1057
Ετοιμάζοντας τον πίνακα με τις αναμετρήσεις - εφέτος το ταμπλό είναι πιο λειψό από ποτέ | REUTERS/Hannah Mckay

Το Γουίμπλεντον… πυροβόλησε τα πόδια του

Sportscaster Sportscaster 27 Ιουνίου 2022, 12:00
Ετοιμάζοντας τον πίνακα με τις αναμετρήσεις - εφέτος το ταμπλό είναι πιο λειψό από ποτέ
|REUTERS/Hannah Mckay

Το Γουίμπλεντον… πυροβόλησε τα πόδια του

Sportscaster Sportscaster 27 Ιουνίου 2022, 12:00

Θα είναι αλλιώτικο από τα άλλα, το εφετινό Γουίμπλεντον.

Χωρίς το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, Ντανιίλ Μεντβέντεφ, που κρίθηκε ανεπιθύμητος από τους διοργανωτές. Οπως ο Αντρέι Ρούμπλεφ (Νο8), η Αρίνα Σαμπαλένκα, η Βικτόρια Αζαρένκα, κι άλλοι πέντε αθλητές και αθλήτριες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Χωρίς το Νο2 του ranking, Αλεξάντερ Ζβέρεφ, ο οποίος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στον αστράγαλο μετά τον πρόσφατο τραυματισμό του στον ημιτελικό του Ρολάν Γκαρός.

Χωρίς τον πολυνίκη του τουρνουά, Ρότζερ Φέντερερ, ο οποίος έχει να παίξει τένις έναν ολόκληρο χρόνο, και κανείς δεν γνωρίζει αν θα καταφέρει να επιστρέψει στα κορτ – και σε ποια κατάσταση. Θα είναι η πρώτη φορά από τότε που έγινε επαγγελματίας, το 1999, που ο οκτώ φορές θριαμβευτής του θα απουσιάσει από το Γουίμπλεντον.

Χωρίς βαθμολογικό όφελος για τους τενίστες και τις τενίστριες που θα αγωνιστούν (τα γκραν-σλαμ τουρνουά μοιράζουν τους περισσότερους βαθμούς κατάταξης), αφού οι διεθνείς ομοσπονδίες τένις Ανδρών (ATP) και Γυναικών (WTA) θεώρησαν πως δεν υπήρχε λόγος αποκλεισμού των ρώσων και λευκορώσων αθλητών, και θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να «τιμωρήσουν» τους διοργανωτές.

Ματαίως προσπάθησαν, ο Ράφα Ναδάλ, ο Νόβακ Τζόκοβιτς και άλλα «μεγάλα ονόματα» του σπορ, να πείσουν τους λόρδους του All England Lawn Tennis Club (οι οποίοι στο παρελθόν είχαν αδιαφορήσει για ένα σωρό άδικους πολέμους – μόνο στον Β’ Παγκόσμιο είχαν αποκλειστεί οι γερμανοί και οι ιάπωνες τενίστες) ότι οι συνάδελφοί τους από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία δεν έχουν καμία σχέση με τον Πούτιν και το καθεστώς του. Κατοικούν σε άλλες χώρες, έχουν διπλή ιθαγένεια οι περισσότεροι και -σε αντίθεση με τους ρώσους ολιγάρχες και αξιωματούχους- δεν ωφελήθηκαν από τον «τσάρο». Κάποιοι, μάλιστα, είχαν εκδηλώσει την αντίθεσή τους από την πρώτη στιγμή της εισβολής στην Ουκρανία. Ηταν 25 Φεβρουαρίου όταν ο Ρούμπλεφ, έπειτα από έναν αγώνα του στο Ντουμπάι, είχε γράψει με μαρκαδόρο στον τηλεοπτικό φακό «Νο war please».

