782
Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον σε συνέντευξή της το μεσημέρι. Επιμένει στην ανεξαρτησία και στην... επιστροφή στην ΕΕ | REUTERS/Russell Cheyne

Νίκολα Στέρτζον: Η Σκωτία θα επιστρέψει στην ΕΕ ως ανεξάρτητο κράτος

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2020, 18:12
Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον σε συνέντευξή της το μεσημέρι. Επιμένει στην ανεξαρτησία και στην... επιστροφή στην ΕΕ
|REUTERS/Russell Cheyne

Νίκολα Στέρτζον: Η Σκωτία θα επιστρέψει στην ΕΕ ως ανεξάρτητο κράτος

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2020, 18:12

Ο Μπόρις Τζόνσον; Ενας αδύναμος πολιτικάντης.

Η Σκωτία; Προορισμένη σύντομα να παίξει ξανά… μπάλα στα μεγάλα ευρωπαϊκά «σαλόνια».

Σε μια εκτενή της συνέντευξη στην ιταλική Repubblica, λίγες ώρες πριν από το οριστικό Brexit, η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον καταφέρθηκε εναντίον του Βρετανού πρωθυπουργού, ξεκαθάρισε πως ένα δεύτερο δημοψήφισμα σχετικά με την ανεξαρτησία της χώρας της θα συμβεί πολύ σύντομα, ενώ ευελπιστεί πως το αυτόνομο κρατίδιό της θα επιστρέψει ξανά στην αγκάλη της ΕΕ στο εγγύς μέλλον, αυτή τη φορά ως ανεξάρτητο κράτος.

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι αυτό που ένιωσε ως πολιτικός και άνθρωπος την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου το βράδυ, με το αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, «είναι απέραντη λύπη».

Και αυτό γιατί, όπως λέει, η ΕΕ παρ’ όλες τις αδυναμίες της, υπήρξε μια ισχυρή οντότητα, η οποία βοήθησε να διατηρηθεί η ειρήνη σε μεγάλο βαθμό σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα.

Και όπως πρόσθεσε, η θλίψη αυτή ήταν μεγαλύτερη για πολλούς ανθρώπους στη Σκωτία, διότι (το Βrexit) συνέβη ενάντια στη βούλησή τους.

«Δεν ψηφίσαμε για αυτό, ψηφίσαμε με συντριπτική πλειοψηφία να παραμείνουμε στην ΕΕ και η επιθυμία να παραμείνουμε εκεί έχει πλέον ενισχυθεί. Φαντάζομαι όμως ότι υπάρχει κάποια ελπίδα για τη Σκωτία να έχει την επιλογή να ενταχθεί ξανά στην ΕΕ – ελπίζουμε στο όχι πολύ μακρινό μέλλον – και να επιστρέψουμε στην καρδιά της Ευρώπης ως ανεξάρτητη πλέον χώρα», είπε.

Όπως αναφέρει, από το Σάββατο το πρωί και μετά δεν την φοβίζουν πιθανές αναταραχές στη χώρα γιατί οι Σκωτσέζοι είναι ένας παθιασμένος λαός, που έχει μάθει να συζητάει έντονα τις πολιτικές του διαφορές, αλλά ταυτόχρονα είναι και μια ζωντανή δημοκρατία.

«Είμαι βέβαιη ότι θα υπάρξουν πολλοί πιο όμορφοι τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι θα επιλέξουν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους [για το Brexit]».

Τι είδους αλληλεγγύη περιμένει όμως πλέον η Σκωτία από την Ευρώπη στο θέμα της ανεξαρτησίας της;

Η Στέρτζον τόνισε πως δεν περιμένει από την Ευρωπαϊκή Ενωση να εκφράσει δημοσίως την προτίμησή της για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, διότι δεν ειναι αυτός ο ρόλος των Βρυξελλών.

Υποστήριξε πάντως ότι θα υπάρξει πολλή αλληλεγγύη στη Σκωτία με διάφορους τρόπους, ξεκαθαρίζοντας εξαρχής ότι η Σκωτία πρέπει να αποφασίσει από μόνη της ότι θέλει να είναι ανεξάρτητη και να επιστρέψει στην ΕΕ.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να το αποφασίσει αυτό για μας», σημείωσε.

