961
Τρισδιάστατη απεικόνιση της εισόδου από τη βόρεια πλευρά |

Νέα κτιριακή εγκαταστάση για τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2022, 19:55
Τρισδιάστατη απεικόνιση της εισόδου από τη βόρεια πλευρά
|

Νέα κτιριακή εγκαταστάση για τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2022, 19:55

Σύγχρονα εργαστήρια παραγωγής πιστών αντιγράφων, γλυπτοθήκη-μοντελοθήκη και αποθήκες αποκτά ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), στο πλαίσιο του συνολικού εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του, της παραγωγικής διαδικασίας και των πωλητηρίων του, αλλά και της ορθολογικότερης διαχείρισης των δημόσιων πόρων. Το έργο της διαμόρφωσης και αλλαγής χρήσης για την οργάνωση των εργαστηρίων και λειτουργιών του ΟΔΑΠ σε βιομηχανικό διατηρητέο κτίριο επί της οδού Πειραιώς 260, είναι προϋπολογισμού 5.194.980 ευρώ, και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Βόρεια πλευρά του κτιρίου. Υφιστάμενη κατάσταση
Τρισδιάστατη απεικόνιση. Αποψη της βόρειας πλευράς

Η αρχιτεκτονική προμελέτη που ενέκρινε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων περιλαμβάνει τη διαμόρφωση χώρων στο κτίριο Α του Βιομηχανικού Συγκροτήματος Ε.Β.Μ.Ε ΑΕ (πρώην εργοστάσιο Τσαούσογλου), για τη λειτουργία εργαστηρίων παραγωγής πιστών αντιγράφων και γλυπτοθήκης-μοντελοθήκης, επισκέψιμων από το κοινό, όπως επίσης χώρων πωλητηρίου, αναψυκτηρίου και αποθηκών. Το 2022, το Κτίριο Α των εγκαταστάσεων της πρώην Ε.Β.Μ.Ε παραχωρήθηκε στον ΟΔΑΠ προκειμένου να στεγάσει τις λειτουργίες του σε έναν ευρύχωρο, σύγχρονων προδιαγραφών κτίριο.

Νότια πλευρά του κτιρίου Α (οδός Πολυκράτους). Υφιστάμενη κατάσταση
Τρισδιάστατη απεικόνιση της Νότιας πλευράς του κτιρίου Α (οδός Πολυκράτους)

Οπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «ο ΟΔΑΠ έχει εισέλθει πλέον σε μια νέα εποχή, που απαιτεί αναβάθμιση των λειτουργιών του, αλλά και εκσυγχρονισμό των υποδομών και των εγκαταστάσεών του. Το Ταμείο Ανάκαμψης μας προσφέρει αυτές τις δυνατότητες. Αποκαθιστούμε και μετατρέπουμε ένα εγκαταλειμμένο βιομηχανικό κέλυφος σε κτίριο σύγχρονο, λειτουργικό και ασφαλές, για να φιλοξενήσει ποικίλες δραστηριότητες του Οργανισμού. Πρωτίστως, εκσυγχρονίζονται τα εργαστήρια παραγωγής ακριβών αντιγράφων –αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του ΟΔΑΠ– προκειμένου να ανταποκρίνεται στη ζήτηση, ενώ ένα μέρος τους θα είναι επισκέψιμο για το κοινό. Διατηρώντας τη φυσιογνωμία του κτιρίου, δίνουμε νέα ζωή σε ένα ιστορικό μνημείο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, με ιδιαίτερο κοινωνικό και τεχνολογικό ενδιαφέρον. Σηματοδοτώντας την νέα εποχή δυναμικής επανεκκίνησης του ΟΔΑΠ στην προώθηση του πολιτιστικού αποθέματος, σε συνάφεια και με τον σύγχρονο πολιτισμό, το κτίριο διαμορφώνεται ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει τις λειτουργίες του ΟΔΑΠ για μεγαλύτερα, σύγχρονα εργαστήρια που να εξασφαλίζουν στους δημιουργούς άνεση, ασφάλεια, ευχάριστο και δημιουργικό περιβάλλον, ενώ συγχρόνως να υπηρετεί τη νέα εξωστρεφή πολιτική του με τη δημιουργία ενός μοναδικού εκθεσιακού χώρου, της πολύτιμης και ιστορικής Γλυπτοθήκης – Μοντελοθήκης του».