Το αρχαιότερο και πιο φημισμένο τουρνουά τένις στον κόσμο, που ανοίγει τις πύλες του σήμερα (27/6), μάλλον… πυροβόλησε τα πόδια του. Ποτέ δεν ήταν τόσο υποβαθμισμένο, όσο εφέτος. Ευτυχώς, υπάρχουν τέσσερα πρόσωπα που τονώνουν το ενδιαφέρον: ο «Νόλε», ο «Ράφα», η Ιγκα Σβιόντεκ και η «αγέραστη» Σερίνα Γουίλιαμς. Για εμάς, τους Ελληνες, και ο Στέφανος Τσιτσιπάς με τη Μαρία Σάκκαρη.

Ο Τζόκοβιτς, κατακτητής των τριών τελευταίων Γουίμπλεντον, είναι το πρώτο φαβορί για το εφετινό τρόπαιο: το 7ο στο Λονδίνο και 21ο σε τουρνουά γκραν-σλαμ. Εχει κι ένα έξτρα κίνητρο να βάλει τα δυνατά του, καθώς στο Αμερικανικό Οπεν δεν θα του επιτραπεί η συμμετοχή. Ο 35χρονος Σέρβος σκοπεύει να παραμείνει ο μόνος τενίστας του top-100 που δεν έχει κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, και οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει την είσοδο ανεμβολίαστων στη χώρα. Στην Αυστραλία δεν έπαιξε, στο Ρολάν Γκαρός αποκλείστηκε στον ημιτελικό από τον Ναδάλ, οπότε αυτή είναι η τελευταία του ευκαιρία να κερδίσει, εφέτος, ένα γκραν-σλαμ. Εστω, χωρίς τη στήριξη του κοινού που, σύμφωνα με την Daily Telegraph, θα τον αποδοκιμάσει.

Ο Ναδάλ είναι ένα… μυστήριο. Στο Ρολάν Γκαρός αγωνίστηκε (και το κατέκτησε) με αναισθητικές ενέσεις, κι αμέσως μετά εθεάθη με πατερίτσες. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, αν τα προβλήματα με το τραυματισμένο του πόδι έχουν ξεπεραστεί. Ούτε ο ίδιος, όπως φάνηκε από όσα είπε στη συνέντευξη Τύπου: «Για να είμαι εδώ, πάει να πει ότι πάνε καλύτερα τα πράγματα. Αλλά δεν ξέρω τι μπορεί να συμβεί. Μπορώ να μιλήσω μόνο για τις δύο τελευταίες εβδομάδες, που περπατάω φυσιολογικά τις περισσότερες μέρες, κι όταν ξυπνώ, δεν νιώθω τον πόνο που είχα εδώ και ενάμισι χρόνο». Με την προϋπόθεση ότι θα είναι καλά στην υγεία του, ο 36χρονος Ισπανός θα προσπαθήσει να κατακτήσει και το τρίτο γκραν-σλαμ του 2022, διεκδικώντας το «Καλένταρ Σλαμ» (τα τρόπαια και των τεσσάρων major τουρνουά της χρονιάς). Με τον Τζόκοβιτς μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος μόνο στον τελικό.

Πάντως, ως δεύτερο φαβορί οι «μπουκ» δίνουν τον Ματέο Μπερετίνι, τον πιο επιτυχημένο τενίστα της grass court season. Ο 26χρονος Ιταλός επέλεξε να μην αγωνιστεί καθόλου στο χώμα αυτή τη σεζόν, προκειμένου να προετοιμαστεί για το Γουίμπλεντον όσο το δυνατόν καλύτερα. Στο γρασίδι έχει κερδίσει 20 από τα 21 τελευταία του ματς (ηττήθηκε μόνο στον τελικό του περσινού Γουίμπλεντον από τον Τζόκοβις), κι εφέτος έχει καταγράψει ένα σερί 9-0. Μπατίστα-Αγκούτ, Χούρκατς, Κύργιος και Αλκαράθ (που εμφανίστηκε με μπανταρισμένο αγκώνα) είναι τα αουτσάιντερ. Στα φαβορί περιέλαβε… τον εαυτό του ο Αντι Μάρεϊ, που προσέλαβε για προπονητή τον Ιβάν Λεντλ.

