968
Στιγμιότυπο από την τηλεοπτική συνέντευξη του Ερντογάν | YouTube

Ο Ερντογάν απειλεί με γεωτρήσεις στο Καστελόριζο και την Κρήτη – και τώρα;

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2019, 09:42
Στιγμιότυπο από την τηλεοπτική συνέντευξη του Ερντογάν
|YouTube

Ο Ερντογάν απειλεί με γεωτρήσεις στο Καστελόριζο και την Κρήτη – και τώρα;

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2019, 09:42

Ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει την τακτική του· φαίνεται ότι δεν επηρεάζεται από την αποδοκιμασία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν τον νοιάζει πλέον τι λένε οι Βρυξέλλες. Ετσι, το βράδυ της Κυριακής, σε μια νέα τηλεοπτική του εμφάνιση προχώρησε σε νέα πρόκληση, προκειμένου να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της Ελλάδας: μετά την παράνομη συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη για τον καθορισμό ΑΟΖ στη Μεσόγειο, προανήγγειλε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις κοντά σε Καστελόριζο και Κρήτη. Και όλα αυτά μετά την Πρωτοχρονιά!

Ακόμα και αν το κάνει κυρίως «για εσωτερική κατανάλωση» όπως είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ και διακεκριμένος διεθνολόγος, Δημήτρης Καιρίδης, το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ, αυτό δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος δεν είναι υπαρκτός. Τι θα κάνει η Αθήνα σε μια τέτοια περίπτωση; Η επίκληση της Ευρώπης είναι στο στόμα όλων, να αντιληφθεί η ΕΕ ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και δικά της σύνορα, ότι η ΑΟΖ της Ελλάδας είναι και δική της ΑΟΖ. Από τη ΝΔ όμως ζητούν πλέον να στραφεί η στόχευση στην αμυντική θωράκιση της χώρας. Διατυπώνονται απόψεις να θεσπιστεί η ηλικία στράτευσης τα 18 έτη ώστε να μην υπάρχουν διαρροές, ή να δοθεί το υπερπλεόνασμα στην άμυνα.

Σε κάθε περίπτωση, στην Αθήνα φαίνεται να υπάρχει μεν μια σταθερή γραμμή ψύχραιμης προσέγγισης —ο υπ. Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επανέλαβε ότι ο Ερντογάν «δεν θα μας παρασύρει σε επίπεδο βαλκάνιου καβγατζή» (εδώ), ενώ πάντα υπάρχει και το ενδεχόμενο προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης— όμως δεν παύει να υπάρχει και μια αμηχανία απέναντι στους εκάστοτε τηλεοπτικούς «τραμπουκισμούς» του Ερντογάν, ο οποίος φαίνεται διαρκώς έτοιμος να τραβάει το σκοινί και να απειλεί με νέα τετελεσμένα.

Αναφερόμενος στην επίμαχη τουρκολιβυκή συμφωνία είπε ότι «είναι στην πραγματικότητα η αντιστροφή της συνθήκης των Σεβρών» ενώ δεν παρέλειψε να απειλήσει για μία ακόμη φορά με γεωτρήσεις κοντά σε Κρήτη και Καστελόριζο.

«Με τη βοήθεια του Θεού και πολύ σύντομα εδώ (ενώ έδειχνε την περιοχή ανατολικά του Καστελόριζου και δυτικά της Κρήτης) θα ξεκινήσουμε και σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις» είπε στους δημοσιογράφους που του έπαιρναν τη συνέντευξη.

Ο Ερντογάν, μάλιστα, απηύθυνε κάλεσμα σε «δυνατές διεθνώς εταιρείες» για συνεργασία στην περιοχή υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.

Επέμεινε, ακόμα, ότι η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη προστατεύει τα δικαιώματα των δύο χωρών και ότι η Aγκυρα δεν θα επιτρέψει μονομερείς ενέργειες.

«Αν η κυβέρνηση της Λιβύης ζητήσει στρατιωτική βοήθεια η Τουρκία θα λάβει την απόφασή της» είπε ο Τούρκος πρόεδρος επαναλαμβάνοντας ότι η Αγκυρα είναι «έτοιμη να παρέχει κάθε βοήθεια στη Λιβύη».

Οι ΗΠΑ, οι βάσεις τους και οι… Ινδιάνοι

Ξεχωριστό κεφάλαιο στη συνέντευξη αποτέλεσαν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ. O Ερντογάν δεν είχε πρόβλημα να απειλήσει ευθέως με κλείσιμο «εάν είναι αναγκαίο», δύο στρατηγικής σημασίας στρατιωτικές βάσεις που χρησιμοποιούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία.

