577
Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο αρχηγός των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Φρανουσά Λεκουάντρ, επιθεωρούν τα στρατεύματα στην παρέλαση για την Ημέρα της Βαστίλης, τον Ιούλιο του 2020 | EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Γαλλία: Πολιτική καταιγίδα από την «ανταρσία των αποστράτων στρατηγών»

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2021, 16:24
Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο αρχηγός των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Φρανουσά Λεκουάντρ, επιθεωρούν τα στρατεύματα στην παρέλαση για την Ημέρα της Βαστίλης, τον Ιούλιο του 2020
|EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Γαλλία: Πολιτική καταιγίδα από την «ανταρσία των αποστράτων στρατηγών»

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2021, 16:24

Σεισμό προκάλεσε στη Γαλλία άρθρο 20 αποστράτων στρατηγών, που ζητούν την επιβολή στρατιωτικού νόμου για να αντιμετωπιστεί η έξαρση της βίας από ισλαμιστές στη χώρα. Το άρθρο δήλωσαν ότι προσυπογράφουν και 60 εν ενεργεία αξιωματικοί.

Γράφοντας σε γαλλικό περιοδικό της άκρας Δεξιάς, οι 20 στρατηγοί καλούν τον πρόεδρο Μακρόν να υπερασπιστεί τον γαλλικό πατριωτισμό έναντι της έξαρσης βίας από ισλαμιστές, αλλά και «τη διάβρωση της κοινωνίας από τον ισλαμισμό».

Αν δεν μπορεί ο Μακρόν, αναφέρει το άρθρο, τότε θα πρέπει να επιβληθεί στρατιωτικός νόμος στη Γαλλία.

«Η Γαλλία είναι σε κίνδυνο. Πολλοί θανάσιμοι κίνδυνοι την απειλούν. Ακόμα και εν αποστρατεία, παραμένουμε στρατιώτες της Γαλλίας και δεν μπορούμε υπό τις παρούσες συνθήκες να παραμείνουμε αδιάφοροι μπροστά στη μοίρα της όμορφης πατρίδας μας. Η Γαλλία αποσυντίθεται από τις ορδές των ισλαμιστών στα προάστια, που αποκολλούν μεγάλα τμήματα του έθνους μας και τα μετατρέπουν σε περιοχές που υπάγονται σε δόγμα αντίθετο από το Σύνταγμά μας», γράφουν οι στρατιωτικοί στο άρθρο τους.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο γιατί αύριο ο εμφύλιος πόλεμος θα βάλει τέλος σε αυτό το χάος και οι νεκροί, για τους οποίους θα φέρετε την ευθύνη, θα είναι χιλιάδες», συνεχίζουν.

Πρωτοστάτης της επιστολής, γράφουν οι Times, είναι ο Ζαν-Πιέρ Φαμπρ-Μπερναντάκ, αξιωματικός εν αποστρατεία, που ήταν μέλος του κινήματος Κίτρινα Γιλέκα και πήρε μέρος στις βίαιες διαδηλώσεις τους.

Χωρίς να χάσει την ευκαιρία, η Λεπέν έσπευσε να δηλώσει στο ίδιο περιοδικό, το Valeurs Actuelles, ότι καλεί τους στρατιωτικούς που τάσσονται υπέρ της επιβολής στρατιωτικού νόμου να σταθούν στο πλευρό της «για να συμμετάσχετε στη μάχη που ανοίγεται. Προσυπογράφω την ανάλυσή σας και συμμερίζομαι τη θλίψη σας».

«Τα λόγια της Λεπέν αντανακλούν μια σοβαρή παρεξήγηση εκ μέρους της για τον ρόλο των στρατιωτικών θεσμών, που προκαλεί μεγάλη ανησυχία», ανέφερε σε ανάρτησή της η υπουργός Αμυνας, Φλοράνς Παρλί. Παράλληλα καταδίκασε με πολύ σκληρούς όρους την πρόταση που υπογράφουν οι 20 στρατηγοί και άλλοι στρατιωτικοί.

Τη Δευτέρα η Παρλί είπε ότι προβλέπονται ποινές για τους στρατιωτικούς που δρουν πέρα από τα καθήκοντά τους. Υπογράμμισε μάλιστα ότι ζήτησε ήδη όσοι εν ενεργεία στρατιωτικοί έχουν προσυπογράψει το κείμενο υπέρ της επιβολής στρατιωτικού νόμου να τιμωρηθούν παραδειγματικά, ενώ ποινές είναι πιθανές και για τους απόστρατους στρατηγούς, είπε, όταν πρόκειται για κάτι τόσο σοβαρό.

Από τον καιρό του Ναπολέοντα παρεμβαίνει ο γαλλικός στρατός

Οπως σημειώνουν οι Times του Λονδίνου σε ανάλυσή τους, η παρέμβαση των στρατιωτικών στη γαλλική πολιτική δεν είναι τίποτα καινούργιο. Μπορεί οι νέοι να ξαφνιάστηκαν με την επιστολή των στρατηγών, όμως οι μεγαλύτεροί τους θυμούνται δύο απόπειρες πραξικοπήματος στη διάρκεια της ζωής τους.

Το 1958, το πραξικόπημα του γαλλικού στρατού στη διάρκεια της Τέταρτης Δημοκρατίας, που ξεκίνησε από την Αλγερία και κατέλαβε την Κορσική, άνοιξε τον δρόμο στον Σαρλ Ντε Γκολ για να επιστρέψει στην πολιτική και να αναλάβει πρόεδρος της Γαλλίας.

Το 1961, ένα άλλο πραξικόπημα των στρατηγών που ήθελαν να διατηρήσουν γαλλική αποικία την Αλγερία, απέτυχε να ρίξει τον Ντε Γκολ. Τον επόμενο χρόνο, πρώην στρατιωτικοί αποπειράθηκαν να τον δολοφονήσουν χωρίς επιτυχία.

Οι υποστηρικτές του στρατιωτικού «πατριωτικού» δόγματος εκμεταλλεύθηκαν την «εγκατάλειψη» της Αλγερίας από τον Ντε Γκολ και ίδρυσαν το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο το 1972, με αρχηγό τον Ζαν-Μαρί Λεπέν, πατέρα της Μαρί Λεπέν.

Η αύξηση των περιστατικών ακραίας βίας από ισλαμιστές στη Γαλλία ανεβάζει τα ποσοστά των ακροδεξιών, που υπόσχονται να «ξεμπερδέψουν» με τους τζιχαντιστές αν ανέβουν στην εξουσία, στις εκλογές του 2022, στις οποίες η Λεπέν διεκδικεί την προεδρία. Η θερμή υποστήριξή της στους στρατηγούς που ζητούν νέο πραξικόπημα, μπορεί όμως να φοβίσει συντηρητικούς ψηφοφόρους που σκόπευαν να την ψηφίσουν, εκτιμούν οι Times.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...