560
Ο Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου, απαντώντας στους New York Times: είναι όλα «fake news» | REUTERS/Ken Cedeno

New York Times: Ο Τραμπ πλήρωνε μόλις 750 δολάρια τον χρόνο στην εφορία!

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2020, 07:13
Ο Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου, απαντώντας στους New York Times: είναι όλα «fake news»
|REUTERS/Ken Cedeno

New York Times: Ο Τραμπ πλήρωνε μόλις 750 δολάρια τον χρόνο στην εφορία!

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2020, 07:13

Ακόμα και προτού εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, το τι πλήρωνε ο Ντόναλντ Τραμπ στην εφορία ως υπερεπιτυχημένος επιχειρηματίας, όπως ο ίδιος συστηνόταν, ήταν ένα πολιτικό ζήτημα, καθώς αρνείτο πεισματικά να δημοσιοποιήσει σχετικά στοιχεία. Τώρα όμως το θέμα αποκτά άλλες διαστάσεις. Πέντε εβδομάδες πριν από τις κάλπες της 3ης Νοεμβρίου και ένα 24ωρο πριν από το πρώτο debate με τον Τζο Μπάιντεν, οι New York Times αποκαλύπτουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πλήρωσε παρά μόλις 750 δολάρια (!) σε ομοσπονδιακούς φόρους το 2016, τη χρονιά κατά την οποία εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ, και κατόπιν άλλα τόσα το 2017.

Η απάντηση του Τραμπ η κλασική: «fake news», η μόνιμη επωδός του για κάθε τι που δεν του αρέσει, από την κλιματική αλλαγή μέχρι τα φορολογικά του. Αλλά η έρευνα των NY Times δείχνει εμπεριστατωμένη. Η ιστορική εφημερίδα δημοσιοποίησε την Κυριακή πληροφορίες για τις φορολογικές δηλώσεις του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα την τελευταία 20ετία.

«Δεν πλήρωσε καθόλου φόρους για τα εισοδήματά του κατά τη διάρκεια των 10 από τα προηγούμενα 15 χρόνια, κατά κύριο λόγο διότι δήλωσε περισσότερες ζημίες παρά κέρδη», τόνισε η αμερικανική εφημερίδα, κάνοντας λόγο αν όχι για φοροδιαφυγή, σίγουρα για φοροαποφυγή.

Οι φορολογικές δηλώσεις του μεγιστάνα των ακινήτων που έγινε πρόεδρος και θα διεκδικήσει την επανεκλογή του την 3η Νοεμβρίου βρίσκονται στην καρδιά μιας μακρόχρονης δικαστικής μάχης, καθώς ο Τραμπ αρνείται πάντοτε να τις δώσει στη δημοσιότητα, ερχόμενος σε ρήξη με την πολιτική παράδοση δεκαετιών στις ΗΠΑ.

«Οι New York Times εξασφάλισαν φορολογικές δηλώσεις 20 και πλέον ετών τόσο του κ. Τραμπ όσο και των εκατοντάδων εταιρειών που συγκροτούν τον επιχειρηματικό οργανισμό του, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών πληροφοριών για τα δύο πρώτα χρόνια του στην εξουσία. Δεν περιλαμβάνονται οι φορολογικές δηλώσεις του ή τα ατομικά του εισοδήματα το 2018 ή το 2019», ανέφερε η εφημερίδα, η οποία υποσχέθηκε νέες αποκαλύψεις τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, παρότι ο Τραμπ είχε εισοδήματα 427,4 εκατομμυρίων δολαρίων επί μια δεκαετία από το ριάλιτι σόου του, διάφορες χορηγίες και συμφωνίες, κατάφερε να μειώσει στο ελάχιστο τις οφειλές του δηλώνοντας μεγάλες ζημίες στην επιχειρηματική αυτοκρατορία του. Κατά τους NY Times, ο μεγιστάνας δήλωσε ζημία 47,4 εκατομμυρίων δολαρίων το 2018, παρά το ότι είχε έσοδα 434,9 εκατομμυρίων εκείνη τη χρονιά!

Πρόκειται για «απόλυτα ψευδείς ειδήσεις», για στοιχεία «κατασκευασμένα», απάντησε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρούσε στον Λευκό Οίκο.

«Πλήρωσα πολλά, και πλήρωσα επίσης φόρους εισοδήματος σε επίπεδο πολιτείας, η πολιτεία της Νέας Υόρκης φορολογεί πολύ», πρόσθεσε χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αντίθετα με όλους τους προκατόχους του από τη δεκαετία του 1970, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προβάλλει την περιουσία του ως μεγάλο του πολιτικό προσόν —αν και ο οικογενειακός του όμιλος ουδέποτε εισήχθη στο χρηματιστήριο—, αρνείται να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές δηλώσεις του και δίνει δικαστική μάχη για να αποφύγει το ενδεχόμενο να αποκαλυφθούν.

Η παντελής έλλειψη διαφάνειας από πλευράς του ενοίκου του Λευκού Οίκου συνεχίζει να δίνει τροφή στη σεναριολογία για την πραγματική περιουσιακή του κατάσταση, αλλά και για ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων καθώς από τη θέση του μπορεί να ευνοεί τις γκρίζες επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τους NY Times, ο Τραμπ υπόκειται σε έλεγχο της ομοσπονδιακής εφορίας (Internal Revenue Service, IRS) για την επιστροφή φόρου 72,9 εκατ. δολαρίων που ζήτησε σε μία περίπτωση αφού δήλωσε μεγάλες ζημίες. Αν ο έλεγχος της IRS καταλήξει ότι το ποσό τού καταβλήθηκε αχρεωστήτως, ο αμερικανός πρόεδρος ενδέχεται να κληθεί να πληρώσει πάνω από 100 εκατ. δολάρια, πάντα κατά την εφημερίδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News