2535
Η χειραψία Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ, στον Κήπο των Ρόδων, αμέσως πριν την κοινή συνέντευξη Τύπου | EPA/JIM LO SCALZO

O Τσίπρας για F-16 στον Λευκό Οίκο (του Τραμπ)

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2017, 19:56
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/10/2017, 14:02
Η χειραψία Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ, στον Κήπο των Ρόδων, αμέσως πριν την κοινή συνέντευξη Τύπου
|EPA/JIM LO SCALZO

O Τσίπρας για F-16 στον Λευκό Οίκο (του Τραμπ)

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2017, 19:56
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/10/2017, 14:02

Οι επισκέψεις στον Λευκό Οίκο είναι για τον συμβολισμό. Τα περισσότερα έχουν προετοιμαστεί και προσυμφωνηθεί. Το ξέρουν όλοι οι ηγέτες των ελληνικών κυβερνήσεων που πέρασαν το κατώφλι του, από τον Κωνσταντίνο Τσαλδάρη το 1946. Θα πάρεις μια καλή κουβέντα και αν πεις όχι, ίσως να έχεις τη μοίρα του Γεωργίου Παπανδρέου που δεν δέχτηκε το 1964 την απαίτηση του Λίντον Τζόνσον να συζητηθεί -εκτός ατζέντας- το Κυπριακό και είδαμε πού κατέληξε (ο «Γέρος» της Δημοκρατίας λίγους μήνες μετά και το Κυπριακό λίγα χρόνια αργότερα).

Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένες τις γεωπολιτικές συνθήκες που επικρατούν αυτήν την περιοδο στην περιοχή μας -επιδείνωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, πολεμικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, αμερικανικό ενδιαφέρον για τη βάση της Σούδας και αυτή της Ανδραβίδας- ο Αλέξης Τσίπρας έγινε το μεσημέρι της Τρίτης (ώρα Ουάσιγκτον) ο δέκατος Πρωθυπουργός της Ελλάδας που έγινε δεκτός στον Λευκό Οίκο. Και ο πρώτος χωρίς γραβάτα.

Κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν οι δυο πολιτικοί μπροστά στις κάμερες ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η Ελλάδα έχει περάσει πολλά, αλλά κάνει σπουδαίο έργο και θα επιστρέψει.

Αυτό, από την κυβερνητική γραμμή ενημέρωσης, χαρακτηρίστηκε ως «ψήφος εμπιστοσύνης προς την χώρα μας».

«Φαίνεται ότι κάνατε τεράστια βήματα προόδου, τεράστια» είπε όντως ο ρεπουμπλικανός μεγιστάνας στον κ. Τσίπρα μπροστά στις κάμερες. Αν και τα αμερικανικά ΜΜΕ σε πρώτη ανάγνωση ουδόλως τα απασχόλησαν τα επιτεύγματα της Ελλάδας και του κ. Τσίπρα. Η πρώτη ερώτηση που έγινε στον αμερικανό πρόεδρο, ενώ δίπλα του στο Οβάλ Γραφείο καθόταν ο κ. Τσίπρας, ήταν για το… Obamacare. Και ο Τραμπ το χαρακτήρισε «όνειδος για το (αμερικανικό) έθνος» και «πρακτικά νεκρό».

Στην αντιφώνησή του ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η συνεργασία των δυο χωρών είναι σημαντική και ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να ενισχύσουμε αυτή τη συνεργασία».

Μάλιστα στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μια σημαντική στιγμή για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών στρατηγικών σχέσεων». 

Υπό αυτήν την οπτική ενδιαφέρον έχει αυτό που είπε λίγο νωρίτερα ο αν. υπουργός Αμυνας Δημήτρης Βίτσας που σημείωσε πως «δεν πήγε για να κάνει βόλτα ο Πρωθυπουργός στα στούντιο ελληνοαμερικανικών συμφερόντων. Ενδιαφέρονται πάρα πολύ για τις συνεργασίες και τις κοινές γραμμές παραγωγής στην αμυντική βιομηχανία». 

Αργότερα στις δηλώσεις του (βλέπε παρακάτω) ο Τραμπ το αποσαφήνισε: η Ελλάδα θα δαπανήσει 2,4 δισ. δολάρια για βελτίωση των F16 της και αυτό θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας. Στις ΗΠΑ.

Μετά το σύντομο και εθιμοτυπικό τετ α τετ που είχαν μπροστά στις κάμερες ακολούθησε η διευρυμένη συνάντηση που είχε το επιτελείο του Τραμπ (παρόντος του Τζεφ Πάιατ, αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα και του Ρεξ Τίλερσον, επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) με την ελληνική αντιπροσωπεία (Τσίπρας, Νίκος Κοτζιάς, Νίκος Παππάς, Δημήτρης Παπαδημητρίου και Πάνος Καμμένος).

