686
| SOOC

O άλλος δρόμος για το Ασφαλιστικό

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 11 Φεβρουαρίου 2016, 16:43

O άλλος δρόμος για το Ασφαλιστικό

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 11 Φεβρουαρίου 2016, 16:43

Μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για διάλογο στο Ασφαλιστικό με τους αγρότες και τους άλλους κλάδους που βρίσκονται στο δρόμο, διευκρινίζοντας όμως ότι μπορεί να γίνει μόνο επί της πρότασης που έχει ανακοινώσει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Δεν άφησε δηλαδή κανένα περιθώριο για απόσυρσή της, όπως ζητούν οι αγρότες και οι επαγγελματίες, λες και η συγκεκριμένη πρόταση είναι θέσφατο και έχει το αλάθητο του Πάπα.

Η άποψη αυτή ασφαλώς διέπεται από τη λογική ότι «μόνο εμείς ξέρουμε κι όχι οι υπόλοιποι που προκάλεσαν τα μύρια δεινά στους πολίτες », παρασιωπώντας ωστόσο το γεγονός ότι από τις παθογένειες τόσων χρόνων έχουν βολευτεί οι πάντες. Δεξιοί, αριστεροί, κεντρώοι, εκσυγχρονιστές… Και σε σημαντικό βαθμό συνεχίζουν να βολεύονται.

Κι όμως στον δημόσιο διάλογο έχουν κατατεθεί κι άλλες προτάσεις που οδηγούν σε μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού με αρκετά δίκαιο τρόπο και με ηπιότερη προσαρμογή στα δεδομένα που έχει επιφέρει η κρίση.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η συνολική μεταρρυθμιστική πρόταση για το Ασφαλιστικό, που έχει διατυπώσει και τεκμηριώσει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και πρώην διοικητής του ΙΚΑ, Μιλτιάδης Νεκτάριος, την οποία παρουσίασε προσφάτως σε εκδήλωση του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, στο οποίο προΐσταται η Αννα Διαμαντοπούλου. Η ίδια έστειλε την πρόταση σε όλα τα κόμματα.

Για όσους έχουν ασφαλιστεί από το 1993 και εντεύθεν οι κανόνες εφαρμόζονται άμεσα ενω για τους ασφαλισμλενους πριν από το 1993 προβλέπονται μεταβατικές περίοδοι έτσι ώστε να ολοκληρώσουν ομαλά τον εργασιακό τους βίο

Βασίζεται στο πόρισμα που εκπόνησε το καλοκαίρι η Επιτροπή Σοφών στην οποία συμμετείχε ο κ. Νεκτάριος και η οποία συνεστήθη με πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου! Φαίνεται όμως ότι το πόρισμα δεν ικανοποίησε τις ιδεοληψίες από τις οποίες διακατέχεται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και το κυβερνητικό επιτελείο. «Δεν έχει αριστερό πρόσημο», ήταν η εύκολη δικαιολογία για την απόρριψή του. Το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποιούν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι μιλούν για «την  εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος και όχι για την κρατική υποχρέωση στην καταβολή των συντάξεων μέσω της αναδιανομής»!

Κι όμως η «πρόταση Νεκτάριου» λέει σαφώς ότι θεσπίζεται ένα Ταμείο κύριας ασφάλισης με βάση το ΙΚΑ και ένα επικουρικό Ταμείο για όλους, το οποίο συγκροτείται από μηδενική βάση. Οσον αφορά στις κύριες συντάξεις -για τις οποίες σημειωτέον το κράτος έχει αναλάβει συνταγματική δέσμευση- αυτές θα δίνονται με βάση τον αναδιανεμητικό κανόνα και τις υπολογίζει στο 25 -30% των συντάξιμων αποδοχών. Προτείνει άλλο τόσο ποσοστό να καλύπτεται από τις επικουρικές συντάξεις και το οποίο θα προέλθει από την κεφαλαιοποίηση των εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών, όπως άλλωστε προβλέπεται και από την νομοθεσία των Επικουρικών Ταμείων που όμως με τα χρόνια έχει καταστρατηγηθεί από όλες τις κυβερνήσεις. Δίνεται ακόμη η προαιρετική δυνατότητα λειτουργίας επαγγελματικού ταμείου το οποίο χρησιμοποιεί τα κεφάλαια του, κατά το δοκούν, με στόχο μίνιμουμ όφελος 10%. Συνολικά η αναπλήρωση προβλέπεται να ανέρχεται στο 70-75% των συντάξιμων αποδοχών, ποσοστό αποδεκτό από τη διεθνή πρακτική.

Αντιθέτως με την κυβερνητική πρόταση η οποία αναφέρει οι εισφορές από 26% σήμερα να αυξηθούν σε 27,5%, η πρόταση του κ. Νεκτάριου μιλά για καταβολή εισφορών ύψους 10% για τις κύριες συντάξεις και 6% για τις επικουρικές σταθερά και χωρίς να αλλάξουν στις επόμενες δεκαετίες. Υποστηρίζεται ότι η διαφορά του 10% από τις λιγότερες εισφορές μπορεί να διατεθεί για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, κατά την εφαρμογή των ανωτέρω κανόνων το Ασφαλιστικό «σπάει» στα δύο. Για όσους έχουν ασφαλιστεί από το 1993 και εντεύθεν οι κανόνες εφαρμόζονται άμεσα ενω για τους ασφαλισμλενους πριν από το 1993 προβλέπονται μεταβατικές περίοδοι έτσι ώστε να ολοκληρώσουν ομαλά τον εργασιακό τους βίο.

Η πρόταση έχει γίνει αποδεκτή από το ΕΒΕΑ ενώ και το Ποτάμι το αντιμετωπίζει θετικά. Δεν την έχουν σχολιάσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ισως μια εξήγηση είναι ότι δεν μπορούν να την αποδεχθούν αφού το μεν ΠΑΣΟΚ ψήφισε το υφιστάμενο ασφαλιστικό καθεστώς, τον γνωστό νόμο Λοβέρδου-Κουτρουμάνη, το 2010, ενώ επί υπουργίας Γιάννη Βρούτση τροποποιήθηκαν ορισμένες προβλέψεις του.

Ενδεχομένως να υπάρχει και ένας ανομολόγητος λόγος. Αν υιοθετηθεί στη παρούσα φάση θα πρέπει να γίνουν περικοπές στις καταβαλλόμενες συντάξεις όσων βγήκαν πρόωρα στη σύνταξη. Και κάτι τέτοιο η μεν ΝΔ δεν θέλει να το αντιμετωπίσει αισθανόμενη ότι μπορεί να είναι η επόμενη κυβέρνηση ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν αντέχει περαιτέρω… εκσυγχρονισμούς.

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...