319
Θρίάμβος του βουλευτή Κρις Πάππας στη Rules Committee καθώς προχωρά προς ψήφιση η τροπολογία του |

«Νο Jets for Turkey»: Eγινε το πρώτο βήμα – δεκτή η τροπολογία Πάππας για το μπλόκο στα F-16 του Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2022, 15:14
Θρίάμβος του βουλευτή Κρις Πάππας στη Rules Committee καθώς προχωρά προς ψήφιση η τροπολογία του
|

«Νο Jets for Turkey»: Eγινε το πρώτο βήμα – δεκτή η τροπολογία Πάππας για το μπλόκο στα F-16 του Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2022, 15:14

Διάχυτη είναι η ικανοποίηση στις τάξεις του ελληνοαμερικανικού λόμπι μετά την αποδοχή στην Επιτροπή Κανόνων της αμερικανικής Βουλής (Rules Committee) της τροπολογίας Πάππας για το κοινοβουλευτικό μπλόκο στην αναβάθμιση και πώληση νέων μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Αρχικά ο  βουλευτής του Νιου Χάμσαϊρ, Κρις Πάπας, είχε καταθέσει δύο παρόμοιες τροπολογίες για το συγκεκριμένο θέμα και στη συνέχεια προχώρησε σε διαπραγμάτευση με το προεδρείο της Επιτροπής, ώστε να εξασφαλίσει ότι τελικά θα περάσει μια τροπολογία η οποία και ενσωματώνει τα βασικά στοιχεία των δύο τροπολογιών.

Βάσει του τελικού κειμένου που πέρασε από την Επιτροπή Κανόνων της Βουλής απαγορεύεται η πώληση νέων F-16, κιτ εκσυγχρονισμού και αναβαθμισμένης τεχνολογίας στην Τουρκία και σε κάθε οντότητα που σχετίζεται με την Τουρκία εκτός και εάν ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσο ότι:

– Υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφαλείας.

– Η κυβέρνηση έχει λάβει αναλυτικά και επαρκή μέτρα για να διασφαλίσει ότι τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Η τροπολογία, που θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του αμερικανικού υπουργείου Αμυνα έχει αναλυτικά ως εξής:

Ο Πρόεδρος (των ΗΠΑ) δεν μπορεί να πωλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης F-16 ή κιτ εκσυγχρονισμού σύμφωνα με οποιαδήποτε αρχή που προβλέπεται από τον νόμο περί ελέγχου εξαγωγών όπλων (22 U.S.C. 2751 κ.ε.) στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιαδήποτε υπηρεσία ή όργανο της Τουρκίας, εκτός εάν ο Πρόεδρος (των ΗΠΑ) παράσχει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις επιτροπές Αμυνας του Κογκρέσου ότι:

Αυτή η μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών· και αυτό περιλαμβάνει μια λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν χρησιμοποιούνται από την Τουρκία για επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες εδαφικές υπερπτήσεις (πάνω από τοέδαφος) Ελλάδας.

Επόμενο βήμα στην κοινοβουλευτική διαδικασία, η υπερψήφιση της τροπολογίας από την Ολομέλεια της Βουλής. Η συγκεκριμένη ψηφοφορία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...