Σε αυτό το τραπέζι ο Πρωθυπουργός αφού σημείωσε πως «η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας σε μια πολύ σημαντική περιοχή» και ότι «έχουμε κοινά συμφέροντα και αξίες», τόνισε στον αμερικανό πρόεδρο ότι είναι ευπρόσδεκτος στη χώρα μας, όπου έχει πολλούς οπαδούς (!) και τον προσκάλεσε να την επισκεφτεί. «Πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε την Ελλάδα, είστε πάντα ευπρόσδεκτος στην Ελλάδα», είπε ο κ. Τσίπρας και επεσήμανε την έντονη ελληνική παρουσία στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι οι Ελληνες της Αμερικής παίζουν κρίσιμο ρόλο στην οικονομία και στην πολιτική.

Πάντως μια τέτοια πρόσκληση απευθύνεται από ομόλογο του Τραμπ, δηλαδή, στην περίπτωσή μας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

DMWrwh9W4AAmEAR
Στιγμιότυπο από τη διευρυμένη συνάντηση του αμερικανικού και του ελληνικού επιτελείου το μεσημέρι της Τρίτης στην Ουάσιγκτον

Από την πλευρά του και κατά την έναρξη των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών, επεσήμανε την εξαιρετική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας. «Εχετε κάνει πολλά σε σύντομο χρονικό διάστημα», είπε ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ στον κ. Τσίπρα, ενώ αναφερθείς στο ρεκόρ που έχει καταγράψει η Ελλάδα στον τουρισμό, σχολίασε ότι πρέπει να δοθούν τα εύσημα γι’ αυτό στον Πρωθυπουργό. «Είμαστε μαζί σας», σημείωσε.

Oι κοινές δηλώσεις Τσίπρα-Τραμπ

O έλληνας πρωθυπουργός και ο αμερικανός πρόεδρος, αμέσως μετά κατευθύνθηκαν στον Κήπο των Ρόδων, για τις κοινές τους δηλώσεις.

«Το Χρηματιστήριο έφτασε στις 23.000 μονάδες, είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό, ελπίζω σύντομα και η Ελλάδα να επιτύχει το ίδιο», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην αρχή της συνέντευξης.

«Υποδεχτήκαμε στον Λευκό Οίκο τον κ. Τσίπρα από την Ελλάδα. Εναν ιδιαίτερο άνθρωπο, που πέτυχε κάτι πολύ ιδιαίτερο» είπε ο Τραμπ και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα και η Αμερική έχουν μια κοινή δέσμευση έναντι της κυριαρχίας και της ελευθερίας. Είχαμε μια εξαιρετικά εποικοδομητική συζήτηση για θέματα ενέργειας, άμυνας, εμπορίου».

«Οι Αμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες, που ανακάμπτουν από την οικονομική κρίση. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα παρέχει ιδανικές ευκαιρίες για επενδύσεις» συνέχισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Είμαι πολύ περήφανος που οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ τον επόμενο χρόνο – Είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για τις αμερικανικές επιχειρήσεις να δείξουν τις δυνατότητές τους» συμπλήρωσε ο Τραμπ.

Λαμβάνοντας τον λόγο μετά τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τις συνομιλίες εποικοδομητικές συνομιλίες. «Έχουμε κοινές αξίες. Η σχέση μας στηρίζεται σε μία εξαιρετικά δυναμική ελληνική ομογένεια, που προσφέρει πάρα πολλά και στις δύο χώρες» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Σήμερα οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο από ποτέ» ανέφερε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει ότι «η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και αρχίζει να προσελκύει επενδυτές».

«Η Ελλάδα καθίσταται ο πιο σημαντικός και σταθερός πυλώνας ασφαλείας σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε: «Διατηρούμε τον διάλογο με την Τουρκία, παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις. Προωθούμε σχήματα συνεργασίας στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια. Η Ελλάδα καθίσταται σταδιακά σημαντικός κόμβος μεταφορών και ενέργειας».

«Προσβλέπουμε στη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, χωρίς εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα» ήταν η αναφορά του κ. Τσίπρα στο Κυπριακό. Και συνέχισε ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις: «Η επικίνδυνη παραβατική αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο πρέπει να τερματιστεί. Η Ελλάδα θα προστατεύει πάντοτε αποφασιστικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

«Αποφασίσαμε τη σύσταση ομάδας εργασίας μεταξύ των υπουργών Οικονομίας» ήταν η επόμενη δήλωση του κ. Τσίπρα.

