405
Μία γυναίκα θρηνεί συγγενή της σε κρεματόριο του Νέου Δελχί | REUTERS/Adnan Abidi

Ερευνα: Οι πραγματικοί νεκροί της πανδημίας είναι πάνω από 7 εκατομμύρια!

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2021, 11:18
Μία γυναίκα θρηνεί συγγενή της σε κρεματόριο του Νέου Δελχί
|REUTERS/Adnan Abidi

Ερευνα: Οι πραγματικοί νεκροί της πανδημίας είναι πάνω από 7 εκατομμύρια!

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2021, 11:18

To… κοντέρ του κορονοϊού στις ΗΠΑ γράφει 581.500 νεκρούς –και 32 εκατ. κρούσματα– τοποθετώντας τη χώρα στην κορυφή της πανδημίας, όσον αφορά τις ολέθριες συνέπειές της. Ομως, οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό το νούμερο είναι πλασματικό και η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη.

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της πολιτείας της Ουάσινγκντον συμπεραίνει, βάσει δεδομένων και υπολογιστικών μοντέλων, ότι οι νεκροί στις ΗΠΑ είναι περισσότεροι από 900.000, ενώ παγκοσμίως έχουν ξεπεράσει τα 7 εκατομμύρια, υπερδιπλάσια των 3,3 εκατ. που έχουν καταγραφεί επισήμως.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα νούμερα των νεκρών είναι υψηλότερα από τα επίσημα στις περισσότερες χώρες. Στη Ρωσία αποδίδουν υπερπενταπλάσιο αριθμό θανάτων, 593.000 έναντι 109.000, στη Βραζιλία 595.000 έναντι 408.000, στο Μεξικό 617.000 έναντι 217.000 και στην Ινδία 655.000 έναντι 221.000 (τα νούμερα είναι έως τις αρχές του μήνα, από τότε, στην Ινδία κυρίως, έχουν πολλαπλασιαστεί).

Σχολιάζοντας την έρευνα, ο Αντονι Φάουτσι δήλωσε ότι η Covid-19 έχει χωρίς «καμία αμφιβολία» σκοτώσει ακόμη περισσότερους από ό,τι δείχνουν τα επίσημα νούμερα.

Ειδικά για τις ΗΠΑ, είπε ότι δεν μπορεί να ξέρει το ακριβές νούμερο, όμως οι υγειονομικές αρχές «έλεγαν από την αρχή ότι μια υποτίμηση» της θνητότητας «είναι πολύ πιθανή».

«Αυτό το μοντέλο αναφέρεται σε πολύ μεγάλο απολογισμό», 900.000 και πλέον νεκρούς, κάτι που σημαίνει ότι «η υποτίμηση βρίσκεται σε επίπεδο πιο αυξημένο από ό,τι θα εκτιμούσα. Μερικές φορές, τα μοντέλα είναι ακριβή, ενίοτε λίγο λιγότερο», είπε ο Φάουτσι, μιλώντας στο ABC.

«Ομως θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υποτιμήσαμε και ακόμα υποτιμάμε» τη θνητότητα της ασθένειας που προκαλεί ο κορονοϊός, συμπλήρωσε και επικαλέστηκε τις «ιστορικές» διαστάσεις της πανδημίας για να δικαιολογήσει τη δυσκολία που παρουσιάζει η ακριβής καταμέτρηση.

Η επίδραση των εμβολιασμών

Οι ΗΠΑ είναι με διαφορά η χώρα που έχει υποστεί το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία στον κόσμο.

Μετά τον Ιανουάριο, ωστόσο, οι θάνατοι και τα κρούσματα βρίσκονται σε υποχώρηση, όσο εξελίσσεται η εκστρατεία εμβολιασμού –όπως συμβαίνει, με ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία, στη Βρετανία και στο Ισραήλ. Επειτα από μια ελαφριά άνοδο των αριθμών ως προς την επιδημιολογική κατάσταση, που συνδέθηκε με τις ανοιξιάτικες διακοπές, η πτώση συνεχίζεται από τα μέσα Απριλίου.

«Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής», εκτίμησε ο συντονιστής της προσπάθειας αντιμετώπισης της πανδημίας στον Λευκό Οίκο, Τζέφρι Ζάιεντς, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ο ίδιος είπε ότι το 58% των ενηλίκων στη χώρα έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ενώ πάνω από 110 εκατ. πολίτες, δηλαδή το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού, έχει λάβει και τη δεύτερη δόση και θεωρείται πως έχει ανοσοποιηθεί πλήρως.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...