681
| Nick Paleologos / SOOC

Ο Γιάνης Βαρουφάκης για το άρθρο του Protagon και τη μη άρση της ασυλίας του

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2020, 11:45
| Nick Paleologos / SOOC

Ο Γιάνης Βαρουφάκης για το άρθρο του Protagon και τη μη άρση της ασυλίας του

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2020, 11:45

Με αφορμή το άρθρο του Protagon για τη μη άρση της ασυλίας του Γιάνη Βαρουφάκη για τα όσα συνέβησαν στην Αίγινα την περίοδο της καραντίνας την περασμένη άνοιξη, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, έστειλε στο Protagon την παρακάτω επιστολή:

«Με κατάπληξη διαβάσαμε το άρθρο με τίτλο “Βαρουφάκης: Καταδίκαζε τη βουλευτική ασυλία – αλλά η Βουλή τον κάλυψε για τα πηγαινέλα στην Αίγινα” που φέρει την υπογραφή Protagon Team και αναρτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2020 στην ιστοσελίδα protagon.gr, λίγες ώρες μετά την απόριιψη, από την Ολομέλεια της Βουλής, της αίτησης άρσης ασυλίας και μάλιστα με συντροπτική πλειοψηφία 282 ψήφων κατά και μόλις 11 υπέρ.

» Είναι απορίας άξιον πώς η μετάβαση ενός βουλευτή και προέδρου κοινοβουλευτικής ομάδας στη Βουλή προκειμένου να εκπληρώσει τα βουλευτικά του καθήκοντα να χαρακτηρίζεται από τους συντάκτες ως “πηγαινέλα”. Είναι επίσης, απορίας άξιο πώς η συντακτική ομάδα δεν έλαβε υπόψη ούτε το περιεχόμενο του υπομνήματος που κατέθεσα στην επιτροπή ούτε το περιεχόμενο της δημόσιας τοποθέτησής μου από το βήμα της Βουλής που απαντά σε όλες τις αιτιάσεις.

» Οσον αφορά το σύννομο της μετακίνησης σε αυτό απαντούν αφενός το Σύνταγμα, άρθρο 62, που προβλέπει ότι ο Βουλευτής δεν περιορίζεται χωρίς την άδεια του Σώματος, και αφετέρου η υπουργική απόφαση που προέβλεπε ότι ο περιορισμός στις μετακινήσεις δεν καταλαμβάνει μέλη της Κυβέρνησης, Υπουργούς, Βουλευτές κ.λπ. για εκπλήρωση των καθηκόντων του βουλευτικών καθηκόντων. 

» Οσον αφορά την σκωπτική αναφορά σας στην πρόταση του ΜέΡΑ25 σχετικά με την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, σας παραθέτω το σχετικό απόσπασμα από την ομιλία μου (επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο από τα πρακτικά της Βουλής): “Πρώτον, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν θα διανοούμην να κρυφτώ πίσω από τη βουλευτική ασυλία για οποιαδήποτε κατηγορία εναντίον μου αφορούσε αστική ή ποινική ευθύνη. Στο ΜέΡΑ25 προτείνουμε την άρση της βουλευτικής ασυλίας. Ποτέ δεν προτείναμε την άρση του δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης των Βουλευτών κατά την άσκηση των βουλευτικών μας καθηκόντων. Επιπλέον, να σας θυμίσω κάτι που ισχύει για μας τους Βουλευτές που δεν ισχύει για τους πολίτες. Οταν δεχόμαστε μια μήνυση ως Βουλευτές ακόμα και η πιο απίθανη μήνυση πηγαίνει στην επιτροπή δεοντολογίας και καταλήγεια στην Ολομέλεια. Εθιμικά. Δεν είναι λάθος αυτό. Δεν ασκώ κριτική. Απλά το παρατηρώ. Αντίθετα, για πολίτες μη Βουλευτές, αφάσιμες υποθέσεις μπορούν να μπουν στο αρχείο. Η συγκεκριμένη δικογραφία είναι όχι μόνο αβάσιμη, αλλά όπως είπα και προηγουμένως πλήττει το Σύνταγμα. Η πρόταση του ΜέΡΑ25 για κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας έρχεται με την προϋπόθεση της προστασίας όλων των πολιτών από κακεντρεχείς, ανυπόσταστες μηνύσεις που απλά δυσχαιρένουν το έργο της δικαιοσύνης. Για να το πω απλλα, δεν ζητώ από εσάς σήμερα κάτι που εμείς στο ΜέΡΑ25 δεν προτείνουν να ισχύει για όλους του πολίτες. Απόρριψη εκ προοιμίου κάθε αντισυνταγματικής νομικά απαράδεκτης μήνυσης ή δικογραφίας”.

» Οπως διαπιστώνη κάθε καλοπροαίρετος αναγνώστης του παραπάνω αποσπάσματος, το ΜέΡΑ25 προτείνει όχι μόνο την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας αλλά και της υπουργικής, υπό την προϋπόθεση ότι κάθε ανυπόστατη κακεντρεχής μήνυση ή δικογραφία θα τίθεται στο αρχείο. Και αυτό θα ισχύει για όλους τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών.

» Για το κατά πόσο η δικογραφία που σχηματίστηκε εναντίον μου ήταν κακεντρεχής ανυπόσταστη και αντισυνταγματική αποφάνθηκαν τόσο η αρμόδια επιτροπή της Βουλής όσο και η Ολομέλεια. Μάλιστα, η έκθεση της επιτροπής που εισηγήθηκε τη μη άρση της ασυλίας μου ανέφερε επί λέξει τα εξής: “Η Επιτροπή μελέτησε τη δικογραφία και ερεύνησε τα στοιχεία που συνοδεύουν την αίτηση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 43Α και 83 παρ. 3 και 4 του Κανονισμού της Βουλής, καθώς και το κατατεθέν Υπόμνημα του Βουλευτή. Στη συνέχεια, η Επιτροπή κρίνει ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση οι πράξεις, για τις οποίες ζητείται η άρση της ασυλίας του ανωτέρω Βουλευτή και Προέδρου της Κ.Ο. ‘ΜέΡΑ25’, συνδέονται με την πολιτική και κοινβουλευτική δραστηριότητά του και η δίωξή του υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα”.

» Λαμβάνοντας γνώση των ως άνω και θεωρώντας εκ των προτέρων πως η ιστοσελίδα σας υπηρετεί την αντικειμενική ενημέρωση, και την αρχή δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, σύμφωνα με την οποία “η πληροφόρηση είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας” αναμένουμε από σας να δημοσιοποιήσετε την παρούσα επιστολή για την κατά το δυνατόν πληρέστερη και αντικειμενικότερη ενημέρωση των αναγνωστών σας.

Με τιμή, 

Γιάννης Βαρουφάκης»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...