534
Ο Ντάγκλας Χάρλεϊ και ο Ρόμπερτ Μπίνκεν καθ' οδόν προς τη βάση εκτόξευσης. Ωστόσο το ταξίδι ακυρώθηκε 16 λεπτά και 54 δευτερόλεπτα πριν την εκκίνηση | NASA/Bill Ingalls/Handout via REUTERS.

O κακός καιρός «έφαγε» την «αμερικανική» αποστολή της NASA

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2020, 08:46
Ο Ντάγκλας Χάρλεϊ και ο Ρόμπερτ Μπίνκεν καθ' οδόν προς τη βάση εκτόξευσης. Ωστόσο το ταξίδι ακυρώθηκε 16 λεπτά και 54 δευτερόλεπτα πριν την εκκίνηση
| NASA/Bill Ingalls/Handout via REUTERS.

O κακός καιρός «έφαγε» την «αμερικανική» αποστολή της NASA

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2020, 08:46

Ολα ήταν έτοιμα για την πρώτη μετά από δέκα χρόνια αποστολή αστροναυτών των ΗΠΑ με εκτόξευση από αμερικανικό έδαφος. Ακόμα και ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μάικ Πενς είχαν μεταβεί στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα για να συμμετάσχουν σε μια διαστημική φιέστα που θα έφερνε και πάλι την Αμερική στο Διάστημα, χωρίς την ανάγκη των Ρώσων –μια καλή προεκλογική στιγμή για τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο.

Ολα ήταν έτοιμα, εκτός από τον καιρό.

Η αντίστροφη μέτρηση για την «αμερικανική εκτόξευση» σταμάτησε. Ο καιρός ανέβαλε την αποστολή (REUTERS/Thom Baur)

Δύο αμερικανοί αστροναύτες θα ξεκινούσαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) από την Φλόριντα το ταξίδι τους για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ομως η κακοκαιρία και η πιθανή εκδήλωση κεραυνών που θα έθετε σε κίνδυνο την αποστολής δεν επέτρεψε την εκτόξευση -ακυρώθηκε λίγα λεπτά πριν το προγραμματισμένο. Η NASA ανακοίνωσε ότι θα γίνει μια νέα προσπάθεια το προσεχές Σάββατο ευελπιστώντας σε βελτίωση του καιρού.

Οπως ανέφερε το Reuters το κέντρο ελέγχου της αποστολής περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή μήπως οι καιρικές συνθήκες μεταβληθούν τόσο ώστε να μπορεί να δώσει το πράσινο φως για την εκτόξευση αλλά 16 λεπτά πριν την εκτόξευση αποφασίστηκε η αναβολή της.

Ηταν μια ατυχής στιγμή για τη NASA αλλά κυρίως για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, βαλλόμενος πανταχόθεν λόγω του κορονοϊού, ήλπιζε σε μια πανηγυρική εκτόξευση των ΗΠΑ προς το Διάστημα.

Εχουν περάσει σχεδόν δέκα χρόνια από την τελευταία φορά που οι ΗΠΑ έστειλαν μόνες τους αστροναύτες στο Διάστημα.

To 2011 η NASA αποφάσισε να αποσύρει τα διαστημικά λεωφορεία της που για 30 χρόνια μετέφεραν προσωπικό στην στρατόσφαιρα και για μια δεκαετία οι ΗΠΑ ήταν «υποχρεωμένες» να στέλνουν τους αστροναύτες τους στη Ρωσία για ταξιδεύουν από εκεί, από το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, με τα ρωσικά σκάφη «Σογιούζ» προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το τέλος της περιόδου εξάρτησης των ΗΠΑ από τη Μόσχα είναι ένα από τα σχέδια της διοίκησης Τραμπ και της NASA. Αν όλα πάνε καλά και καιρού επιτρέποντος, το Σάββατο θα γίνει η πρώτη μετά από δέκα χρόνια εκτόξευση αμερικανών αστροναυτών από αμερικανικό έδαφος και μάλιστα με ολοκαίνουργιο μη ρωσικό μέσο μεταφοράς.

Οι αστροναύτες Ρόμπερτ Μπίνκεν και ο Ντάγκλας Χάρλεϊ θα ταξιδέψουν με ένα σκάφος (Crew Dragon) και έναν πύραυλο (Falcon) ιδιοκτησίας της Space X, της ιδιωτικής διαστημικής εταιρείας του αμερικανικού μεγιστάνα Ελον Μασκ.

Ο Ελον Μασκ (αριστερά) και ο διευθυντής της NASA Τζιμ Μπράιντεσταϊν, φορώντας μάσκες, ποζάρουν πίσω από τον Ντάγκλας Χάρλεϊ και τον Ρόμπερτ Μπίνκεν λίγο προτού οι δύο τελευταίοι μεταβούν στην πλατφόρμα Pad39A, για να επιβιβαστούν στο SpaceX Falcon 9. Τελικά το ταξίδι δεν έγινε (NASA/Handout via REUTERS)

Η NASA αποφάσισε σε πρώτη τουλάχιστον φάση να μην επενδύσει στην κατασκευή νέων δικών της διαστημοπλοίων και πυραύλων αλλά να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα.

Για τη μεταφορά των αστροναυτών της στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό η αμερικανική διαστημική υπηρεσία συνεργάζεται με την Space X και την Boeing.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει αποκλειστική συνεργασία της NASA με τις ιδιωτικές εταιρείες και τα μέσα μεταφοράς που θα παρέχουν στην αμερικανική διαστημική υπηρεσία θα μπορούν να τα παρέχουν και σε άλλους «πελάτες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...