765
Στρατιώτες των αναγνωρισμένων από τον ΟΗΕ δυναμεων της Λιβύης στην Τρίπολη | REUTERS/ Ismail Zitouny

Η Τουρκία απομονωμένη αλλά έτοιμη να στείλει στρατό στη Λιβύη

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2019, 21:10
Στρατιώτες των αναγνωρισμένων από τον ΟΗΕ δυναμεων της Λιβύης στην Τρίπολη
|REUTERS/ Ismail Zitouny

Η Τουρκία απομονωμένη αλλά έτοιμη να στείλει στρατό στη Λιβύη

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2019, 21:10

Αυξάνονται ανησυχητικά οι πιθανότητες μιας ένοπλης σύρραξης στη Μεσόγειο με την Αγκυρα να δηλώνει ότι είναι έτοιμη να στείλει ακόμα και τούρκους στρατιώτες στην Λιβύη με στόχο την προάσπιση της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ (αλλά διόλου αντιπροσωπευτικής πλέον) κυβέρνησης της εμπόλεμης χώρας. Η Κυβέρνησης Εθνικής Συμμαχίας της Λιβύης (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη καλείται να αντιμετωπίσει την τελική επίθεση των δυνάμεων του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ που επιδιώκουν να καταλάβουν την πρωτεύουσα. 

Συγχρόνως, όμως, η Αγκυρα είναι στα μαχαίρια, σημειώνει ο Guardian σε ρεπορτάζ του, και με το αμερικανικό Κογκρέσο και με την ΕΕ και το γεγονός πως μετά την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας με την κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σαράζ, η Τουρκία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να στείλει στρατό στη Λιβύη, κατά πάσα πιθανότητα θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ συζήτησαν με τον λίβυο σύμμαχό τους στο περιθώριο μιας σημαντικής διπλωματικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στη (φιλική για αυτούς) Ντόχα του Κατάρ. Ο Τσαβούσογλου σημείωσε σε δηλώσεις του ότι προς το παρόν δεν έχει κατατεθεί επίσημο αίτημα αποστολής τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη,, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «το να στείλουμε στρατιώτες είναι ο πιο εύκολος τρόπος».

Αλλά η αεροπορία του Χαφτάρ, που έχει τη στήριξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας, βομβάρδισε ήδη το αεροδρόμιο της παραθαλάσσιας πόλης Μισράτα, σε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία να μην αποστείλει όχι μόνο στρατιώτες αλλά ακόμα και επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στη Λιβύη. 

Η τουρκική κυβέρνηση, ωστόσο, εμφανίζεται αποφασισμένη να μην επιτρέψει στον στρατηγό Χαφτάρ να καταλάβει την Τρίπολη. Ο Χαφτάρ δηλώνει πως θέλει να διώξει από την πρωτεύουσα του ισλαμιστές τζιχαντιστές.  Η εκστρατεία του για την κατάληψη της Τρίπολης άρχισε τον περασμένο Απρίλιο. Εως σήμερα, ωστόσο, οι δυνάμεις του, αφού κατέλαβαν και ελέγχουν τουλάχιστον τα τρία πέμπτα της λιβυκής επικράτειας, απωθούνται στα προάστια της πόλης. Η πολυεπίπεδη, όπως εξελίσσεται σύρραξη, κατέστη ακόμα πιο σύνθετη λόγω της άφιξης 200 ρώσων μισθοφόρων που στηρίζουν τον Χαφτάρ, με τον Φαγιέζ αλ Σαράζ να υπογραμμίζει διαρκώς την εν λόγω εξέλιξη, ευελπιστώντας στη στήριξη της Ουάσινγκτον.

Οσον αφορά τη συμφωνία συνεργασίας για τις ΑΟΖ που υπέγραψαν η Αγκυρα και η Τρίπολη, έχοντας στο μυαλό τους τα περισσότερα από 120 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που εκτιμάται ότι υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία κινδυνεύει να βρεθεί άμεσα αντιμέτωπη με μια «αντι-τουρκική συμμαχία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian, την οποία συγκροτούν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ιορδανία αλλά και η Ιταλία, χώρες οι οποίες συμμετέχουν στο «Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο», μια «τυπικώς ενεργειακή συμφωνία» η οποία, ωστόσο, ουσιαστικά αποτελεί ένα σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας από το οποίο αποκλείστηκε η Τουρκία.   

REUTERS/ Ayman-Al-Sahili

Στο διπλωματικό επίπεδο, ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η επικείμενη επίσκεψη του ιταλού υπουργού Εξωτερικών στην Τρίπολη την ερχόμενη Τρίτη. Ο Λουίτζι ντι Μάιο θα συναντηθεί με τον Αλ Σαράζ και τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Εθνικής Συμμαχίας Αχμέντ Μαϊτίγκ, ως ο πρώτος ευρωπαίος απεσταλμένος μιας Ευρωπαϊκής Ενωσης η οποία, σύμφωνα με την La Repubblica, ενδέχεται σύντομα να εκπροσωπείται στη Λιβύη από την τρόικα Ιταλία – Γαλλία – Γερμανία.

Σημειώνεται ότι και από ελληνικής πλευράς υπάρχει σημαντική κινητικότητα για την διπλωματική απομόνωση της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην έδρα του Οργανισμού, στη Γενεύη. Ο διπλωματικός μαραθώνιος του έλληνα ΥΠΕΞ θα συνεχιστεί στη Σαουδική Αραβία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Ιορδανία. Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί την Παρασκευή στη Ρώμη με τον ιταλό ομόλογό του, που θα έχει προφανώς νεότερα να του μεταφέρει από τις συζητήσεις του στην Τρίπολη. 

Η απόφαση να μεταβεί στην εμπόλεμη χώρα ο Ντι Μάιο ελήφθη την περασμένη Παρασκευή μετά τη συνάντηση του ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν στις Βρυξέλλες, με τους τρεις ηγέτες να αντιλαμβάνονται, επιτέλους, πως οι εξελίξεις στην Λιβύη είναι ραγδαίες – ο Χαφτάρ προελαύνει προς την πρωτεύουσα, έχοντας τη στήριξη ακόμη και ρώσων μισθοφόρων ενώ η Τρίπολη υπογράφει συμφωνία συνεργασίας με την Αγκυρα, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα οπλισμό και ενδεχομένως ακόμα και στρατιώτες από την Τουρκία.  

Οι συναντήσεις του Ντι Μάιο με τον Αλ Σαράζ και τον αντιπρόεδρό του δεν θα είναι εύκολες. Γιατί η κυβέρνηση της Τρίπολης ζητούσε επί μήνες τη στήριξη της Ρώμης, αν όχι μέσω της αποστολής όπλων, τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο. Ο Τζουζέπε Κόντε, ωστόσο, περιορίστηκε να δηλώσει ως «βρισκόμαστε σε ίση απόσταση ανάμεσα στην Τρίπολη και τον Χαφτάρ»  

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...