Αμέσως μετά, οι δημοσιογράφοι τους έθεσαν από δύο ερωτήσεις.

Ο κ. Τσίπρας δέχτηκε ερώτηση για τις δηλώσεις που είχε κάνει για τον Τραμπ πριν την εκλογή του: Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2016 είχε πει για την πιθανολογούμενη προεδρία του Τραμπ «μακάρι να μη συμβεί αυτό το κακό. Τώρα, μετά τη συνάντησή σας, λέτε το ίδιο;».

«Διαπίστωσα από τη συνάντησή μου με τον πρόεδρο ότι ο τρόπος που προσεγγίζει την πολιτική μπορεί μερικές φορές να μοιάζει διαβολικός αλλά γίνεται για το καλό. Η συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ υπήρξε γόνιμη, δεν αισθάνθηκα ούτε μία στιγμή ότι απειλούμαι. Πρέπει να δούμε το κοινό έδαφος που είναι σημαντικό για τις ιστορικές σχέσεις των δύο λαών και τους κοινούς μας στόχους. Μην ξεχνάτε ότι η αξία της δημοκρατίας και της ελευθερίας γεννήθηκε στην Ελλάδα, αυτή είναι η βασική αξία που διατρέχει την Αμερική και αυτών των αξιών συνεχιστής είναι ο πρόεδρος Τραμπ», είπε ο έλληνας πρωθυπουργός.

Στην ίδια ερώτηση συμπλήρωσε κι ο πρόεδρος Τραμπ πως «υπήρχαν όντως μερικές χώρες αγχωμένες, ο λόγος της ανησυχίας τους ήταν ότι δεν είχαμε επιτρέψει εμείς στις ΗΠΑ να αξιοποιήσουν τις σχέσεις τους με αυτές τις χώρες, Είχαμε ουσιαστικά αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο, έφευγαν θέσεις εργασίας από τις ΗΠΑ. Υπάρχουν κάποιες χώρες και ηγέτες που έχουν συγκεκριμένα συναισθήματα, αλλά δε θα επιτρέψουμε να γίνουν οι ΗΠΑ αντικείμενο εκμετάλλευσης».

Η επόμενη ερώτηση στον Αλέξη Τσίπρα ήταν: «Πώς σχεδιάζετε να προσελκύσετε επενδύσεις; Πώς προσελκύετε αμερικανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα;».

«Είναι ένα θέμα να κάνεις νομοθετικές παρεμβάσεις για τις επενδύσεις κι ένα άλλο θέμα να γίνουν πραγματικότητα οι νόμοι. Θελήσαμε να συγκρουστούμε με τις παθογένειες. Περάσαμε έναν αναπτυξιακό νόμο που δίνει σταθερό νομοθετικό περιβάλλον. Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες αδειοδότησης επενδύσεων. Έχω συγκροτήσει μια task force για να προχωρήσουν οι επενδύσεις. Με ρώτησε ο αμερικανός πρόεδρος τι γίνεται με το Ελληνικό. Πριν χρόνια είχε ενδιαφερθεί κι ο ίδιος ως επιχειρηματίας. Τον ενημέρωσα ότι προχωράει για να γίνει πόλος έλξης σημαντικών επενδύσεων. Για πρώτη φορά η Ελλάδα έγινε από τελευταία, πρώτη χώρα σε απορρόφηση κονδυλίων. Οι επενδύσεις μπορούν να μας βγάλουν οριστικά από την κρίση. Το μήνυμα που θέλω να δώσω στους αμερικανούς επενδυτές είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο τουριστικός αλλά και επενδυτικός προορισμός».

Σχετικά με το θέμα αυτό, ο Τραμπ επεσήμανε πως «πιστεύουμε στην Ελλάδα, είχαν προβλήματα, αλλά τα άφησαν πίσω τους. Πήραν δύσκολες αποφάσεις. Υπάρχει προοπτική αγοράς αεροσκαφών και προσβλέπουμε να συνεργαστούμε με την Ελλάδα και να τη βοηθήσουμε να ορθοποδήσει και πάλι. Αυτή η χώρα, μία από τις ομορφότερες του κόσμου, έχει πολλές δυνατότητες. Έχουμε εδώ εξαιρετικούς Έλληνες που φέρουν αυτή την κληρονομιά. Έχουν απίστευτες δυνατότητες κι ελπίζουμε να τις αξιοποιήσουν».

