411
O Χάμις Χάρντινγκ και ο Κόλεν Τέρι Βιρτς προσγειώνονται στον Διαστημικό Σταθμό Κένεντι ύστερα από 46 ώρες πτήσης και μόνο τρεις στάσεις για ανεφοδιασμό | Facebook /Hamish Harding

Νέο ρεκόρ: ο γύρος του κόσμου σε 46 ώρες (αεροπορικώς)

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2019, 08:30
O Χάμις Χάρντινγκ και ο Κόλεν Τέρι Βιρτς προσγειώνονται στον Διαστημικό Σταθμό Κένεντι ύστερα από 46 ώρες πτήσης και μόνο τρεις στάσεις για ανεφοδιασμό
|Facebook /Hamish Harding

Νέο ρεκόρ: ο γύρος του κόσμου σε 46 ώρες (αεροπορικώς)

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2019, 08:30

Διεθνής ομάδα αεροπόρων, στο «πηδάλιο» της οποία βρισκόταν έμπειρος βρετανός πιλότος και ένας αστροναύτης, έκανε νέο ρεκόρ ταχύτητας και μείωσε τον χρόνο που απαιτείται για να κάνει κάποιος τον γύρο της Γης, φυσικά με αεροπλάνο.

Ο Χάμις Χάρντινγκ, πρόεδρος της «Action Aviation» και ο συνταγματάρχης Κόλεν Τέρι Βιρτς από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, απογειώθηκαν και προσγειώθηκαν στον διαστημικό σταθμό Κένεντι της Φλόριντας, ύστερα από πτήση που διήρκεσε 46 ώρες, 39 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ που ήταν 54 ώρες, επτά λεπτά και 12 δευτερόλεπτα.

Δύο ώρες πριν από την απογείωση, οι δύο πιλότοι δηλώνουν και φαίνονται «χαλαροί» (Facebook /Hamish Harding)

«Είμαι εκστασιασμένος. Φτάσαμε την αεροναυπηγική τεχνολογία στα όριά της και το σκάφος αντέδρασε άψογα» δήλωσε ο Χάρντινγκ στους Times του Λονδίνου.

«Ακόμη Μία Τροχιά» ονόμασε το εγχείρημα ο αστροναύτης Βιρτς, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του 213 ημέρες στο Διάστημα και σε τροχιά γύρω από τη Γη. «Το καλύτερο για ‘μένα ήταν ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης είχα την ευκαιρία να βλέπω έξω από το παράθυρο και να μπορώ να βγάζω φωτογραφίες» λέει μετά την εμπειρία τους σε ειδικά αεροσκάφη.

Οι πιλότοι δεν έμειναν νηστικοί, το μενού περιελάμβανε πιάτα πολλών αστέρων…

Καθώς πετούσαν πάνω από τον Νότιο Πόλο επικοινώνησαν με την ερευνητική βάση Amundsen-Scot, και μίλησαν στον ασύρματο με το προσωπικό που βρισκόταν εκεί, για πρώτη φορά μετά το 2016, όταν τότε τους είχε επισκεφτεί ο Μπαζ Ολντριν, ο αστροναύτης που είχε πάει στη Σελήνη μαζί με τον Νιλ Αρμστρονγκ.

Τα όργανα του αεροπλάνου «τρελάθηκαν» πάνω από τον Νότιο Πόλο

Η κατάσταση δυσκόλεψε στο σημείο εκείνο, όταν η θερμοκρασία του αέρα έπεσε κάτω από τους -83 βαθμούς Κελσίου, τρεις βαθμούς πιο χαμηλά από το όριο ανοχής, κάτι που επέβαλε στο πλήρωμα να μειώσει άμεσα το ύψος του κατά 5.000 πόδια. «Πετάω 30 χρόνια και ποτέ δεν έχω συναντήσει τόσο χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι η στιγμή που φοβάσαι ότι το μοιραίο θα συμβεί» δηλώνει ο Χάρντινγ.

Η πτήση, εκτός από τον πιο γρήγορο γύρο του κόσμου, έσπασε και άλλα ρεκόρ, σύμφωνα με τη Διεθνή Αεροναυτική Ομοσπονδία.

«Νομίζω ότι σπάσαμε και το ρεκόρ του μικρότερου χρόνου διακοπών στον Μαυρίκιο, μόλις 30 λεπτά» λέει ο Βιρτς χαριτολογώντας.

Η αποστολή είχε προγραμματιστεί με αφορμή την επέτειο των 50 ετών από την προσελήνωση του Απόλλων 11 στη Σελήνη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...