Πόσο οξύμωρο όμως ειναι να θέλει ένα κράτος να επιστρέψει στην ΕΕ, παρόλο που ειναι ενάντιο στο κοινό νόμισμα, ενώ θα εξακολουθήσει να έχει ως επικεφαλής του την βασίλισσα Ελισάβετ του Ηνωμένου Βασιλείου;

Μήπως εντέλει το κόμμα της Στέρτζον δεν είναι τόσο «ευρωπαϊκό» όσο θέλει να ευαγγελίζεται;

Όπως επεσήμανε η πρωθυπουργός, «η ύπαρξη της βασίλισσας ως αρχηγού του κράτους μας δεν έρχεται σε αντίθεση με οποιαδήποτε προϋπόθεση ένταξης της Σκωτίας στην ΕΕ».

Όσον αφορά στο νομισματικό ζήτημα, η Στέρτζον είπε πως η Σκωτία δεν θα είναι το μόνο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν θα χρησιμοποιεί το ευρώ, αναφέροντας το παράδειγμα της Σουηδίας που εξακολουθεί να έχει την κορόνα για νόμισμα.

Στη συνέχεια, η Στέρτζον έστρεψε τα βέλη της στον Μπόρις Τζόνσον, χαρακτηρίζοντας τον ως «έναν πρωθυπουργό αδύναμο και με έλλειψη πολιτικής αυτοπεποίθησης», λόγω της παροιμιώδους του άρνησης να συναινέσει σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την σκωτσέζικη ανεξαρτησία.

Όπως υποστήριξε, η πάγια αυτή πολιτική θέση του Τζόνσον δεν αποτέλεσε ένδειξη ισχύος, αλλά ένα σημάδι αδυναμίας, διότι οποιοσδήποτε πρωθυπουργός ή κυβέρνηση που διέθετε μια υποτυπώδη αυτοπεποίθηση, δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να επιτρέψει στους Σκωτσέζους να επιλέξουν τί θέλουν οι ίδιοι.

«Μόνο τα κόμματα και οι πολιτικοί που πιστεύουν ότι τα επιχειρήματά τους δεν ειναι στέρεα, προσπαθούν τόσο ένθερμα να εμποδίσουν μια δημοκρατική διαδικασία. Η πρόθεση του Τζόνσον είναι να σταματήσει τους Σκωτσέζους από το να έχουν έστω την επιλογή της ανεξαρτησίας. Αυτό δεν ειναι δείγμα κάποιου που αισθάνεται ισχυρός και σίγουρος για τα επιχειρήματά του. Είναι ακριβώς το αντίθετο. Αυτό θα πρέπει να μας ενθαρρύνει», τόνισε εμφατικά.

Ωστόσο, όπως είπε, δεν γίνεται να προχωρήσει σε ένα δημοψήφισμα δίχως την έγκριση της βρετανικής κυβέρνησης, καθώς ένα δημοψήφισμα πρέπει να είναι νόμιμο, αλλιώς η οποιαδήποτε ετυμηγορία δεν θα αναγνωριζόταν στη συνέχεια.

«Θέλω όμως η Σκωτία να γίνει ανεξάρτητη και θα το παλέψω όσο και όπως μπορώ», επεσήμανε, ξεκαθαρίζοντας πως αυτό θα συμβεί οπωσδήποτε δίχως την ύπαρξη «σκληρών συνόρων», στα πρότυπα της Ιρλανδίας.

Η Στέρτζον ήταν σαφής πως δεν επιθυμεί καμία απολύτως αλλαγή στα σύνορα μεταξύ Αγγλίας και Σκωτίας.

«Η ιδέα και μόνο ότι οι άνθρωποι δεν θα διασχίζουν στο μέλλον τα σύνορα αυτά εξίσου ελεύθερα με τώρα, ειναι απλός ανόητη», υποστήριξε, καταλήγοντας με νόημα πως «δεν θέλω καμία αλλαγή και από την άποψη του εμπορίου. Και κάτι τέτοια δεν δυσχεραίνει η πιθανή μας ανεξαρτησία, αλλά το Brexit. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα συνεχίσω να υποστηρίζω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να συνεχίσει οπωσδήποτε να έχει μια όσο το δυνατόν στενότερη σχέση με την ΕΕ και μετά το Brexit».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...