«Θεωρείτε ακόμη την Τουρκία ως μία Δημοκρατία;», ρωτήθηκε ο έλληνας πρωθυπουργός, για να απαντήσει: «Παρά τις ανησυχίες μας για την Τουρκία που εδράζονται στην καθημερινή συμπεριφορά στο Αιγαίο, υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας που πρέπει να μείνει προσανατολισμένη στην ευρωπαϊκή προοπτική και το ΝΑΤΟ. Πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας μπορεί να είναι μοχλός πίεσης για τον εκδημοκρατισμό στο εσωτερικό της χώρας. Βεβαίως και είμαστε υπέρ της παραμονής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Αλλά θα πρέπει να κάνουμε σαφές στην ηγεσία της ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη έχει και κάποιες υποχρεώσεις. Να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να συνεργάζεται με σύμμαχες χώρες όπως η Ελλάδα. Εξήγησα στον πρόεδρο Τραμπ ότι πρέπει να υπάρξουν σαφή μηνύματα προς την τουρκική ηγεσία».

«Ως προς τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε για να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως στρατηγικού εταίρου: Με το ΥΠΕΞ προχωρήσαμε σε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική αλλά με στόχο τη σταθερότητα. Εμβαθύναμε την συνεργασία με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Στόχος μέσα από τις πολυμερείς συνεργασίες να διασφαλίσουμε την ειρήνη και συνανάπτυξη στην περιοχή», κατέληξε στις δηλώσεις του ο έλληνας πρωθυπουργός.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο πρωθυπουργό. Ηταν μεγάλη μας τιμή να σας έχουμε εδώ. Προσδοκώ να έχουμε πολλά χρόνια στενής φιλίας στο μέλλον και να συνεχίσουμε τη συνεργασία», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ κλείνοντας τις κοινές δηλώσεις.

Η… λυπητερή για την αναβάθμιση των F16

Κατά γενική ομολογία ήταν μια ωραία συνάντηση. Που θα μας κοστίσει περίπου 2,4 δισ. δολάρια. Διότι ο Τραμπ το κατέστησε σαφές από την αρχή: «Θα έχουμε συναντήσεις και γεύμα εργασίας, θα συζητήσουμε και επιπλέον τρόπους για να βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα να βοηθήσει εμάς». 

Και λίγο μετά το αποσαφήνησε: «Συνεργαζόμαστε σε πολλούς και διάφορους τομείς όπως είναι η αναβάθμιση του στόλου των F16», είπε, για να προσδιορίσει μάλιστα το ύψος της συμφωνίας 2,4 δισ. δολάρια.

Ο Τραμπ ξεκαθάρισε ότι η διοίκησή του ενημέρωσε το Κογκρέσο για την πιθανή πώληση, για την αναβάθμιση των F16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και είπε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήδη ενέκρινε την πιθανή πώληση τη Δευτέρα.

Λίγο αργότερα, στις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών, ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι «μια ισχυρή και ακμάζουσα Ελλάδα προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες για αμερικανικές εμπορικές επενδύσεις και θέσεις εργασίας» αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι εννοούσε θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Η βάση της Σούδας

Επιπλέον, αναφερόμενος στην βάση της Σούδας, ο Τραμπ ευχαρίστησε την Ελλάδα «για την φιλοξενία στην βάση της Σούδας» προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που δίνουν 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες».

Ο κ.  Τσίπρας, επιβεβαίωσε ότι και σε αυτό το σημείο επήλθε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Οπως είπε η βάση της Σούδας έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία. «Αξιολογήσαμε από κοινού την σημασία της, γίνεται πολύ καλή δουλειά εκεί και πιστεύω ότι πρέπει να αναβαθμιστεί» απάντησε με νοήμα.

Οπως έγραφε πριν την συνάντηση το CNBC, η βάση της Σούδας, «παίζει στρατηγικό ρόλο στο σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και της τρομοκρατίας αλλά την προστασία των ενεργειακών διαδρομών από την Μέση Ανατολή και τον Κόλπο». Παράλληλα ανέφερε ότι «υπάρχουν σχέδια να κατασκευαστεί και δεύτερη στρατιωτική βάση στη νότια Κρήτη».

Καμμένος: 1,1 δισ. το «ταβάνι» για τα F-16

Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της κοινής συνέντευξης Τύπου Τραμπ-Τσίπρα, ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι το «ταβάνι» για την αναβάθμιση των F-16 είναι το 1,1 δισ. ευρώ.

«Η οροφή για την αναβάθμιση των F-16 από τον προϋπολογισμό είναι 1,1δις € τα υπόλοιπα ποσά αφορούν προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Καμμένος.

