406
O Μακρόν με τους επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων το Σάββατο, στην τελετή στην Αψίδα του Θριάμβου για τα 76 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη | REUTERS/Christian Hartmann/Pool

Νέο κείμενο στρατιωτικών για τη «σωτηρία» της Γαλλίας

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2021, 13:32
O Μακρόν με τους επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων το Σάββατο, στην τελετή στην Αψίδα του Θριάμβου για τα 76 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη
|REUTERS/Christian Hartmann/Pool

Νέο κείμενο στρατιωτικών για τη «σωτηρία» της Γαλλίας

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2021, 13:32

Σε μια χώρα που έχει ζήσει τη δράση του διαβόητου OAS (Organisation Armée Secrète) αλλά και τη διαχρονική δύναμη του στρατιωτικού κατεστημένου, η νέα παρέμβαση εν ενεργεία στρατιωτικών που προειδοποιούν τον Εμανουέλ Μακρόν για «εμφύλιο» δεσμευόμενοι παράλληλα αυτοί να διαφυλάξουν την τάξη και την εσωτερική ασφάλεια, είναι ένα σοκ που μπορεί να θεωρηθεί ιστορικών διαστάσεων.

Αυτό βιώνει το γαλλικό πολιτικό σύστημα από το βράδυ της Κυριακής, όταν το υπερσυντηρητικό περιοδικό Valeurs Actuelles δημοσίευσε νέο άρθρο με θέμα την «επιβίωση της χώρας» που υπογράφεται αυτήν την φορά από εν ενεργεία στρατιωτικούς και είναι ανοικτό σε υπογραφές –μέχρι το πρωί της Δευτέρας, το κείμενο είναι λάβει 36.000 υπογραφές.

«Ενεργήστε κυρίες και κύριοι. Δεν πρόκειται, αυτήν την φορά, για κατά παραγγελία συναίσθημα, για κλισέ ή για επικοινωνιακή προβολή. Δεν πρόκειται για την παράταση της θητείας σας ή για την απόκτηση πόστων. Πρόκειται για την επιβίωση της χώρας μας», αναφέρεται στο κείμενο που απευθύνεται στον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, στους υπουργούς, στους βουλευτές και στα μέλη της στρατιωτικής ηγεσίας.

Οι συντάκτες του κειμένου δηλώνουν ότι έχουν εισέλθει πρόσφατα στο στράτευμα και ότι δεν τους επιτρέπεται εκ του κανονισμού να εκφρασθούν επωνύμως δημόσια.

«Είμαστε αυτό που οι εφημερίδες ονομάζουν “η γενιά του πυρός”. Ανδρες και γυναίκες, εν ενεργεία στρατιωτικοί, όλων των όπλων και των βαθμών, όλων των ευαισθησιών, αγαπάμε την χώρα μας. Αυτοί είναι οι μόνοι τίτλοι δόξας που έχουμε. Και αν δεν μπορούμε να εκφρασθούμε επωνύμως, μας είναι εξίσου αδύνατο να σιωπήσουμε», γράφουν.

«Αφγανιστάν, Μαλί, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ορισμένοι από μας έχουν γνωρίσει τα εχθρικά πυρά. Ορισμένοι έχουν αφήσει εκεί συναδέλφους. Πρόσφεραν τη ζωή τους για να καταστρέψουν τον ισλαμισμό προς το οποίο κάνετε υποχωρήσεις στο έδαφός μας».

«Σχεδόν όλοι μας έχουμε γνωρίσει την επιχείρηση Sentinelle», η οποία αναπτύχθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης, 8ης, 9ης Ιανουαρίου 2015 για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στο γαλλικό έδαφος.

«Είδαμε με τα μάτια μας τα εγκαταλελειμμένα προάστια, την συνάφεια με την παραβατικότητα. Υποστήκαμε τις απόπειρες εργαλειοποίησης εκ μέρους πολλών θρησκευτικών κοινοτήτων, για τις οποίες η Γαλλία δεν σημαίνει τίποτε –εκτός του να γίνεται αντικείμενο σαρκασμού, απέχθειας έως και μίσους».

Το περιοδικό Valeurs Actuelles δημοσίευσε στις 21 Απριλίου κείμενο-σοκ, στο οποίο 20 στρατηγοί, εκατό υψηλόβαθμοι αξιωματικοί και περισσότεροι από χίλιους στρατωτικοί χαμηλότερων βαθμίδων καλούσαν τον πρόεδρο Μακρόν να υπερασπισθεί τον πατριωτισμό και δήλωναν «διατεθειμένοι να υποστηρίξουν πολιτικές που θα λάβουν υπ’ όψιν την διαφύλαξη της χώρας».

Το πρώτο αυτό κείμενο είχε προκαλέσει πολεμική στην γαλλική πολιτική τάξη. Ορισμένοι το κατήγγειλαν ως κάλεσμα για στάση ενώ άλλοι το χαιρέτισαν ως σωτήρια έκρηξη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News