456
Ουκρανοί στρατιώτες και ένα τανκ πάνω σε φορτηγό στο Ντονμπάς | REUTERS/Gleb Garanich

ΝΑΤΟ και ΕΕ ανησυχούν για λαθρεμπόριο των όπλων που στέλνουν στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2022, 12:46
Ουκρανοί στρατιώτες και ένα τανκ πάνω σε φορτηγό στο Ντονμπάς
|REUTERS/Gleb Garanich

ΝΑΤΟ και ΕΕ ανησυχούν για λαθρεμπόριο των όπλων που στέλνουν στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2022, 12:46

Ανησυχία επικρατεί στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ για την τύχη των όπλων με τα οποία η Δύση προμηθεύει την Ουκρανία.

Οι δύο πλευρές θέλουν να λάβουν μέτρα για να εντοπίζουν καλύτερα την πορεία των αποστολών, καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι εγκληματικές ομάδες τα μεταφέρουν λαθραία εκτός της Ουκρανίας με προορισμό τη μαύρη αγορά της Ευρώπης.

Αρκετές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ συζητούν με το Κίεβο την εφαρμογή κάποιου συστήματος εντοπισμού ή λεπτομερούς καταλόγου όπλων -η αξία των οποίων ξεπερνά τα 10 δισ. δολάρια- που η Δύση στέλνει στο Κίεβο, είπαν δύο πηγές στους Financial Times.

Μία τρίτη πηγή κοντά στην υπόθεση επισήμανε ότι η ουκρανική κυβέρνηση δημιουργεί ένα πιο εκτεταμένο σύστημα ελέγχου και εντοπισμού των όπλων.

«Ολα αυτά τα όπλα φτάνουν στη νότια Πολωνία, μεταφέρονται στα σύνορα και στη συνέχεια μοιράζονται σε οχήματα: σε φορτηγά, σε βαν, μερικές φορές σε ιδιωτικά αυτοκίνητα. Και από εκείνη τη στιγμή δεν γνωρίζουμε την τοποθεσία τους και δεν έχουμε ιδέα πού πηγαίνουν, πού βρίσκονται ή αν παραμένουν στη χώρα», τόνισε μία πηγή.

Το ενδεχόμενο να πέσουν τα αμερικανικά όπλα στα λάθος χέρια αποτελεί μια πρόκληση επί του πεδίου, σχολιάζει η υφυπουργός των ΗΠΑ για τον έλεγχο των όπλων και τη διεθνή ασφάλεια, Μπόνι Ντενίς Τζένκινς, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη της προς την ουκρανική κυβέρνηση για τους κατάλληλους χειρισμούς.

Σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Αμυνας συμπληρώνει πως «οποιαδήποτε κίνηση οπλισμού είτε προς είτε από την Ουκρανία -όταν αυτή απαιτείται για επισκευή- παρακολουθείται πολύ στενά και επιβλέπεται από την Ουκρανία και από τους διεθνείς μας εταίρους».

Το ζήτημα της λαθραίας διακίνησης όπλων από την Ουκρανία συζητήθηκε αυτή την εβδομάδα από τους ευρωπαίους υπουργούς Εσωτερικών, ενώ τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε τη λειτουργία ενός ευρωπαϊκού κόμβου στήριξης στη γειτονική Μολδαβία, προκειμένου να παρέχει εξειδικευμένες γνώσεις και συνεργασία για την καταπολέμηση της λαθραίας διακίνησης όπλων.

Η υπουργός Αμυνας της Τσεχίας παραδέχτηκε ότι είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθεί η παράνομη διακίνηση των όπλων και πως έχει εμπιστοσύνη στις χώρες-δωρητές για τον εντοπισμό των όπλων. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι δεν είναι δυνατή η παρακολούθηση κάθε όπλου.

Από την πλευρά της, η Europol έχει δηλώσει ότι η παράνομη διακίνηση όπλων από την Ουκρανία προς εγκληματικές ομάδες ανά την Ευρώπη έχει ξεκινήσει και πως αποτελεί μια απειλή για την ασφάλεια της ΕΕ.

Η Ουκρανία κατέγραφε αρχικά την παραλαβή και παράδοση όπλων, αλλά η πρακτική εγκαταλείφθηκε λόγω των δυσκολιών στις εμπόλεμες ζώνες. Η Europol ζητά τη δημιουργία ενός μητρώου όπλων και άλλων στρατιωτικών υλικών που μεταφέρονται από την ΕΕ στην Ουκρανία.

«Οι πληροφορίες ότι η Ουκρανία μετατρέπεται σε ένα τεράστιο κόμβο λαθραίας διακίνησης όπλων δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα», είπε σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Αμυνας, εκφράζοντας την άποψη ότι αυτές οι φήμες «αποτελούν ενδεχομένως μέρος του πολέμου παραπληροφόρησης της Ρωσίας προκειμένου να αποθαρρύνουν τους διεθνείς εταίρους από το προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα, αναγκαία για τη νίκη μας», τόνισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...