Υφιστάμενη κατάσταση διατηρητέου βιομηχανικού κτιρίου επί της Πειραιώς 260, στον Δήμο Νίκαιας–Αγ. Ιωάννη Ρέντη

Η Πρόεδρος του ΟΔΑΠ, Νικολέττα Βαλάκου, δήλωσε: «Είναι ευτυχής συγκυρία ότι όλες αυτές οι κομβικές για τον Οργανισμό λειτουργίες και υπηρεσίες θα βρουν στέγη σε ένα εμβληματικό κηρυγμένο βιομηχανικό κτίριο της Αθήνας επί της οδού Πειραιώς, απέναντι από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και σε γειτνίαση με άλλους Μουσειακούς και Πολιτιστικούς Οργανισμούς, που σηματοδοτούν τη γενικότερη ανάπλαση της ιστορικής οδικής αρτηρίας που συνδέει την Αθήνα με τον Πειραιά. Με την εμπνευσμένη, μάλιστα, μελέτη του αρχιτεκτονικού μελετητικού γραφείου Κοκκίνου-Κούρκουλα, που εγκρίθηκε από το ΚΣΝΜ, το κτίριο, μαζί με τις νέες λειτουργίες του, θα αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς για την περιοχή».

Αποψη του ορόφου του κτιρίου Α εσωτερικά. Υφιστάμενη κατάσταση
Αποψη του ορόφου του κτιρίου Α εσωτερικά. Υφιστάμενη κατάσταση

Το κτίριο Α είναι διώροφο με υπόγειο, ισόγειο και όροφο, συνολικής επιφάνειας 13.200 τ.μ. Η επέμβαση αφορά σε τμήμα του κτιρίου, εμβαδού 6.500 τ.μ. περίπου. Το εσωτερικό του κτηρίου χωρίζεται σε ανεξάρτητα τμήματα ανάλογα με τις χρήσεις που φιλοξενούν: Κεντρική είσοδος-χώρος υποδοχής, εργαστήρια, αποθήκες, γλυπτοθήκη-μοντελοθήκη, πωλητήριο και αναψυκτήριο. Τα εργαστήρια καταλαμβάνουν τη μεγαλύτερη επιφάνεια του ισογείου, τα οποία συνδέονται με τις αποθήκες. Στον όροφο, τα εργαστήρια καταλαμβάνουν ένα τμήμα και έχουν οπτική επαφή με τη γλυπτοθήκη. Το πωλητήριο τοποθετείται κοντά στην είσοδο και είναι ανοιχτό προς το αίθριο. Επικοινωνεί με το αναψυκτήριο, το οποίο έχει και αυτόνομη είσοδο από τη βόρεια όψη. Από το αναψυκτήριο, ο επισκέπτης μπορεί να βλέπει από χαμηλά εσωτερικά ανοίγματα τη δραστηριότητα μέσα στα εργαστήρια. Η μοντελοθήκη-γλυπτοθήκη είναι ο εκθεσιακός χώρος του κτιρίου και βρίσκεται σε έναν ενιαίο χώρο στον όροφο.

Τρισδιάστατη απεικόνιση. Ο χώρος της εισόδου-υποδοχής
Τρισδιάστατη απεικόνιση. Αποψη των εργαστηρίων
Τρισδιάστατη απεικόνιση. Αποψη του πωλητηρίου από τον χώρο εισόδου

Στόχος της αρχιτεκτονικής μελέτης είναι το κτίριο να διατηρήσει τον αρχικό του χαρακτήρα και τη μορφή του. Στο πλαίσιο αυτό το περίβλημά του συντηρείται και αποκαθίσταται στην αρχική του μορφή σχεδόν στο σύνολό του. Μια πρόκληση που αντιμετωπίζει η μελέτη είναι ο συνδυασμός ετερόκλητων χρήσεων μέσα στο ίδιο κτιριακό κέλυφος και η λειτουργική σύνδεσή τους. Τα εργαστήρια, τα οποία αποτελούν τον πυρήνα του προγράμματος πρέπει να σχετίζονται με τις αποθήκες και τη γλυπτοθήκη-μοντελοθήκη, και συγχρόνως να είναι επισκέψιμα από το κοινό, παράλληλα με τη γλυπτοθήκη. Το πωλητήριο προβλέπεται να είναι προσβάσιμο ανεξάρτητα από τα εκθεσιακά τμήματα και σε άμεση γειτνίαση με το αναψυκτήριο. Ορίζεται κεντρική είσοδος στο κτίριο, ανοίγονται βοηθητικές είσοδοι που εξυπηρετούν τα εργαστήρια και τις αποθήκες και τη δυνατότητα φόρτωσης και εκφόρτωσης αντικειμένων. Ακόμη, σχεδιάζονται νέα κλιμακοστάσια -πέρα του υφιστάμενου- καθώς και έξοδοι διαφυγής από το εσωτερικό του κτιρίου κατευθείαν στον περιβάλλοντα χώρο. Η αντιμετώπιση παθολογιών του κτιρίου τόσο αισθητικών όσο και λειτουργικών, συνίστανται κυρίως στην εγκατάλειψή του για μεγάλο διάστημα.

Τρισδιάστατη απεικόνιση. Αποψη της Γλυπτοθήκης

 

Τρισδιάστατη απεικόνιση. Αποψη του αναψυκτηρίου
Τρισδιάστατη απεικόνιση της βόρειας πλευράς του κτιηρίου

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...