Οι αντιδράσεις των ελληνικών κομμάτων

Η Νέα Δημοκρατία, αμέσως μετά τις κοινές δηλώσεις Τραμπ-Τσίπρα, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση:

«Οπως ήδη τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες γίνεται σε μια άκρως ευνοϊκή γεωπολιτική συγκυρία για την χώρα μας, λόγω της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή μας και των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Και γι’ αυτό επισήμανε την ελπίδα του να υπάρξουν συγκεκριμένα, απτά και κυρίως επωφελή για την Ελλάδα αποτελέσματα σε ένα σύνολο ζητημάτων ελληνικού ενδιαφέροντος. Δυστυχώς, από τις δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης, φαίνεται μέχρι στιγμής ότι το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα της επίσκεψης αφορά μια συμφωνία υψηλότατου κόστους για την αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F 16. Συμφωνία που θα κοστίσει στην ελληνική οικονομία 2,4 δισ. δολάρια, προσφέροντας θέσεις εργασίας όχι στην Ελλάδα, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

» Ελπίζουμε, ειλικρινά, να μην έχει χαθεί για τη χώρα μας μια τόσο σημαντική ευκαιρία».

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Φώφη Γεννηματά δήλωσε: «Οι ευχές όλων μας για αναβάθμιση των στρατηγικών σχέσεων της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν δεδομένες και ειλικρινείς. Η παράταξη μας εξάλλου είναι εκείνη που οδήγησε σε εξορθολογισμό τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με όρους αξιοπρέπειας για τον ελληνικό λαό. Ατυχώς για την χώρα οι δυνατότητες του Αλέξη Τσίπρα ήταν εξίσου δεδομένες. Μεγάλα λόγια, λίγες πράξεις!  Με λύπη μας διαπιστώνουμε, ότι για άλλη μια φορά ο Πρωθυπουργός είπε πολλά, υποσχέθηκε περισσότερα, επιστρέφει όπως φαίνεται με άδεια χέρια. Πήρε ανέξοδα καλά λόγια και υπέγραψε γραμμάτια ύψους 2,4 δισ ευρώ».

Για ομολογία κυνισμού έκανε λόγο το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του:

«Η συνάντηση Τσίπρα – Τραμπ εξελίχθηκε σε μια -απίστευτου κυνισμού- ομολογία ότι ο στόχος του ταξιδιού στις ΗΠΑ ήταν η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, καθώς και σ’ ένα εξοργιστικό “πλυντήριο”, απ’ τη μεριά του κ. Τσίπρα, στη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ, εντός κι εκτός ΗΠΑ. Και μόνο το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πήρε τα εύσημα απ’ τις ΗΠΑ για τη στήριξη των ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών και για τη δαπάνη στο 2% του ΑΕΠ για τους ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς, αρκεί για να αντιληφθεί κανείς ότι απ’ αυτή τη συνάντηση μόνο νέοι κίνδυνοι μπορούν να προκύψουν για τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής.

» Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πρέπει άμεσα να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για όλες συμφωνίες και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε. Το σίγουρο είναι ότι συμφώνησε για την επέκταση κι αναβάθμιση των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων στην Ελλάδα και ειδικά αυτή της Σούδας, καθώς και για την αναβάθμιση των F-16, τα οποία όχι μόνον αφορούν τις επιθετικές ενέργειες του ΝΑΤΟ κι όχι τις αμυντικές ανάγκες της χώρας, αλλά και για τα οποία θα πρέπει να πληρώσει ελληνικός λαός 2,4 δισ. την ώρα που η κυβέρνηση τον αφαιμάζει με κάθε τρόπο».

«Είχαμε προβλέψει, ότι η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στις ΗΠΑ θα αποβεί άκαρπη και έγινε με αίτηση του Έλληνα πρωθυπουργού σε μία εποχή που το κοινωνικό του προφίλ βρίσκεται στο ναδίρ, με σκοπό την ενίσχυση του εντός Ελλάδος. Αυτά τα παιχνίδια είναι επικίνδυνα γιατί τίποτα δεν παίρνεις και γεννούν υποχρεώσεις και δεσμεύσεις», αναφέρει ανακοίνωση της Ενωσης Κεντρώων.

«Η Αμερική βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση και ψάχνει για πιόνια και φοβούμαστε στην Ενωση Κεντρώων, μήπως εκτός από αυτά που θα ανακοινωθούν επισήμως, υπάρξουν και συμφωνίες χωρίς το φως της δημοσιότητας που θα αποτελέσουν τον μεγάλο κίνδυνο για την Ελλάδα», προσθέτει η ανακοίνωση της ΕΚ, καταλήγοντας «κακώς επίσης ο κύριος Μητσοτάκης έσπευσε να στηρίξει την κυβέρνηση στην παραχώρηση βάσεων και στρατιωτικών διευκολύνσεων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...