607
Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Σι Τζιπίνγκ στο Μαρ-α-Λάγκο, το θέρετρό του στη Φλόριντα, τον Απρίλιο του 2017, όταν ακόμα διατηρούσαν πολύ καλή σχέση | Reuters

New York Times: Ο βάλτος με τις μπίζνες του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2020, 18:00
Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Σι Τζιπίνγκ στο Μαρ-α-Λάγκο, το θέρετρό του στη Φλόριντα, τον Απρίλιο του 2017, όταν ακόμα διατηρούσαν πολύ καλή σχέση
|Reuters

New York Times: Ο βάλτος με τις μπίζνες του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2020, 18:00

Συνεχίζεται η καταιγίδα των αποκαλύψεων για τις παράνομες επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ντόναλντ Τραμπ από τους New York Times, που απέκτησαν πρόσβαση στα φορολογικά του στοιχεία.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα, τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας του στον Λευκό Οίκο, 60 πελάτες των οικογενειακών του επιχειρήσεων κατέβαλαν περίπου 12 εκατ. δολάρια στις επιχειρήσεις του και σχεδόν όλοι είδαν τα αιτήματά τους να προωθούνται από τον ίδιο τον πρόεδρο ή την διοίκησή του.

Πρόκειται για περισσότερες από 200 εταιρείες, ομάδες πίεσης και ξένες κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των NYT, κατά τα πρώτα δύο χρόνια της θητείας του Τραμπ, 60 πελάτες πλήρωσαν στις οικογενειακές του επιχειρήσεις περίπου 12 εκατ. δολάρια και σχεδόν όλοι είδαν τα αιτήματά τους να προωθούνται από τον ίδιο τον πρόεδρο ή την διοίκησή του.

Το 2016 ο Τραμπ είχε υποσχεθεί ως υποψήφιος πρόεδρος να «καθαρίσει τον βάλτο» της επιρροής της Ουάσινγκτον, αλλά στην πραγματικότητα, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, μετέτρεψε τις επιχειρήσεις του σε «νέα δωμάτια συναλλαγής».

Τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν στους κυριακάτικους New York Times. Είχαν προηγηθεί αποκαλύψεις για το πώς ο Τραμπ χρησιμοποίησε φορολογικές εκπτώσεις για να μειώσει το φορολογητέο εισόδημα του με αποτέλεσμα να πληρώσει μόλις 750 δολάρια σε ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος το 2016 και το 2017.

Οι πελάτες στις επιχειρήσεις του προέδρου (όπως το κλαμπ Mar-a-Lago στη Φλόριντα ή το Trump International Hotel στην Ουάσιγκτον), περιλαμβάνουν στελέχη εταιρειών, δισεκατομμυριούχους, αξιωματούχους ξένων κυβερνήσεων και δικηγόρους και εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων (λόμπι). Οι ίδιοι αποκόμμισαν ομοσπονδιακά συμβόλαια, αλλαγές της αρεσκείας τους στη νομοθεσία και διορισμούς σε πρεσβείες ή ομοσπονδιακές ομάδες εργασίας, γράφει η εφημερίδα.

Τμήμα του Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα / EPA

Μετά τις εκλογές του, ο Τραμπ υποσχέθηκε να απομακρυνθεί από τις επιχειρήσεις του. Ωστόσο, ο πρόεδρος και η οικογένειά του επωφελήθηκαν καθώς λομπίστες, στελέχη και εταιρείες επέλεγαν τα ξενοδοχεία του και τα θέρετρά του για τα δείπνα τους, τα συνέδριά τους και τις εκδηλώσεις τους.

Η χρήση των εγκαταστάσεων για τέτοιου είδους εκδηλώσεις, εκτοξεύθηκε.

Κάποιοι πλήρωναν επίσης για να παίξουν γκολφ, για ποτά στα μπαρ και για πλουσιοπάροχα δείπνα στα εστιατόρια με ορισμένους να έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να συναντήσουν τον πρόεδρο, ο οποίος επισκέπτεται τακτικά την περιουσία του, αλλά και να συζητήσουν μαζί του τα αιτήματά τους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ παίζει το αγαπημένο του σπορ / REUTERS/Tasos Katopodis

Οι εγκαταστάσεις είχαν -και έχουν- μεγάλη ζήτηση από θρησκευτικές ομάδες, με την έρευνα να καταγράφει πάνω 24 συναντήσεις προσευχής, συμπόσια και περιηγήσεις στους χώρους. Επίσης, πάνω από 70 νομικές εταιρείες και ξένες κυβερνήσεις οργάνωσαν εκδηλώσεις στα ακίνητα του προέδρου, ενώ πριν την θητεία του τις είχαν πραγματοποιήσει σε άλλους χώρους.

Ο Τραμπ με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Μπολσονάρο στο Μαρ-α-Λάγκο, τον Φεβρουάριο

Η εκτεταμένη έρευνα των NYT συμπεριέλαβε πληροφορίες από τα φορολογικά αρχεία και τις δημοσιευμένες αναφορές, ενώ δεκάδες ρεπόρτερ της εφημερίδας πήραν συνεντεύξεις από σχεδόν 250 στελέχη και λομπίστες, υπαλλήλους και σημερινούς και πρώην αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Ο Τραμπ με την Μελάνια και ο τότε ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, με τη σύζυγό του, προσγειώνονται στο αεροδρόμιο κοντά στο Μα-α-Λάγκο, το 2017 για ένα γύρο συνομιλιών και γκολφ

Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης σε μία σειρά από ασυνήθιστες και ύποπτες πληρωμές, το 2016, ύψους 21 εκατ. δολαρίων από το ξενοδοχείο στο Λας Βέγκας που ανήκει στον Τραμπ και στον «επιστήθιο φίλο και μεγιστάνα» Φιλ Ράφιν, προς άλλες εταιρείες του Τραμπ σε μετρητά και από εκεί απευθείας στον αμερικανό πρόεδρο, που τότε ήταν υποψήφιος και είχε ξεμείνει από μετρητά για την προεκλογική του εκστρατεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...