435
Η Νίκολα Στέρτζον παραθέτει την άποψή της για νέο δημοψήφισμα, με φόντο τις σημαίες της Σκωτίας | REUTERS

Επιμένουν οι Σκωτσέζοι για νέο δημοψήφισμα – «όχι» από τον Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2019, 14:48
Η Νίκολα Στέρτζον παραθέτει την άποψή της για νέο δημοψήφισμα, με φόντο τις σημαίες της Σκωτίας
|REUTERS

Επιμένουν οι Σκωτσέζοι για νέο δημοψήφισμα – «όχι» από τον Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2019, 14:48

Η βρετανική κυβέρνηση απέρριψε τα αιτήματα της πρωθυπουργού της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας μετά το Brexit, λέγοντας ότι θα είναι ένας «επιζήμιος περισπασμός» και θα υπονομεύσει το αποτέλεσμα του προηγούμενου αντίστοιχου δημοψηφίσματος πριν από πέντε χρόνια.

Η Στέρτζον, που είναι επικεφαλής της αποκεντρωμένης κυβέρνησης στο Εδιμβούργο η οποία τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, δήλωσε ότι έχει νέα εντολή να ζητήσει ένα καινούργιο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, αφού εξασφάλισε τις περισσότερες έδρες στη Σκωτία στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας.

«Ενα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία την επόμενη χρονιά θα ήταν ένας επιζήμιος περισπασμός», ανέφερε η κυβέρνηση σε σημείωμά της που συνοδεύει τη νομοθετική της ατζέντα. «Θα υπονόμευε το καθοριστικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2014 και την υπόσχεση προς τον λαό της Σκωτίας ότι επρόκειτο για μια ψηφοφορία που διενεργείται μία φορά σε μια γενιά».

Απτόητη, η Στέρτζον, απάντησε ότι θα εξετάσει όλες τις «λογικές εναλλακτικές» επιλογές της και δήλωσε ότι θα στείλει επιστολή στον Τζόνσον ζητώντας του να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για να μεταβιβαστεί η αρμοδιότητα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος από το Λονδίνο στο Εδιμβούργο.

«Συχνά μου τίθεται το ερώτημα: “Τι θα κάνετε εάν ο Μπόρις Τζόνσον πει όχι”; Οπως έχω ήδη πει, θα εξετάσω όλες τις λογικές εναλλακτικές για να διασφαλίσω το δικαίωμα της Σκωτίας στην αυτοδιάθεση», είπε η πολιτικός.

Η ίδια αρνήθηκε να διευκρινίσει ποιες ακριβώς θα ήταν αυτές οι επιλογές, αν και άφησε να εννοηθεί ότι δεν οραματίζεται ένα δημοψήφισμα καταναλανικού τύπου, οργανωμένο χωρίς τη συναίνεση ή την αναγνώριση της εθνικής κυβέρνησης.

«Σύμφωνα με τις αξίες μας, αναγνωρίζουμε ότι ένα δημοψήφισμα πρέπει να είναι νόμιμο και πρέπει να είναι αποδεκτό ως έγκυρο εδώ στη Σκωτία και στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα», δήλωσε.

Οι Σκωτσέζοι απέρριψαν με ποσοστό 55% έναντι 45% την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο στο δημοψήφισμα του 2014.

Η Στέρτζον δήλωσε ότι δεν έχει ακόμα κερδηθεί η υπόθεση της απόσχισης της Σκωτίας από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο και περιέγραψε τη στρατηγική της ως μια μάχη για το δικαίωμα της Σκωτίας στην αυτοδιάθεση.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας δήλωσε ότι η επιτυχία του SNP στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας έδειξε ότι ο Τζόνσον δεν έχει την εντολή του λαού της Σκωτίας για να τον οδηγήσει εκτός της ΕΕ παρά τη βούλησή του. Πρόσθεσε ότι η στάση του Τζόνσον απέναντι στο θέμα της Σκωτίας θα οδηγήσει το Εδιμβούργο προς την πόρτα της εξόδου.

«Οσο μια κυβέρνηση των Τόρις προσπαθεί να παρεμποδίσει τη βούληση του λαού της Σκωτίας, τόσο επιδεικνύει απόλυτη και πλήρη περιφρόνηση στη σκωτσέζικη δημοκρατία, και τόσο περισσότερο θα ενισχυθεί η στήριξη για την ανεξαρτησία, άρα η βραχυπρόθεσμη στρατηγική τους, κατά την άποψή μου, σπέρνει τους σπόρους της μακροπρόθεσμης ήττας τους».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...