜΕΘ διέπεται από αυστηρά κριτήρια τα οποία ο συγκεκριμένος ασθενής μέχρι ενός σημείου δεν πληρούσε  – στη συνέχεια της νοσηλείας του ήταν εντός κριτηρίων.

Η ίδια ανακοίνωση πάντως αναφέρει και μια φράση-κλειδί σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των μονάδων εντατικής θεραπείας: «Αξιολογήθηκε από τη ΜΕΘ και αποφασίστηκε η εισαγωγή του».

Τα κριτήρια και η κρίση

Η πιο πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου για τη λειτουργία των ΜΕΘ δεν αναφέρει κανένα κριτήριο εισαγωγής των ασθενών. Αναφέρει όμως: «Οι ιατροί στις ΜΕΘ καθορίζουν τα κριτήρια εισαγωγής και εξόδου και έχουν την ευθύνη της εκπόνησης διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων ώστε να υπάρχει ομοιόμορφη αντιμετώπιση των ασθενών»

Η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) έχει καθορίσει κριτήρια εισαγωγής, «με στόχο το μέγιστο δυνατό όφελος τόσο για τον ασθενή, όσο και για το κοινωνικό σύνολο». Όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο, «η εισαγωγή στη ΜΕΘ πρέπει να αποφασίζεται λαμβάνοντας υπ’ όψιν την βαρύτητα και την πρόγνωση της νόσου, τις συνοσηρότητες, το προσδόκιμο επιβίωσης, την ποιότητα της ζωής του ασθενούς και τις εκπεφρασμένες θέσεις του σχετικά με το βαθμό υποστήριξης που επιθυμεί». Οι λεπτομέρειες των κριτηρίων και προτεραιοτήτων θα ήταν αδύνατο να γίνουν κατανοητές από μη εξειδικευμένους γιατρούς.

Το ίδιο, προφανώς, ισχύει και για την ιατρική κρίση η οποία δεν μπορεί να αξιολογηθεί με όρους πολιτικής, κάθε είδους ιδιοτήτων, κοινωνικής δικτύωσης ή καθημερινού διαλόγου. Η ιατρική κρίση (πρέπει να) διατυπώνεται με επιστημονικούς όρους και με τέτοιους θα πρέπει να αξιολογείται. Το ΕΣΥ και η Δικαιοσύνη – στην οποία ως φαίνεται οδηγείται η υπόθεση- διαθέτει τέτοιους μηχανισμούς που μπορούν να δώσουν τις απαντήσεις.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...