Οι νέες απειλές ήρθαν ως απάντηση στις αμερικανικές απειλές που έχουν διατυπωθεί για επιβολή κυρώσεων και της υιοθέτησης της απόφασης αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας από την αμερικανική Γερουσία.

«Εάν υπάρξει ανάγκη, μπορούμε να κλείσουμε το Ιντσιρλικ και μπορούμε να κλείσουμε το Κιούρετσικ», είπε ο «Σουλτάνος», για να προσθέσει: «Εάν μας απειλούν με την επιβολή αυτών των κυρώσεων, φυσικά θα απαντήσουμε».

Ο Ερντογάν έφτασε, δε, στο σημείο να απειλήσει και με αποκάλυψη από την πλευρά της Τουρκίας της γενοκτονίας των Ινδιάνων! Πιο συγκεκριμένα τόνισε: «Είναι δυνατόν να μιλήσει κανείς για την Αμερική χωρίς να αναφέρει τους Ινδιάνους; Αποτελεί μια στιγμή ντροπής για την ιστορία των ΗΠΑ. Τα ίδια συνέβησαν στην Αφρική. Είναι δυνατόν να βάλεις στην άκρη τις γαλλικές σφαγές στη Ρουάντα και την Αλγερία; Εκαναν δουλεμπόριο από τη Σενεγάλη στην Αμερική. Τι θα κάνουμε για να το εξηγήσουμε τη διεθνή κοινότητα; Έχουμε ντοκουμέντα στα αρχεία μας. Θα αποκαλύψουμε ότι η ιστορία της Δύσης είναι η ιστορία του ρατσισμού και του εποικισμού. Ενώ υπάρχουν αυτές οι σφαγές και οι γενοκτονίες, δεν μπορούν να πουν τίποτα σε ένα έθνος με τέτοια περήφανη ιστορία όπως η δική μας».

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, η Τουρκία κατέθεσε στην τουρκική Βουλή προς επικύρωση τη συμφωνία με τη Λιβύη ενώ ο τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε για μία ακόμη φορά με τον Φαγιέζ Αλ Σαράτζ όπου σύμφωνα με πληροφορίες διαμήνυσε και πάλι ότι η Τουρκία θα βοηθήσει εάν ζητηθεί να σταλεί στρατιωτική βοήθεια.

Στο μεταξύ, ο Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε νέα απόφαση σχετικά με τη Λιβύη που δημοσίευσε μάλιστα στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης, και με την οποία επιχειρεί να διευκολύνει τα ταξίδια για τους πολίτες της Λιβύης προς την Τουρκία, ως μέρος ευρύτερων βημάτων που φέρνουν τις δύο χώρες πιο κοντά.

Σύμφωνα με αυτή -όπως μεταδίδει η DailySabah– οι κάτοχοι διαβατηρίου της Λιβύης ηλικίας κάτω των 18 ετών και άνω των 55 ετών θα μπορούν πλέον να ταξιδεύουν στην Τουρκία χωρίς να χρειάζεται να αποκτήσουν βίζα. Προηγουμένως, η είσοδος χωρίς βίζα ήταν διαθέσιμη μόνο για τους Λίβυους ηλικίας άνω των 68 ετών.

Η Τουρκία επανέφερε την υποχρέωση απόκτησης βίζα για πολίτες της Λιβύης το 2015 λόγω της αυξανόμενης πολιτικής αναταραχής και αστάθειας στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Μπαράζ συναντήσεων με Τσαβούσογλου – Ακάρ

Το Σάββατο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε συνάντηση με τον Φαγέζ αλ Σάραζ, στο πλαίσιο της οποία διεμήνυσε πως «η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Μάλιστα, έκανε γνωστό πως αντικείμενο της συζήτησης ήταν η συμφωνία για τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων των δύο χωρών, η οποία προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση όχι μόνο της Ελλάδας αλλά μίας σειράς κρατών, όπως και την καταδίκη της Αγκυρας από την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Επίσης, για τη θαλάσσια συμφωνία Αγκυρας – Τρίπολης και τα περί στρατιωτικής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας συζήτησαν και ο τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, με τον Φαγέζ Αλ Σάραζ. Στη συνάντηση παρευρισκόταν και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας.

«Κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι πρέπει για τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη θάλασσα, στο πλαίσιο του νόμου. Προστατεύουμε τα δικαιώματά μας βάσει του διεθνούς δικαίου» δήλωσε ο Ακάρ μετά τη συνάντηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...