495
Ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ στο κατώφλι του υπουργείου Εξωτερικών με τον Νίκο Δένδια, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα | INTIMEnews

Ο αυστριακός ΥΠΕΞ ανοίγει τα μάτια των Ευρωπαίων – Κουρτς: Μη γονατίζετε στον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2020, 14:48
Ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ στο κατώφλι του υπουργείου Εξωτερικών με τον Νίκο Δένδια, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα
|INTIMEnews

Ο αυστριακός ΥΠΕΞ ανοίγει τα μάτια των Ευρωπαίων – Κουρτς: Μη γονατίζετε στον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2020, 14:48

Ο Ερντογάν καλλιεργεί κλίμα εναντίον της Ελλάδας, καταγγέλλει ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, σε συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), ασκώντας δριμεία κριτική στην Τουρκία για την πολιτική της στο Προσφυγικό.

Στηλιτεύοντας τον «επικοινωνιακό πόλεμο» που έχει εξαπολύσει ο τούρκος πρόεδρος κατά της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ χαρακτηρίζει κυνικές τις κινήσεις Ερντογάν τις τελευταίες ημέρες, ενώ αίσθηση προκαλεί η αναφορά του για «κρατικά οργανωμένη παράνομη διακίνηση» προσφύγων και μεταναστών από την πλευρά της Αγκυρας!

Οπως υπογραμμίζει, η τρέχουσα κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα προκλήθηκε «τελείως συνειδητά από την τουρκική πλευρά», με παραπληροφόρηση και fake news, άνθρωποι εξωθήθηκαν να κατευθυνθούν στα σύνορα.

Στη συνέντευξή του, ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών κάνει επίσης αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψή του την Τρίτη στην Αθήνα, κατά την οποία –όπως σημειώνει– ενημερώθηκε από τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια ότι η τουρκική ακτοφυλακή φθάνει ακόμη και να συνοδεύει λέμβους με πρόσφυγες στα διεθνή ύδατα.

Επιπρόσθετα, καταγγέλλει, οι τουρκικές αρχές βιντεοσκοπούν τους έλληνες λιμενικούς, έτσι ώστε «να φέρουν σε δύσκολη θέση την Ελλάδα και να επηρεάσουν αρνητικά εναντίον της την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη».

Πρόκειται, λέει, για «δημιουργία κλίματος και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε εμείς οι Ευρωπαίοι».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και πριν από την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο κ. Σάλενμπεργκ είχε εκφράσει την οργή του για τις ενέργειες της Τουρκίας, λέγοντας «δεν είναι δυνατόν, με την επίκληση ψευδών γεγονότων, να στέλνονται από την Τουρκία μετανάστες σε βάρκες και λεωφορεία στην κατεύθυνση των ελληνικών εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Από την πλευρά του, ο καγκελάριος Κουρτς, ο οποίος την ερχόμενη Τρίτη υποδέχεται στη Βιέννη τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σε επίσημη επίσκεψη, εξαπέλυσε νέα, δριμύτατη επίθεση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη άμεσης στήριξης της Ελλάδας.

«Το σημαντικότερο τώρα είναι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ως Ευρωπαϊκή Ενωση να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι δεν αφήνουμε να μας εκβιάζει ο τούρκος πρόεδρος», δήλωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία αυστριακής εφημερίδας, Kronen Zeitung.

«Οι εικόνες που φθάνουν σε εμάς από τα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι τρομακτικές και δύσκολα μπορούμε να τις αντικρίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «η τρέχουσα κατάσταση δεν αποτελεί σύμπτωση, αλλά πρόκειται για μία συνειδητή, οργανωμένη επίθεση από την τουρκική πλευρά». «Στους ανθρώπους δίνονται λάθος ελπίδες και αυτοί μεταφέρονται εν μέρει με λεωφορεία από τις τουρκικές αρχές στα σύνορα».

Ο αυστριακός καγκελάριος κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι εκμεταλλεύεται συνειδητά τη δυστυχία αυτών των ανθρώπων για να ασκήσει πίεση στην ΕΕ.

Για τον λόγο αυτό, τόνισε, η Ενωση πρέπει να επιδείξει περισσότερη όσο ποτέ ενότητα και να υποστηρίξει μια ενιαία άποψη: «Πρέπει να είναι σαφές ότι κανένας δεν μπορεί να έλθει παράνομα στην Κεντρική Ευρώπη. Γι’ αυτό η ΕΕ πρέπει να υποστηρίξει την Ελλάδα και να μη γονατίσει μπροστά στον Ερντογάν».

Σε σχέση με τα σύνορα της Αυστρίας, ο Σεμπάστιαν Κουρτς διαβεβαίωσε για την ετοιμότητα των αρχών της χώρας του υπό τον υπουργό Εσωτερικών, Καρλ Νέχαμερ, σε περίπτωση μιας νέας επέλασης, να τα προστατεύσει με τη βοήθεια της αστυνομίας και του στρατού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...