Στις Γυναίκες κυριαρχεί η Ιγκα Σβιόντεκ, η 21χρονη Πολωνή που μοιάζει άτρωτη αυτή την εποχή. Θριάμβευσε στα 6 τελευταία τουρνουά στα οποία έλαβε μέρος, και ταξίδεψε στο Λονδίνο με ένα εκπληκτικό σερί 35 διαδοχικών νικών – είναι αήττητη από τα μέσα Φεβρουαρίου. Θεωρείται φαβορί, αν και το γρασίδι δεν φαίνεται να την ευνοεί. Σε αυτή την επιφάνεια δεν έχει κερδίσει τίτλο, και η καλύτερή της επίδοση είναι η πρόκρισή της στον 4ο γύρο του περσινού Γουίμπλεντον. Ωστόσο, το ενδιαφέρον του κοινού μονοπωλεί η «επιστροφή» της Σερίνα Γουίλιαμς, έπειτα από ένα χρόνο απραξίας. Η συγκινητική προσπάθεια της 40χρονης Αμερικανίδας να ισοφαρίσει το ρεκόρ των 24 γκραν-σλαμ τίτλων της Μάργκαρετ Κορτ, προτού αποσυρθεί από το τένις. Μετά το τελευταίο της τρόπαιο (στην Αυστραλία το 2017) μετράει τέσσερις χαμένους τελικούς.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς προέρχεται από μια επιτυχία που έχει τονώσει την αυτοπεποίθησή του. Το τρόπαιο που κατέκτησε στη Μαγιόρκα ήταν το πρώτο του στο γρασίδι. Χάρη σε αυτό, το όνομά του προστέθηκε στον κατάλογο των, μόλις, 16 εν ενεργεία αθλητών του τένις που έχουν κερδίσει τίτλους και στις τρεις επιφάνειες (σκληρή, χώμα, γρασίδι), από τον οποίο απουσιάζουν, ο Μεντβέντεφ, ο Ζβέρεφ και όλοι οι εκπρόσωποι της NextGen. Το Γουίμπλεντον, πάντως, τον έχει «πληγώσει». Πέρυσι αποκλείστηκε από τον πρώτο, κιόλας, γύρο, ενώ η καλύτερή του επίδοση στο τουρνουά είναι μια πρόκριση στους «16», το 2018. Ο Στέφανος θα αρχίσει τις προσπάθειές του την Τρίτη, με πρώτο αντίπαλο τον Αλεξάντερ Ρίτσχαρντ (No.192) από την Ελβετία. Το μονοπάτι του έλληνα πρωταθλητή είναι δύσβατο. Στον τρίτο γύρο μπορεί να αντιμετωπίσει τον Κύργιο, και στα προημιτελικά τον Μπερετίνι.

Η Μαρία Σάκκαρη, η οποία χθες «έχασε» τον παππού της, παλιό παίκτη και προπονητή τένις, Δημήτρη Κανελλόπουλο, τον τελευταίο καιρό δεν βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Στον πρώτο της αγώνα θα αναμετρηθεί απόψε (μετά τις 19:00) με την Αυστραλή Ζόε Χάιβς, Νο.572 στο ranking, που θα παίξει για δεύτερη φορά σε γκραν-σλαμ.

Το εφετινό Γουίμπλεντον «απαντά» στην υποβάθμισή του με έπαθλα – ρεκόρ όλων των εποχών (47.237.497 ευρώ). Οι νικητές του απλού, τόσο των Ανδρών όσο και των Γυναικών, θα εισπράξουν από 2.341.000 ευρώ, ενώ οι φιναλίστ, από 1,3 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...