291
Το πλήθος εισέβαλε στην προεδρική κατοικία, την Τετάρτη | REUTERS/Adnan Abidi

Χάος στη Σρι Λάνκα: Διέφυγε στο εξωτερικό ο πρόεδρος – πολιορκείται το γραφείο του πρωθυπουργού

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2022, 11:33
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/7/2022 12:32
Το πλήθος εισέβαλε στην προεδρική κατοικία, την Τετάρτη
|REUTERS/Adnan Abidi

Χάος στη Σρι Λάνκα: Διέφυγε στο εξωτερικό ο πρόεδρος – πολιορκείται το γραφείο του πρωθυπουργού

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2022, 11:33
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/7/2022 12:32

Η Σρι Λάνκα, που έχει βυθιστεί σε βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση, κήρυξε σήμερα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λίγες ώρες μετά τη φυγή του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε.

«Αφού ο πρόεδρος εγκατέλειψε τη χώρα, κηρύχθηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στη χώρα», δήλωσε ο Ντινούκ Κολομπάζ, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού.

Η αστυνομία ανακοίνωσε την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας επ’ αόριστον στη δυτική επαρχία, αυτή που περιλαμβάνει και την πρωτεύουσα Κολόμπο, με στόχο να περιοριστούν οι διαδηλώσεις.

Χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το γραφείο του πρωθυπουργού, με τις δυνάμεις της τάξης να απαντούν κάνοντας χρήση δακρυγόνων σε μια προσπάθεια να τους εμποδίσουν να εισβάλουν.

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, σε διάσκεψη του ΟΗΕ, τον Νοέμβριο – Andy Buchanan/Pool via REUTERS/File Photo

«Γίνονται διαδηλώσεις μπροστά από το γραφείο του πρωθυπουργού στο Κολόμπο και χρειαζόμαστε την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας για να ελέγξουμε την κατάσταση», εξήγησε αξιωματούχος της αστυνομίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η αστυνομία έχει λάβει εντολή να καταστέλλει τις διαδηλώσεις που εμποδίζουν τη λειτουργία του κράτους.

Ο Ρατζαπάξα διέφυγε σήμερα στις Μαλδίβες, αφού πλήθος διαδηλωτών εισέβαλε στην κατοικία του το Σάββατο αναγκάζοντάς τον να την εγκαταλείψει, και αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα την παραίτησή του.

Λίγο αργότερα ανακοινώθηκε ότι τα προεδρικά καθήκοντα ανέλαβε προσωρινά ο πρωθυπουργός. »Λόγω της απουσίας του από τη χώρα, ο πρόεδρος Ρατζαπάξα μου είπε ότι επιφόρτισε τον πρωθυπουργό να ενεργεί ως πρόεδρος, όπως προβλέπει το Σύνταγμα», δήλωσε σε σύντομο τηλεοπτικό διάγγελμα ο Μαχίντα Γιάπα Αμπεϊουαρντένα, πρόεδρος της Βουλής.

Το Σύνταγμα προβλέπει, σε περίπτωση παραίτησης του προέδρου, ότι ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει προσωρινά τα προεδρικά καθήκοντα μέχρι την εκλογή από τη Βουλή ενός βουλευτή που θα ασκήσει την εξουσία μέχρι το τέλος της τρέχουσας θητείας, δηλ. τον Νοέμβριο του 2024.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...