439
| INTIMEnews

Ο Ερντογάν πάει για τη ρεβάνς σε Εβρο και νησιά: Σε τρεις ημέρες επιχείρησαν να περάσουν 1.130 μετανάστες

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2022, 12:58
|INTIMEnews

Ο Ερντογάν πάει για τη ρεβάνς σε Εβρο και νησιά: Σε τρεις ημέρες επιχείρησαν να περάσουν 1.130 μετανάστες

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2022, 12:58

Για δεύτερη φορά, ο Ερντογάν «άνοιξε τις πύλες» και σε μία προσπάθεια να πάρει τη ρεβάνς του χαμένου υβριδικού πολέμου τον Μάρτιο του 2020, επιχειρεί και πάλι να κατακλύσει τον Εβρο και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με «καραβιές» παράνομων μεταναστών.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, το τριήμερο από την Παρασκευή 24 Ιουνίου έως και τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 27 Ιουνίου, σημειώθηκαν 24 απόπειρες εισόδων λέμβων λαθροδιακινητών με περισσότερους από 1.000 μετανάστες (1.130) στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στις θαλάσσιες περιοχές της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Κω και της Ρόδου.

Μόνο στη Λέσβο επιχείρησαν να μπουν στα χωρικά μας ύδατα συνολικά  745 μετανάστες σε 16 περιστατικά.

Χάρη ωστόσο στην επαγρύπνηση και την ετοιμότητα του Λιμενικού Σώματος, δεν κατάφερε να περάσει σε ελληνικά ύδατα ούτε μία από τις λέμβους και όλοι οι επιβαίνοντες περισυλλέγησαν από τουρκικές ακταιωρούς.

Για μία ακόμη φορά, υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, στο πλαίσιο των εφαρμοζόμενων εθνικών μέτρων για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πίεσης, λαμβάνει όλα τα προσήκοντα μέτρα για την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αποφασιστικότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, έχοντας ως πρωταρχικό του μέλημα την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα που αποτελεί την ύψιστη επαγγελματική και ηθική υποχρέωση του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ».

Εικόνα «πολιορκίας» και στον Εβρο

Ιδια εικόνα και στον Εβρο, όπου εδώ και εβδομάδες είναι σε εξέλιξη οργανωμένη, μαζική μετακίνηση χιλιάδων μεταναστών από την τουρκική ενδοχώρα προς τα σύνορα με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News, βάσει των τελευταίων αναφορών και των δελτίων πληροφοριών τόσο από το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης όσο και από τις υπηρεσίες Ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ., υπό την ανοχή των τουρκικών Αρχών τα κυκλώματα των διακινητών έχουν εγκαταστήσει σε χώρους πέριξ οικισμών, αλλά και δασικών περιοχών, εκατοντάδες μετανάστες σε πρόχειρους καταυλισμούς.

Με τον τρόπο αυτόν μπορούν και παρακολουθούν τις επιχειρήσεις των ελληνικών δυνάμεων και μόλις θεωρήσουν ότι βρίσκουν την κατάλληλη ευκαιρία, μετακινούν ομαδικά τους μετανάστες προς τα σύνορα, με σκοπό να τους περάσουν έστω και ένα μέτρο από το ποτάμι προς την ελληνική πλευρά.

Συμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό που παρατήρησαν οι συνοριοφύλακες διά ζώσης, αλλά και από το φωτογραφικό και βιντεοληπτικό υλικό από σταθερές κάμερες παρακολούθησης και drones, είναι ότι στις περιπτώσεις αποτροπής της επιχείρησης εισόδου στην Ελλάδα η ίδια ομάδα μεταναστών εμφανίζεται σε άλλη χρονική στιγμή, με διαφορά ημερών, σε άλλο σημείο των συνόρων, που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να απέχει και δεκάδες χιλιόμετρα.

Η ίδια εικόνα έχει καταγραφεί στις σχετικές αναφορές από τμήματα συνοριοφυλάκων από τις Καστανιές μέχρι και το Δέλτα του Εβρου στις Φέρες, με μόνη εξαίρεση τα δύο τμήματα των συνόρων σε Βορρά και Νότο, μήκους 12,5 και 26 χιλιομέτρων αντίστοιχα, που έχουν σφραγιστεί με τον φράχτη.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...